Borsa yatırımcıyı üzmeye devam ediyor

Borsa İstanbul'da yaşanan düşüşler bugün de sürdü. Yatırımcıyı üzen düşüşlerden en fazla küçük yatırımcı etkilendi.

Google Haberlere Abone ol
Borsa yatırımcıyı üzmeye devam ediyor

Borsada Kritik Kayıplar: Günlük Yüzde 4.5'e Ulaşan Düşüşler Borsa İstanbul'da geçen hafta genelinde yaşanan yüzde 5.5'lik düşüşün ardından bugün de satış baskısı devam etti. BIST 100 endeksi, günü yüzde 4.5 kayıpla kapattı. Bankacılık endeksindeki düşüş yüzde 3.78'i bulurken, bilişim endeksi yüzde 6.7 ile en fazla kaybettiren endeks oldu.

GÜBRETAŞ HİSSELERİNDEKİ DEĞER KAYBI

Gübretaş'ın hisseleri, geçen hafta SPK'nın bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu reddetmesinin ardından, bugün de yüzde 10'luk bir düşüş yaşadı. Gübretaş hisseleri, 15 Aralık'tan bu yana 6 işlem gününde yüzde 46.7 değer kaybı yaşadı.

BORSA'DA HİSSELERDE DENGELİ KAYIPLAR

Borsada, hızlı yükselişleriyle dikkat çeken hisselerde de düşüşler yaşandı. Sasa ve Hektaş gibi şirketlerde yüzde 3.6 ve yüzde 2.5'lik kayıplar görüldü. Halka arz sonrası tavan yapan hisselerde de yüzde 6 ila 9 arasında düşüşler yaşandı. Analistler, bu düşüşlerin beklenen bir dengelenme olduğunu belirtti.

MOODY'S'İN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

Moody's'in geçen hafta yapması beklenen Türkiye kredi notu değerlendirmesinin yayımlanmaması da piyasaları olumsuz etkiledi. Piyasalar, Moody's'ten olumlu bir değerlendirme bekliyor.

KREDİ FAİZ ORANLARININ ETKİLERİ

TCMB'nin faiz artırımları sonrası yüzde 90'lara çıkan kredi faiz oranları, borsada düşüşü hızlandıran bir başka faktör oldu. Yüksek faiz oranları, özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin hisselerini olumsuz etkiliyor.

MEVDUAT FAİZLERİ VE YATIRIMCILARIN TERCİHLERİ

Mevduat faizlerinin yükselmesiyle birlikte, yatırımcılar borsa yerine daha garanti getirisi olan TL mevduata yönelmeye başladı. Faiz artırımlarından önce düşük mevduat faizleri nedeniyle pek çok tasarruf sahibi, borsaya yönelmişti.

NOEL TATİLİNİN PİYASALARA ETKİSİ

Noel tatili sebebiyle yurtdışı piyasaların kapalı olması, piyasa likiditesinin azalmasına ve yabancı yatırımcıların alım yapmamasına yol açtı. Bu durum, borsada düşüşün hızlanmasına neden oldu.

Yorumlar