BM'den Mısır'a kınama

- BM, Mısır hükümetini, kadın hakları savunucuları ve kadın hakları gruplarına karşı yaptığı kısıtlama ve baskılardan dolayı güçlü bir şekilde kınadı

Google Haberlere Abone ol
BM'den Mısır'a kınama

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarından oluşan bir grubun, Mısır hükümetini kadın hakları savunucuları ve kadın hakları gruplarına karşı yaptığı kısıtlama ve baskılardan dolayı güçlü şekilde kınadığı bildirildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, BM ifade özgürlüğü özel raportörü David Kaye, BM insan hakları savunucuları özel raportörü Michel Forst ve BM Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Maina Kiai'nin de aralarında bulunduğu BM uzmanlarının Mısır yönetimini kınayan bildirisine yer verildi.

BM uzmanlarının bildirisinde, Mısırlı Kadınların Hukuki Yardım Merkezi'nin (CEWLA) kurucularından tanınmış avukat Azza Soliman'ın 7 Aralık'ta tutuklanmasına tepki gösterilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Azza Soliman'ın hakkında soruşturma başlatılması ve tutuklanması Mısır'da insan hakları hareketlerine yapılan baskıların bir üst seviyeye çıktığının bir göstergesidir. Soliman ülkesinin bağımsız kadın hakları hareketinin merkezinde bulunan bir figürdür. Onun hükümet tarafından hedef alınması kadın hakları savunucularına yönelik düşmanca ve güçlü bir negatif sinyal gönderiyor."

Mısır hükümetinin uluslararası hukuka uymaya ve ülkedeki tüm baskıcı önlemleri derhal yürürlükten kaldırmaya davet edildiği bildiride, hükümetin kadın hakları savunucuları ile kadın hakları gruplarına karşı yaptığı kısıtlama ve baskılardan dolayı da güçlü şekilde kınandığı kaydedildi.


Yorumlar