Borsa neden düştü, neler oluyor?

Borsa neden düştü, neler oluyor, dünya piyasalarında bu sabah neler oluyor?

Google Haberlere Abone ol
Borsa neden düştü, neler oluyor?

Borsa neden düştü, neler oluyor, dünya piyasalarında bu sabah neler oluyor, başta BİST olmak üzere dünya borsalarındaki düşüşün sebebi nedir?

Küresel ekonomide pandemi ile birlikte başlayan kırılganlık Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu küresel gıda krizi nedeniyle hala sürüyor.

Başta ABD olmak üzere dünya devlerinin yaşadığı enflasyon sorunları dünya borsalarını da olumsuz etkiliyor. 

BORSA İSTANBUL

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,09 azalışla 3.168,50 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,71 puan ve yüzde 0,09 değer kaybederek 3.168,50 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,18 yükselirken, holding endeksi yüzde 0,37 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,06'yla elektrik, en çok kaybettiren yüzde 0,41'le finansal kiralama, faktoring oldu.

BIST 100 endeksi, dün beklentilerden iyi gelen büyüme verisinin ardından yüzde 0,20 değer kazanarak 3.171,21 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 3.198,99 puana taşıdı.

Analistler, ABD başta olmak üzere merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri, Avrupa'da resesyon kaygıları ve Çin ekonomisinde yavaşlamanın süreceği endişeleri ile küresel çapta risk iştahının düşük seyrettiğini söyledi.

Bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini aktaran analistler, yükselen tahvil faizlerinin seyrinin de yakından izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.200 seviyesinin direnç, 3.050 puanın destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

AVRUPA BORSALARI DA YENİ GÜNE DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Avrupa borsaları, güne satış ağırlıklı seyirle başladı.

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,87 azalarak 411,5 puan ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,83 değer kaybederek 12.729 puan oldu.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,65 düşüşle 7.237 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,67 azalışla 7.833 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,96 değer kaybıyla 6.067 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,91 gerileyerek 21.363 puanda bulunuyor.

Dün yüzde 0,4 artışla günü 1,0055'ten tamamlayan avro/dolar paritesi, şu dakikalarda önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 1,0020'den işlem görüyor.

Analistler, merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri, Avrupa'da resesyon kaygıları ve Çin ekonomisinde yavaşlamanın süreceği endişeleri ile küresel çapta risk iştahının düşük seyrettiğini söyledi.

Dün açıklanan makroekonomik verilere göre Avro Bölgesi'nde enflasyon ağustosta yıllık yüzde 9,1 ile tarihi zirvesini gördüğünü anımsatan analistler, artan enflasyon baskıları karşısında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu ayki toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceğine kesin gözüyle bakıldığını ifade etti.

Analistler, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, enerji konusundaki gelişmelerin de gündemin odağındaki yerini koruduğunu bildirdi.

Ayrıca, bugün açıklanan verilere göre Almanya'da temmuzda perakende satışlar yıllık yüzde 2,6 gerilese de beklentilerin üzerinde kalırken, İngiltere'de ağustos ayında Nationwide konut fiyat endeksi yıllık yüzde 10 artarak tahminleri aştı.

ASYA BORSALARI DA DÜŞÜŞLE AÇILDI

Asya borsalarında, Çin ekonomisine yönelik artan yavaşlama endişeleri ve Japon yenindeki zayıflamanın sürmesi ile satış ağırlıklı bir seyir izlendi.

Yükselen enflasyon karşısında ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantılarında 75 baz puanlık faiz artırımına gideceği beklentileri, küresel çapta risk iştahının düşük seyretmesine neden olurken, son açıklanan veri ve gelişmelerin Asya ekonomilerinde yavaşlamaya işaret etmesi bölge borsalarında düşüşlere neden oldu.

Çin'de artan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayıları karşısında ağır sanayi ve çip endüstrisinin yoğun olarak yer aldığı Chengdu eyaleti karantina altına alındı. Ülkenin teknoloji merkezi Shenzhen'de de Kovid-19 tedbirleri sıkılaştırıldı.

Bugün açıklanan verilere göre, Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustosta önceki aya kıyasla 0,9 puan azalarak 49,5'e geriledi. Üç ayın ardından yeniden daralma bölgesine geçen verideki düşüşte, ülkede yaşanan elektrik kesintileri ve süregelen Kovid-19 tedbirlerinin üretimi sekteye uğratması etkili oldu.

Öte yandan salgın tedbirleri devam ederken yavaşlayan ekonomi karşısında Çin hükümeti yeni ekonomi politikası tedbirleri için detaylı adımları iki hafta içinde açıklayacağını duyurdu.

Bu gelişmelerle kapanışta Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 azalarak 3.187 puan ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,3 gerileyerek 2.416 puan oldu.

Japonya'da Nikkei 225 endeks yüzde 1,5 düşüşle 27.661 puandan kapanırken, dolar/yen paritesi 139,7 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından 139,3 seviyesinde dengelendi.

Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1 değer kaybıyla 58.969 puanda ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 2 azalışla 19.553 puanda seyrediyor.


 

Yorumlar