Bölgesel Krizlerin Küresel Boyuta Taşınmasında Medyanın Rolü çalıştayı

- Azeri gazeteci Ganire Ataşova: - "Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan son olayların dünyaya yansımasında, Azerbaycan medyası Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rolü büyük oldu" - "Batı medyası bizim coğrafyamızda yaşanan bir acıyı iki dakikalık bir habere sığacak şekilde veriyor. Oysa kendilerine yakın olan ülkeler söz konusu olduğu zaman onların problemlerine çok daha sıcak bakıyorlar"

Google Haberlere Abone ol
Bölgesel Krizlerin Küresel Boyuta Taşınmasında Medyanın Rolü çalıştayı

İSTANBUL (AA) - Azeri gazeteci Ganire Ataşova, "Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan son olayların dünyaya yansımasında, Azerbaycan medyası ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın rolü büyük oldu." dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BÜ) Beşiktaş Kampüsünde, Hükümet ve Liderlik Okulu tarafından düzenlenen "Uluslararası İlişkilerde Bölgesel Krizlerin Küresel Boyuta Taşınmasında Medyanın Rolü" başlıklı çalıştay medya mensuplarını ve akademisyenleri bir araya getirdi.

Etkinliğe, Amerika'daki Türk Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi’nin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ağlayarak Azerbaycan’daki şehit askerleri soran Azeri gazeteci Ganire Ataşova da katıldı.

ANS TV Washington Temsilcisi Ataşova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı medyasının Ortadoğu ve Ortaasya'da önemli olaylara gerekli süreyi tanımadığını belirterek, "Batı medyası bizim coğrafyamızda yaşanan bir acıyı iki dakikalık bir habere sığacak şekilde veriyor. Oysa kendilerine yakın olan ülkeler söz konusu olduğu zaman onların problemlerine çok daha sıcak bakıyorlar. Bu durum bize medyanın, kendi devletinin çıkarlarını koruduğunu gösteriyor." diye konuştu.

"Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan son olayların dünyaya yansımasında Azerbaycan medyası ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rolü büyük oldu’’ diyen Ataşova, Rusya, Fransa, Amerika gibi dünya devletlerinin ise bu konuya duyarsız kaldığını ifade etti. Dünya medyasında bu sorunun bir kez gündeme geldiğini söyleyen Ataşova, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amerika’da birçok dünyaca ünlü medya kuruluşlarının olduğu bir toplantıda Dağlık Karabağ problemini dile getirdi. Biz de hem kendi medyamız hem de Erdoğan sayesinde sesimizi dünyaya duyurabildik" ifadesini kullandı.


- "Almanya'da yaşayan Türkler etkisiz kaldı"

Alman Meclisinin Ermeni iddialarına ilişkin kararına değinen Ataşova, "Uzun yıllardır Almanya’da yaşayan pek çok Türk var ama maalesef orada yaşayan Türkler istenilen etkiyi oluşturmada sıkıntı yaşamışlar. Eğer bir devletin içinde bu kadar Türk yaşarken hâkimiyete etki etme noktasında sorun yaşanıyorsa burada bizim de hatamız var." dedi.

BÜ Hükümet ve Liderlik Okulu Başkanı Burak Küntay ise bazı ülkelerin kendilerinden uzak, onları etkilemeyen olayları dünya problemi olarak görmekten kaçındıklarını belirterek, "Fakat Suriye meselesinde olduğu gibi gerçekten bu olayları içinde yaşayan ülkeler durumun ne demek olduğunu net bir şekilde anlıyorlar. Ancak lokal gibi görülen, bugün sizden çok uzak duran bu mevzular öyle ya da böyle birikerek, gün gelir küresel hale gelir, içinizde, yüreğinizde hissedilir ve ülkenizde bunun sıkıntılarını yaşamaya başlarsınız." diye konuştu.

"Bugün dünyada yaşanan bütün bu sosyal problemlerin sebebi, 'benden uzak olan hiçbir şey beni alakadar etmiyor' şeklinde gelişen yaklaşımla alakalı" diyen Küntay, bu gibi durumlarda basının daha fazla sorumluluk alması gerektiğini savundu.

Suriye konusunda da özellikle Avrupa basınının sorumluluk almasının önemine işaret eden Küntay, "Suriye’de insanlar bir katliam içinde yaşıyorlar, canlarını veriyorlar diğer tarafta ise sözde Ermeni tasarısı konusunda yüksek ihtimalle hiçbir fikri olmayan insanlar istisnasız bir şekilde el kaldırıp bu tasarıya onay verebiliyorlar." dedi.

Burak Küntay, "Ancak basın sadece bu haberleri vermekle kalmamalı çünkü sivil toplumu harekete geçirme ve yaşananları hatırlatma noktasında, sadece olanları aktarmada değil yaşananları diri ve dik tutma konusunda da üzerine büyük görev düşüyor." ifadesini kullandı.



Yorumlar