Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: (4) - "Çok net şekilde, AK Parti parlamentoda yine tek başına, salt çoğunluğun üzerinde bir milletvekiliyle temsil imkanı bulacaktır" - "Milletimizin teveccühünden çıkardığımız sonuç şu; cumhurbaşkanı seçimi ilk turda biter" - "Diğer cumhurbaşkanı adaylarının birinci turda seçilme hedefi yok. Herkesin tek derdi 'İkinci tura işi bırakırsak bir araya gelerek işi hallederiz' hesabı yapıyorlar. Adayların bu psikolojileri de işin birinci turda biteceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın birinci turda seçileceğini anlayan muhalefet partileri, bunu engelleyemeyeceklerini gördükleri için parlamentoya daha fazla asılmaya başladılar"

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Çok net şekilde, AK Parti parlamentoda yine tek başına, salt çoğunluğun üzerinde bir milletvekiliyle temsil imkanı bulacaktır." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

"25 Haziran günü ittifak düzenlemeleriyle birlikte Mecliste 5-6 partinin temsil edileceği bir sistem öngörülüyor. Cumhur İttifakı'nın Mecliste elde edeceği sandalye sayısının diğerlerinden daha aşağıda olması gibi bir risk var mı? Sistem bu yönüyle tıkanabilir mi?" sorusu üzerine Bozdağ, Türkiye'nin güçlü olması için hükümetin ve Meclisin güçlü olması gerektiğini, hükümetin yeni sistemde güçlü olduğunu söyledi.

Yüzde 50 artı 1 gibi seçmenin oyuna dayandığı için yeni hükümetin bugünkü hükümetten daha güçlü olacağına işaret eden Bozdağ, ama bu hükümetin, seçildikten sonra bu gücünü icraatına yansıtması için Mecliste de partisinin ve cumhurbaşkanına destek veren partilerin salt çoğunluğun üzerinde bir çoğunluğa sahip olması gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanının partisinin de Mecliste salt çoğunluğu elde etmesinin önemine işaret eden Bozdağ, "Parlamentoyla cumhurbaşkanının aynı hedefe birlikte koşması Türkiye'ye kazandıracaktır." ifadesini kullandı.

Muhalefet partilerinin parlamentoda salt çoğunluğu elde etmelerinin mümkün gözükmediğini belirten Bozdağ, "Çok net şekilde, AK Parti parlamentoda yine tek başına, salt çoğunluğun üzerinde milletvekiliyle temsil imkanı bulacaktır. Ayrıca Cumhur İttifakı'nda birlikte olduğumuz MHP'nin de çıkaracağı milletvekillerini hesap ettiğimizde Cumhur İttifakı parlamentoda bir defa salt çoğunluğun üzerinde bir çoğunlukla temsil edileceği çok açıktır. Benim bundan yana herhangi bir şüphem yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

- "Aziz milletimizin duruşu çok net"

Bozdağ, "Öyle bir propaganda yapıyorlar ki işte 'Cumhurbaşkanı'nda Tayyip Bey'e verin, verelim, vereceğim, ama vekilliğe gelince oyumu şuraya vereceğim buraya vereceğim'. Bu hesabı yapanların hedefi, AK Parti'nin Mecliste tek başına salt çoğunluğun üzerinde bir milletvekili çıkarmasını engelleme hesabıdır. Sebebi nedir? AK Parti'nin parlamentoda çoğunluğu olmazsa o zaman AK Parti diğer partilere mahkum edecek ve oradan ne yapacaklar? Türkiye'yi işlemez, işletilmez hale getirmek istiyorlar. Bizim buna karşı da hepimizin Türkiye'deki bütün vatandaşlarımızı kastediyorum, vatandaşlarımızın bu oyunu gördüğünü ve oyunu sandıkta bozacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımıza oy verenler, parlamentoda da onun genel başkanı olduğu AK Parti'ye oyunu verecekler ve bütün bu oyunu da Allah'ın izniyle bozacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adaylarının kendine göre bir hesabı, bir hedefinin bulunduğunu anlatan Bozdağ, "Ama bizim gördüğümüz milletimizin teveccühünden çıkardığımız sonuç şu; Cumhurbaşkanı seçimi ilk turda biter. Gerekçem de şu; aziz milletimizin duruşu çok net." dedi.

