Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

- Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ: (4) "(Çocuk istismarıyla ilgili komisyon) Komisyonun amacı, sadece cezaları artırmak değil. Cezaları, en ağır ceza neyse onu tespit ederek artıracaklar. Ona dair düzenlemeler yapılacak ve cezaların caydırıcılığını en üst noktaya taşıyacaklar" - "İnsan kılığındaki insan olmayan kişilerle mücadeleyi, bütün insanlarımızla seferberlik halinde olursak başarabiliriz" - "(Çocuk istismarının önlenmesi) Komisyon önleyici ve koruyucu adımlar konusunda da yeni önerileri önümüze getirecek. Biz bu yeni öneriler üzerinden de adımlar atacağız. Eğer yasal düzenleme yapılacaksa yasal düzenleme yapacağız. İdari düzenleme gerekiyorsa idari düzenleme yapacağız. Uygulamada sorunlar varsa uygulamayı değiştireceğiz. Bu konuda netice almak için ne lazımsa onu yapacağız" - "Bazıları bunu hastalık olarak söylüyor, hastalık olduğunda tedavi edilebilir ama bunun sadece hastalıkla izah edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çok net sapıklık, bu eğilimi olan kişilerle ilgili devletin ayrıca bir kontrol mekanizmasını hayata geçirmesinde fayda var" - "(Kimyasal hadım uygulaması) İnfaz aşamasında kastrasyon kararı çıkacak. Önce yargılanacak, suçluluğu sabit olduğu zaman cezası verilecek, ceza verildikten sonra infaza başlanacak. Bu sürede de mahkeme buna karar verecek. O zaman da bu işlem kendisine uygulanacak"

Google Haberlere Abone ol
Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, çocuk istismarıyla ilgili kurulan komisyona ilişkin, "Komisyonun amacı, sadece cezaları artırmak değil. Cezaları, en ağır ceza neyse onu tespit ederek artıracaklar. Ona dair düzenlemeler yapılacak ve cezaların caydırıcılığını en üst noktaya taşıyacaklar." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Çocukların istismarcılardan korunması amacıyla kurulan ve 6 bakanın yer aldığı komisyonun çalışmalarına ve kimyasal hadıma ilişkin bilgi veren Bozdağ, çocuklara karşı işlenen suçların herkesin vicdanını kanattığını, özellikle son olayların, toplumun bütün kesimlerini derinden yaraladığını söyledi. Çocukların masum ve korunmaya ihtiyacı olduğunu dile getiren Bozdağ, çocukları korumak için çok önemli değişiklikler yaptıklarını belirtti.

Çocuk hakları sözleşmesini AK Parti'nin imzaladığını anımsatan Bozdağ, çocukları korumak için "Çocuk Koruma" diye müstakil bir kanun çıkardıklarını ve çocukları korumanın hukuksal alt yapısını oluşturduklarını, buna dair kurumları da oluşturduklarını vurguladı.

Anayasaya çocuklar için pozitif ayrımcılığın da AK Parti döneminde koyulduğunu ifade eden Bozdağ, Türk Ceza Kanunu'nda çocuklara karşı izlenen suçların cezalarını artırdıklarını aktardı.

Bozdağ, çocuklara cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarında hem cezaları artıran adımlar attıklarını hem de cezaların infazını terör suçlarının infazıyla eşit hale getirdiklerine dikkati çekti.

- "'Kimyasal kastrasyon' dediğimiz uygulamayı biz getirdik"

Gündemde olan hadım konusuna ilişkin de bir düzenleme yaptıklarının altını çizen Bekir Bozdağ, "Bunların tedavisine imkan veren ve 'kimyasal kastrasyon' dediğimiz uygulamanın yapılmasını sağlayan düzenlemeyi de biz getirdik, yasalarımıza koyduk ancak Danıştay, 'Bu, kanunla yapılması gerekir' diyerek, bunu iptal etti." ifadesini kullandı.

Gelinen noktada AK Parti'nin cinsel istismar konusunda arttırdığı cezaların, değiştirdiği infaz sisteminin, çıkardığı bütün kanunlarının yeterli olmadığının ortaya çıktığını dile getiren Bozdağ, bu nedenle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, çocukların istismarcılardan korunması amacıyla 6 bakandan oluşan bir komisyon kurulduğunu söyledi.

Komisyondaki üyelerin, cezaları en ağır şekilde artıracaklarını belirten Bozdağ, "Komisyonun amacı, sadece cezaları artırmak değil. Cezaları, en ağır ceza neyse onu tespit ederek artıracaklar. Ona dair düzenlemeler yapılacak ve cezaların caydırıcılığını en üst noktaya taşıyacaklar." diye konuştu.

