Borcu ödenmeyen telefon otomatikman kapanacak

IMEI sistemiyle kayıtlı olan cep telefonlarının borçları ödenmediği takdirde şirket tarafından otomatikman kapatılabilecek.

Google Haberlere Abone ol
Borcu ödenmeyen telefon otomatikman kapanacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), IMEI konusunda önemli bir düzenlemeye gidiyor. Cep telefonlarından uygulanan IMEI sistemi artık otomobil ve beyaz eşyalarda da kullanılacak.

Bu kapsamda e-SIM’li araçlar ile SIM kartlı beyaz eşyaların da IMEI kaydı yapılacak. Ayrıca satın alınan telefonun borcu ödenmezse cihaz kullanılamaz hale gelecek. Yedi senedir kullanılmayan cihazlar da kara listeye alınacak.

'Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklikle cep telefonlarında uygulanan IMEI kayıt sistemi diğer alanları da kapsayacak şekilde genişletilecek.

Türkiye gazetesinin haberine göre, ‘ses haberleşmesi olmayan’ ancak e-SIM üzerinden haberleşme sağlayabilen tüm ev eşyaları ve cihazların da IMEI kaydı mecburi olacak. Ses haberleşmesi olmayan cihazlar teriminin bir nevi ‘nesnelerin interneti’ (IOT) kapsamında işleve sahip ürünler olduğu ifade ediliyor.

BORÇ ÖDENMEZSE İLETİŞİMİ KESİLECEK

Operatörlerin taahhütlü kampanyalarla sattıkları cep telefonları konusunda da değişiklik bulunuyor.

Tüketici, kampanya ile aldığı telefonun borcunu ödemezse söz konusu cihaz kara listeye alınarak haberleşme hizmeti verilmeyecek.

Yedi senedir kullanılmayan cihazlar da kara listeye alınacak.

Böylece, eski telefonlara kayıtlı IMEI numaralarının kaçak şekilde yurda sokulan veya çalıntı telefonların IMEI numaraları ile değiştirilerek kullanıma açılmalarının önüne geçilmiş olacak.

CHP'Lİ GAZETECİ AYŞENUR ARSLAN: OPERASYONLARDAN UTANIYORUM

 

Yorumlar