Bosna Hersek-Sırbistan ilişkileri

- Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zvizdic, Sırbistan Başbakanı Vucic ile görüştü - Hükümet başkanları, iki ülkenin de ortak hedefinin bölgesel barış ve istikrar, ekonomi ve altyapının kalkınması olduğunu bildirdi

Google Haberlere Abone ol
Bosna Hersek-Sırbistan ilişkileri

BELGRAD (AA) - Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki resmi temasları kapsamında, Başbakan Aleksandar Vucic ile görüştü.

Sırp mevkidaşı tarafından Sırbistan Sarayı'nda askeri törenle karşılanan Zvizdic, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Zvizdic ile Vucic, iki ülkenin de ortak hedefinin bölgesel barış ve istikrar, ekonomi ve altyapının kalkınması olduğunu ifade etti.

Boşnak lider Zvizdic, burada yaptığı açıklamada, Sırp mevkidaşının davetini büyük memnuniyetle kabul ettiğini belirterek, diyaloğun ilişkilerin geliştirilmesinde başvurulan en doğru ve etkili yöntem olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki temasların bu yıl sıklaşacağını söyleyen Zvizdic, görüşülmesi gereken birçok önemli konu olduğuna işaret etti.

Zvizdic, Bosna Hersek ile Sırbistan arasında gelişim göstermesi gereken en önemli alanın ekonomi olduğunu belirterek, Sırp mevkidaşı ile yaptıkları görüşmede altyapı, ulaşım, kültür, teknik ve eğitim alanlarındaki iş birliği potansiyelini de ele aldıklarını kaydetti.

Sırp başbakanın "Sırbistan daima Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyor" ifadelerini değerlendiren Zvizdic, Bosna Hersek'e yönelik ileri görüşlü tavrı için mevkidaşına teşekkür etti.

Zvizdic, barış ve istikrarın, iki ülke ve bölge ilişkilerinde birincil öneme sahip olması gerektiğini sözlerine ekledi.

- Ticaret hacminde hedef 2 milyar avro

Sırbistan Başbakanı Vucic de Bosna Hersek ile iyi ilişkilere sahip olduklarını ve karşılıklı ticaretin her yıl arttığını vurgulayarak, "Hem ihracat hem ithalatta gelişim gösteriyoruz. Bu bizi memnun ediyor. Ticaret hacminin 2 milyar avronun üzerine çıkarabileceğini düşünüyoruz." dedi.

Zvizdic ile önemli birçok konuda görüştüklerini kaydeden Vucic, Belgrad ile Saraybosna'yı birbirine bağlayan demiryolunun modernleştirilmesi adına bir komitenin oluşturulduğuna işaret ederek, kara ve demiryolu altyapısının da görüşmede ele alındığı ifade etti.

Vucic, AB üyelik sürecinde de iki ülkenin birbirine destek olması gerektiğine işaret ederek, AB yolunda komşusu Bosna Hersek'ten bir adım önde olan Sırbistan'ın, bu konuda Bosna Hersek'e rehberlik edebileceğini vurguladı.

Kötü bir senaryo ile sonuçlanabilecek siyasi anlaşmazlıklar konusundaki endişeleri de değerlendiren Vucic, "Sırbistan hükümeti adına, bu anlaşmazlıkların yönünü değiştirmek ve iki ülke arasındaki işbirliğini en iyi düzeye ulaştırmak için elimizden geleni yapacağımızı söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

Zvizdic'e Belgrad'daki temaslarında Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, Maliye ve Hazine Bakanı Vjekoslav Bevanda, Ulaştırma ve İletişim Bakanı İsmir Jusko, Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Sarovic de eşlik etti.

Yorumlar