"Bosna Soykırımını Hatırlamak" Saraybosna'da tanıtıldı

SARAYBOSNA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteğiyle "Bosna Soykırımını Hatırlamak: Adalet, Hafıza, İnkar" isimli kitabın...

Google Haberlere Abone ol
"Bosna Soykırımını Hatırlamak" Saraybosna'da tanıtıldı

SARAYBOSNA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteğiyle "Bosna Soykırımını Hatırlamak: Adalet, Hafıza, İnkar" isimli kitabın İngilizce ve Boşnakça baskıları Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da tanıtıldı.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen programa Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Halil Ümit Cemaloğlu, Kültür ve Tanıtma Müşaviri Soner Şahin ve Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman da katıldı.

Saraybosna'da 2015 yılında düzenlenen "Srebrenica Soykırımı: Sonsuz Hatıralara Doğru" isimli konferansta yer alan makalelerden derlenen kitabın editörü Hikmet Karcic, konferansın amacının "Srebrenitsa soykırımı, defnedilecek kurban kalmayınca nasıl hatırlanacak?" sorusuna cevap bulmak olduğunu belirterek, bu kapsamda Holokost ve Ruanda soykırımını araştıran yabancı yazarların da konferansa katılımının sağlandığını söyledi.

Karcic, soykırımı unutmamak adına yapılacak en iyi işin, bunu eğitim sistemine dahil etmek olduğunu kaydederek, "Zira yaşanan soykırım eğitim sistemine girerse şuur oluşturmak kolaylaşacaktır." dedi.

"Bosna soykırımı" teriminin kullanılmasının önemine işaret eden Karcic, ülke genelinde yaşanan soykırımın, Srebrenitsa özeline indirgendiğini, oysa 1992-1995 yılları arasında sadece Srebrenitsa'da soykırım yaşanmadığını söyledi.

Karcic, Bosna Hersekliler olarak sadece Srebrenitsa ve civarında değil, aynı zamanda Drina Nehri kenarındaki diğer yerleşim yerlerinde ve Prijedor'da da soykırımlar yapıldığı gerçeğini Batı'nın akademik ortamına taşınmaları gerektiğini ifade etti.

- "Potoçari Anıt Mezarlığı bir sembol"

Srebrenitsa'daki soykırımda ailesini kaybeden "BM Bayrağı Altında" isimli kitabın yazarı Hasan Nuhanovic de soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'nın oluşturulması sürecine değinerek, bu mezarlığın soykırımın hiçbir zaman unutulmaması adına önemli bir sembol olduğunu aktardı.

Bugün Potoçari'de 7 bine yakın soykırım kurbanının mezarının bulunduğunu söyleyen Nuhanovic, "Artık annelerin, kaybettikleri oğulları yerine sarılabilecekleri en azından birer mezar taşı var." dedi.

"Srebrenitsa'yı Yaşamak" kitabının yazarı ve gazeteci Adnan Rondic ise Bosna Hersek'in komşularının da yaşananları "soykırım" olarak görmesinin önemine değindi.

Kitabın hazırlanmasına katkı sağlayan Saraybosna'daki Boşnakların İslam Geleneği Enstitüsü Müdürü Dzevada Susko da bu önemli eserin basılmasına destek olan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına teşekkür etti.

Yorumlar