BOTAŞ kimin, sahibi kimdir, devletin mi özel mi?

BOTAŞ kimin, sahibi kimdir, devlet mi yoksa özel bir kuruluş mudur? Türkiye'nin en büyük enerji kuruluşlarından BOTAŞ kimindir, sahibi kimdir, özel mi devletin mi?

Google Haberlere Abone ol
BOTAŞ kimin, sahibi kimdir, devletin mi özel mi?

BOTAŞ kimin, BOTAŞ'ın sahibi kim devlet mi yoksa özel mi? Doğal gaza gelen yüzde 35 ve yüzde 50 zamlardan sonra gözler bir kez daha Türkiye ve dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan BOTAŞ'ın yapısına çevrildi. Türkiye'nin en büyük enerji kuruluşlarından BOTAŞ kimin, sahibi kimdir, özel mi devletin mi?

BOTAŞ kelimesinin açılımı Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'dir.

BOTAŞ kimin? BOTAŞ'ın sahibi kimdir?
BOTAŞ kimin, sahibi kimdir, devletin mi özel mi?

 

233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi bir İktisadi Kamu Kuruluşu yani diğer adıyla KİT'dir.

1974 yılında kuruldu.

Şu an THY, Türk Telekom ve VakıfBank'ın da içinde yer aldığı Türkiye Varlık Fonu A.Ş. çatısı altında faaliyet yürütüyor.

1974 yılında TPAO'ya bağlı iştirak olarak kurulan BOTAŞ 1995 yılında İktisadi Devlet Teşekkülü statüsü kazanmıştır.

BOTAŞ, yıllık yaklaşık 20 Milyar TL cirosu ile Türkiye'nin en büyük kuruluşları arasında yer almaktadır.

Yaklaşık 4 bin personeli bulunuyor.

2008 Fortune 500 listesinde net satış rakamlarına göre 2. sırada yer almıştır.

Günümüzde doğalgaz piyasasında tanımlanmış olan gaz ithalat, ihracat, depolama, iletim, toptan satış, LNG ticareti, petrol iletimi faaliyetlerini yürütmektedir.

Yine BOTAŞ, TANAP projesinde de yüzde 30 oranında ortaktır.

BOTAŞ'a bağlı çeşitli şirketler bulunuyor. 

Özetle; 

BOTAŞ bir devlet kuruluşudur.

Bunlar; 

BIL (BOTAŞ İnternation Limited) BTC projesi kapsamında Türkiye'den geçen hattın işletmesinden sorumlu bir şirket olarak faaliyet gösterir.

Yine TANAP projesi kapsamında yürütülecek faaliyetler BOTAŞ bünyesinde yer alan TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. tarafından gerçekleştirilecektir.

Son olarak Yurt dışı petrol ameliyeleri gerçekleştiren ve daha önce TPAO'ya ait bir iştirak şirket olan TPIC 2013 yılı başında BOTAŞ'a bağlanmıştır.

DOĞAL GAZA ZAM AÇIKLAMASI

BOTAŞ tarafından en son yapılan doğal gaz zammından sonra şirketten gelen açıklamada şöyle denildi: 

"1 Nisan 2022 tarihi itibarıyla tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması zorunluğu ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 50 ve konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 35 artış yapılmış olup, bu artışa rağmen konutlarda kullanılan doğal gazın her bir metreküpüne devletimiz tarafından yüzde 70 destek verilmeye devam edilecektir."


 

Yorumlar