BM'den "başarısızlık" itirafı

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. BM Güvenlik Konseyi (BMGK), şu ana kadar şiddeti durdurmayı başaramadı." dedi.

Google Haberlere Abone ol
BM'den "başarısızlık" itirafı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Küresel Mülteci Forumu 2023" başladı.

Cenevre'de düzenlenen forumun açılış programında, Grandi'nin yanı sıra İsviçre Devlet Göç Sekreterliği Başkanı Christine Schraner Burgener, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, BM yetkilileri ve birçok ülkeden yüksek düzeyde katılımcılar yer aldı.

Forumun açılışında yaptığı konuşmasında, Gazze için "acil ve kalıcı ateşkes" çağrısında bulunan Grandi, "Gazze Şeridi'nde büyük bir insani felaket yaşanıyor. BMGK, şu ana kadar şiddeti durdurmayı başaramadı." ifadesini kullandı.

Grandi, dünya genelinde 114 milyon kişinin zulüm, insan hakları ihlalleri, şiddet, silahlı çatışmalar ve ciddi toplumsal kargaşa nedeniyle yerinden olduğunu belirterek, bu rakamın yerinden edilmiş kişiler ve mültecilerin sayısını temsil ettiğini kaydetti.

Ukrayna, Arakanlı Müslümanlar, Suriye ve Afganistan gibi dünyanın başka yerlerinde de mülteci krizi yaşandığını anımsatan Grandi, "Hepimizin de bildiği gibi, bu krizlerin çoğu, çatışmaların tarafları ve nüfuz sahibi ülkeler tarafından çatışmalara siyasi bir çözüm bulunamadığı için halen sürüyor. Ayrıca bu krizler giderek artan biçimde iklim değişikliği ve diğer acil durumlarla da birleşiyor." ifadesini kullandı.

- BAĞIŞ ÇAĞRISI

Grandi, dünyanın şu anda birçok sorunla karşı karşıya olduğunun altını çizerek, "Mülteciler, çok daha büyük ve acil gibi görünen birçok diğer sorunun arasında unutulmamalı. 114 milyon insan yeterince büyük ve acil bir durum. Bu yüzden bugünkü forum tam zamanında yapılıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda birçok insani yardım kuruluşunun ciddi bir fon kriziyle karşı karşıya olduğuna işaret eden ve bağış çağrısında bulunan Grandi, "Sadece BMMYK'nın yıl sonuna kadar 400 milyon dolar fon açığı var. Böylesine bir açıkla yıllardır karşılaşmamıştık ve şimdi 2024'e endişe ile bakıyoruz." görüşünü paylaştı.

İSVİÇRE DEVLET GÖÇ SEKRETERLİĞİ BAŞKANI, 2019'DAN BU YANA DURUMUN KÖTÜYE GİTTİĞİNİ BELİRTTİ

İsviçre Devlet Göç Sekreterliği Başkanı Christine Schraner Burgener ise bu forumun bir diyalog ve değişim şehri olan Cenevre'de gerçekleştirilmesinden memnuniyet duyduğunun altını çizdi.

100'den fazla ülkeden delegasyonun, onlarca mülteci örgütünün ve STK'nin "çözüme erişimi genişletmek" ve "durumu değerlendirmek ve çabaları hızlandırmak" amacıyla forumda bir araya geldiğini vurgulayan Burgener, mültecilerle ilgili durumun 2019'da yapılan bir önceki Küresel Mülteci Forumu'ndan bu yana daha da kötüye gittiğini belirtti.

Burgener, forumun mültecilerle ilgili durumu geniş olarak ele alma konusunda katılımcılar açısından büyük bir fırsat olduğunu kaydederken, BMMYK'ya bu konuda yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkürlerini iletti.

Yorumlar