Eğitim, sağlık, aile, güvenlik, gençlik açısından da neler yapılabileceğini komisyonun ele alacağını vurgulayan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, bu konuya sadece cezai müeyyideler açısından değil topyekun bir mücadele mantığıyla bakıyoruz. Esasında bizim bir toplumsal seferberliğe ihtiyacımız var. Biz bu tür suçlarda esasında, insan kılığındaki insan olmayan kişilerle mücadeleyi, bütün insanlarımızla seferberlik halinde olursak başarabiliriz ve bu suçların işlenmesini azaltabiliriz. Onun için de beraber mücadele etmemiz lazım. İş bittikten sonra konu yargıya geliyor. Çocuğumuz mağdur oluyor, cinsel istismara uğruyor ve pek çok sonuç ortaya çıkıyor. Çıkan sonuçtan sonra faili cezalandırmak olarak kalıyor orası. Biz oraya gelmeden önce bu suçları işlenmesi karşısında çocuklarımızı koruyucu mekanizmaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Önleyici mekanizmaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Hükümetimiz bu açıdan önleyici ve koruyucu mekanizmaları da hayata geçirecek ciddi adımlar tespit etti, bunları da atacaktır."

- "Yeni önerileri önümüze gelecek"

Komisyonun önleyici ve koruyucu adımlar konusunda da yeni öneriler sunacağını belirten Bozdağ, "Komisyon önleyici ve koruyucu adımlar konusunda da yeni önerileri önümüze getirecek. Biz, bu yeni öneriler üzerinden de adımlar atacağız. Eğer yasal düzenleme yapılacaksa yasal düzenleme yapacağız. İdari düzenleme gerekiyorsa idari düzenleme yapacağız. Uygulamada sorunlar varsa uygulamayı değiştireceğiz. Bu konuda netice almak için ne lazımsa onu yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası alanda cinsel istismar konusunda yapılanlara ilişkinde inceleme yapılacağını vurgulayan Bozdağ, uluslararası örneklerden de Türkiye'ye aktarımlar yapacaklarını ve bu konuyu topyekun bir seferberlik anlayışıyla ele alacaklarını, üzerine gidecekleri anlattı.

Komisyonun bugün ilk toplantısını yapacağını bildiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, en kısa sürede de çalışmasını tamamlayacağını, parlamentoya getireceklerini, kamuoyuyla da detaylarını paylaşacaklarını söyledi.

İstismar konusunda Avrupa Birliği'nden bugüne kadar bir yönlendirme gelmediğini ifade eden Bozdağ, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, ABD, Rusya gibi ülkelerde, bu konuda neler yapıldığını araştırdıklarını, Adalet Bakanlığının bu konuda çok önemli çalışmalarının olduğunu, birçok ülkede kimyasal hadım olayının olduğunu dile getirdi.

- "Komisyon bu konuda bir değerlendirme yapacaktır"

Zina konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birkaç gün önce bir açıklama yaptığına dikkati çeken Bozdağ, şöyle konuştu:

"Bizim hükümetlerimiz döneminde bildiğiniz gibi Türk Ceza Kanunu yeniden yapıldı. Daha önceki ceza kanunu döneminde erkeğin, kadının zinası ayrı yarı düzenlenmişti. Anayasa Mahkemesi bu zina maddelerini iptal etmişti. Esasında biz hükümet olmadan önceki dönemde zina suç olmaktan Anayasa Mahkemesi iptal kararlarıyla çıkmıştı. Bizim dönemimizde yeni ceza kanunu yapılırken de AB nedeniyle zina maddesi yeniden düzenlenmedi. Dolayısıyla bizim hukukumuzda şu anda zina suç olarak gözükmemektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra bu komisyon bu konuda bir değerlendirme yapacaktır."

Bozdağ, cinsel istismar olaylarında artık ceza indirimlerinin olmadığı bir sisteme geçileceğini belirterek, "Bazıları bunu hastalık olarak söylüyor, hastalık olduğunda tedavi edilebilir ama bunun sadece hastalıkla izah edilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Bu çok net sapıklık, bu eğilimi olan kişilerle ilgili devletin ayrıca bir kontrol mekanizmasını hayata geçirmesinde fayda var." ifadesini kullandı.

Bozdağ, "İnfaz aşamasında kastrasyon kararı çıkacak. Önce yargılanacak, suçluluğu sabit olduğu zaman cezası verilecek, ceza verildikten sonra infaza başlanacak. Bu sürede de mahkeme buna karar verecek. O zaman da bu işlem kendisine uygulanacak." dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cinsel istismar konusunda cezaların infaz edileceğini ve ceza indirimlerinin olmadığı bir ceza sistemine geçileceğini kaydetti.

(Sürecek)



Yorumlar