Bozdağ, 16 Nisan referandumunda yüzde 52 dolayında "evet" oyu çıktığını anımsatarak, "Bu sisteme 'evet' diyenler Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Sayın Bahçeli ile beraber bu işe 'evet' diyenler, bu işin hayata geçirilmesine 'hayır' derler mi? Yüzde 52 'evet' demiş, daha bir yıldan biraz fazla oldu. Dolayısıyla yüzde 52, cumhurbaşkanında da bu sisteme inanan Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğinden kimsenin tereddütü olmamalı, benim de yok. Kimse de böyle bir tereddüt söylemiyor." diye konuştu.

Bekir Bozdağ, referandumda MHP'den AK Parti'den "hayır" verenlerin bulunabildiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onların bir kısmı siyasi. AK Parti'den 'hayır' verenler sisteme karşı olduğu için 'hayır' verdi. MHP'den 'hayır' verenlerin bir kısmı sisteme karşı olduğu için, bir kısmı hem sisteme hem parti içi mücadelede bir netice elde etmek için 'hayır' dediler. Ama şu anda sistem değişti. MHP'de parti içi mücadele yapanlar, partiden ayrıldılar, başka bir parti kurdular. Şimdi geri kalanların cumhurbaşkanlığında başka bir adaya oy vereceğini düşünmek mümkün mü? Büyük bir ihtimalle büyük çoğunluğu belki tamamı cumhurbaşkanlığında Cumhurbaşkanımıza oy verecekler. AK Parti'den 'hayır' diyenler, sistem değişti, şimdi kendi liderleri aday, o zaman kendi liderleri aday olunca buradan 'hayır'a gidenlerin önemli bir kısmının yeniden 'evet'e döneceği de bir başka gerçektir. Cumhurbaşkanımızın halkla kurduğu samimi diyalog ve güç de milletin adamı oluşu da samimi oluşu da vatandaş tarafından takdir ediliyor, yaptıkları takdir ediliyor. O yüzden de Cumhurbaşkanımıza büyük bir destek var."

- "Darbe teşebbüsüne karşı millet yekvücut oldu"

15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Meydanlara çıkın, ben halkın gücünün üstünde güç tanımıyorum" sözlerini aktaran Bozdağ, "Halk sokağa çıkmasaydı ne olurdu? Diyebilirdi ki vatandaş da 'Biz televizyondan olayı seyredelim, sokağa çıkmanın riskleri var, o riskleri niye üzerimize alalım.' Ama öyle demedi vatandaş. Oluk gibi aktı ve herkes tankların önüne, silahların karşısına dikildi. Bu nedir? Cumhurbaşkanımız milletin gidip tek tek kalbine herkesin aklına girip hepsini tek tek ikna mı etti? Hayır. Rabb'im de insanların kalbine, aklına bir muhabbet koyuyor. O yüzden de Cumhurbaşkanımıza dönük yapılan bu darbe teşebbüsüne karşı millet yekvücut oldu. O günden bugüne ne değişti? Cumhurbaşkanımız yine aynı cumhurbaşkanı. O ruh yine beraber devam ediyor. O gün bunu yapanlar, sandıkta da Cumhurbaşkanımıza dönük kurulan nefret cephesine, kin cephesine, düşmanlık cephesine izin vermeyecekler. Ben buna yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Bekir Bozdağ, diğer cumhurbaşkanı adaylarının birinci turda seçilme hedeflerinin bulunmadığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Herkesin tek derdi 'İkinci tura işi bırakırsak bir araya gelerek işi hallederiz' hesabı yapıyorlar. Bu legal bir hesap, bunu yapabilirler. Biz buna bir şey demiyoruz. Adayların bu psikolojileri de işin birinci turda biteceğini gösteriyor. Cumhurbaşkanımızın birinci turda seçileceğini anlayan muhalefet partileri, bunu engelleyemeyeceklerini gördükleri için parlamentoya daha fazla asılmaya başladılar. 'Parlamentodaki çoğunluk bizim olursa biz Cumhurbaşkanı'nın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yalnız bırakılmasını sağlayabiliriz, etkisiz hale getirebiliriz' hesabı yapıyorlar. Bu hesap da tutmayacak. Millet, seçtiği cumhurbaşkanını Cumhurbaşkanlığında yalnız bırakmayacak, onun arkasına parlamentoda büyük bir güç de koyacaktır diye ben inanıyorum. "

(Sürecek)


Yorumlar