Brexit yasasının 2. tur görüşmeleri başladı

- İngiliz hükümetine AB’den ayrılma sürecini başlatacak 50. maddeyi işletme yetkisini devretmeyi öngören yasa tasarısının 2. tur görüşmelerine başlandı

Google Haberlere Abone ol
Brexit yasasının 2. tur görüşmeleri başladı

LONDRA (AA) - İngiliz parlamentosu ülkenin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini başlatacak 50. maddeyi işletme yetkisinin hükümete devredilmesini öngören yasa tasarısının 2. tur görüşmelerine başladı.

Anayasa Mahkemesinin, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesinin işletilmesinin parlamentonun onayıyla olması gerektiği yönündeki kararı üzerine hükümet geçen hafta, bu yetkinin bakanlar kuruluna devredilmesini öngören bir yasa tasarısını parlamentoya sunmuştu.

İlk tur görüşmeleri geçen hafta yapılan yasa tasarısının 2. tur görüşmelerine bugün başlandı.

İngiliz parlamentosuna sunulmuş gelmiş geçmiş en kısa yasa tasarılarından biri olarak nitelendirilen metin 2 maddeden oluşuyor ve sadece yetki devrini içeriyor.

- "Halk kararını verdi"

Yasa tasarısıyla ilgili olarak hükümetin görüşünü parlamentoya sunan Brexit Bakanı David Davis, "Bu yasa tasarısı İngiltere’nin AB’den ayrılıp ayrılmamasıyla veya nasıl bir yol izleyerek ayrılmasıyla ilgili değil. Sadece parlamentonun halkın zaten verdiği bir kararı hayata geçirmesi için yetkilendirilmesini öngörüyor." diye konuştu.

Halka AB’den ayrılmayı isteyip istemediğinin geçen yıl 23 Haziran’da yapılan referandumla sorulduğunu ve halkın ayrılma kararı verdiğini anımsatan Davis, "Bu yasa tasarısının kalbinde çok basit bir soru yer alıyor: Halka güveniyor muyuz yoksa güvenmiyor muyuz? Demokratik irade açık ve net. Biz şimdi referandum sonucunun gereğini yerine getiriyoruz." ifadelerini kullandı.

AB üyesi olarak kalmanın, dolaylı yollardan üyeliği sürdürmenin veya bu konuda ikinci bir referandumun söz konusu olmayacağına dikkati çeken Davis, "Halk AB’den çıkma kararını verdi, hükümetin görevi sadece bunu yerine getirmektir." dedi.

- Muhalefetin beklentileri

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin Brexit konusundaki sözcüsü Keir Starmer da parti olarak hükümetin 50. maddeyi işletmesini öngören yasaya referandum sonucuna duydukları demokratik saygının göstergesi olarak destek vereceklerini söyledi.

İşçi Partisinin Brexit süreciyle ilgili beklentilerini de sıralayan Starmer, hükümetin İngiltere’nin ortak pazara erişimini sağlaması, 2 ayda bir parlamentoyu müzakereler konusunda bilgilendirmesi ve İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarına ülkede kalma konusunda şimdiden tek taraflı olarak güvence vermesini istediklerini dile getirdi.

İngiliz parlamentosu yetki deviri yasa tasarısının 2. tur oylamasını yarın yapacak. Yasa tasarısı bundan sonraki aşamada komisyona havale edilecek. Komisyon aşamasında muhalefet partilerinin yasa metninde çok sayıda değişiklik talep etmesi bekleniyor.

- Yasama prosedürü

Yasa komisyon aşamasının ardından 3. kez görüşülerek oylanacak ve parlamentonun üst kanadını teşkil eden Lordlar Kamarası’na gönderilecek.

Lordlar Kamarasında yasada herhangi bir değişiklik istenirse metin yeniden Avam Kamarasına gönderilecek ve görüşülüp oylanarak Lordlara iade edilecek. Lordların değişiklik talepleri devam ettiği sürecek yasa iki kanat arasında gidip gelmeye devam edecek.

Lordların onayını alması halinde yasa son onay ve yürürlük için kraliçeye sunulacak.

Hükümet yasanın en geç 7 Mart itibarıyla yürürlüğe girmesini hedefliyor. Böylece Başbakan Theresa May, 9-10 Mart tarihlerinde Brüksel’deki AB zirvesinde 50. maddenin işletilmesi için resmi bildirimini yapabilecek. May, daha önce 50. maddenin mart sonundan önce işletileceğini vaat etmişti.

50. maddenin işletilmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere 2 yıl içinde AB'den ayrılmış olacak.

- Dava süreci

İngiltere Başbakanı May, AB ile ayrılık müzakerelerini başlatacak Lizbon Anlaşması'nın 50. maddesinin devreye alınmasının kendi inisiyatifiyle olacağını ileri sürerken, Gina Miller adlı İngiliz iş kadını ile Dier Dos Santos adlı bir berber, 50. maddenin devreye alınabilmesi için bir parlamento kararı gerektiği iddiasıyla hükümeti dava etmişti.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 3 Kasım'da Miller ve Santos'un tezleri lehinde karar vererek, AB'den ayrılma süreci başlatılmadan konunun milletvekillerinin oyuna sunulması gerektiğine hükmetmişti. Hükümet ise kararı Anayasa Mahkemesine taşımıştı. Anayasa Mahkemesi de dün Brexit sürecini resmen başlatacak 50. maddeyi işletme yetkisinin parlamentoda olduğuna hükmetmişti.

İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Birleşik Krallık'ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52'si Brexit'ten yana oy kullanmıştı.




Yorumlar