Boza neden yapılır, malzemeleri ve yapılışı

Geleneksel lezzetlerimizden biri olan boza neden yapılır, nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir. İşte geleneksel içeceğimiz lezzetli boza hakkında merak edilenler. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte tüketimi artan boza ile ilgili merak edilen sorulardan biride boza neden yapılır oldu, işte boza neden yapılır, malzemeler ve yapılışı

Google Haberlere Abone ol
Boza neden yapılır, malzemeleri ve yapılışı

Boza Türkiye 'de kış aylarında en çok tüketilen içeceklerden biridir. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte boza tüketiminde artış gözlendi. Boza içenlern merak ettiği soruların başında boza neden yapılır, malzemeleri nelerdir ve boza nasıl yapılır oldu.

İşte boza neden yapılır, nasıl yapılır sorularının cevabını merak edenler için detaylar:

Bozanın ana mazlemesi darıdır. Siyez bulguru, ve prinç haşlanarak haşlanan su süzülür diğer tarafta maya şeker ile sulandırılırak hazır hale getirilir ve haşlanmış olan bulgur ve prince ilave dilerek mayalanmaya bırakılır. Püf nokta ise bu mayalama işleminin özellikle güneş görmeyen karanlık bir yerde yapılmasıdır. Karanlık ve serin olan bu ortamda hazırlanan karışım 24 saat boyunca bekletilir. Su ve şeker ayarı ise bu süre bittikten sonra yapılır kıvamı ayarlandığında bozamız içime hazırdır. Üzerine leblebi özellikle taze leblebi ve tarçın ilavesi ile tadlandırılır.

Boza Malzemeleri

4 su bardağı siyez bulguru, 
3 yemek kaşığı şeker, 
1/2 su bardağı pirinç veya bulgur, 
1 çay kaşığı kuru maya ve su
1,5 su bardağı şeker 
Üzeri için: toz tarçın ve leblebi

Boza Yapılışı

Bulgur ve pirinç beyaz su çıkana kadar iyice yıkanır ve yaklaşık 3 saat suda bekletilir. Geniş bir tencereye alınan prin. ve bulgur haşlanır ve süzülür daha sonr aüzerne tekrar su ilave dilir ve karıştırılır. Bulamaç haline gelen karışım 2 saat kadar dinlendirilir.

Diğer taraftan maya ve şeker karıştırılarak üzerine su eklenir ve bu hazırlanan maya karışımı hazırlamış ve dinlendirmiş olduğumuz bulamaca ilave dilir ve mayalanma işlemi 24 saat boyunca karanlık ve serin bir ortamda yapılır bu süre içinde ara ara kabı açıp karıştırmak gerekir.

Daha sonra şeker ilavesi yapılır ve üzeirne leblebi ve tarçın ilavesi ile servis edilir.

Yorumlar