BMGK'da İsrail tasarısının kabul edilmesi

- Hamas Sözcüsü Kasım: - "Sadece Yahudi yerleşim faaliyetleri değil, tüm işgalin bitirilmesi için alınan bu kararın somut adımlara dönüştürülmesi gerekmektedir" - İslami Cihad Hareketi: - "BMGK kararı, İsrail'in siyasetlerine yönelik açık bir kınamadır. İsrail ve izlediği politikalar aleyhine oluşan bir uluslararası kamuoyu var" - Fetih Hareketi Sözcüsü Kavasimi: - "Karar, Filistin halkı ve dünyanın tüm özgür insanları için tarihi bir zaferdir ve yeni bir dönemin başlangıcıdır"

Google Haberlere Abone ol
BMGK'da İsrail tasarısının kabul edilmesi

GAZZE (AA) - Hamas, İslami Cihad ve Fetih hareketleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden kararı memnuniyetle karşıladı.

Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hareketinin, kararı destekleyen ülkeleri takdir ettiğini belirtti.

Sadece Yahudi yerleşim faaliyetleri değil, tüm işgalin bitirilmesi için alınan bu kararın somut adımlara dönüştürülmesi gerektiğini söyleyen Kasım, Filistinlilerin yerleşim faaliyetlerine karşı direnme hakkı konusunda ısrarcı olduğunu vurguladı.

İslami Cihad Hareketinden yapılan yazılı açıklamada ise karar, "Filistin davasında adalet için kazanılan bir zafer" olarak değerlendirildi.

Açıklamada, "BMGK kararı, İsrail'in siyasetlerine yönelik açık bir kınamadır. İsrail ve izlediği politikalar aleyhine oluşan bir uluslararası kamuoyu var." ifadeleri kullanıldı.

Fetih Hareketi Sözcüsü Usame el-Kavasimi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Karar, Filistin halkı ve dünyanın tüm özgür insanları için tarihi bir zaferdir ve yeni bir dönemin başlangıcıdır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, kararın ayrıca BMGK'nın tutumunda köklü bir değişimi yansıttığı ve İsrail'in işgal politikalarının tehlikesinin idrak edildiğini gösterdiği ifade edildi.

BMGK'da İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep eden karar, 14 oyla kabul edilmişti.

Şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullanmıştı. ABD'nin ilk kez çekimser oy kullanması, kararın geçmesinde etkili olmuştu.

Yorumlar