BM'de "Engelli Hakları Konferansı"

- Engellilerin teknolojiye ulaşımı için Türkiye'nin uyguladığı projeler ile Vestel'in geliştirdiği teknolojik ürünler BM'de tanıtıldı - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kardaş: - "Yenilikçi teknolojiler, kişisel hareketlilik, düşünce ve ifade özgürlüğü ile bilgiye erişim başta olmak üzere engellilerin tüm insan haklarını kullanabilmeleri açısından köprü görevi görmektedir"

Google Haberlere Abone ol
BM'de "Engelli Hakları Konferansı"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Vestel, Birleşmiş Milletler'de (BM) düzenlenen Engelli Hakları Konferansı'nda engellilerin teknolojiye ulaşımının sağlanması için geliştirilen projeler ve teknolojik ürünleri tanıttı.

BM Genel Merkezi'ndeki "Engellilerin Hakları Sözleşmesine Taraf Devletler Konferansı" kapsamında "Teknoloji İnsanlara Daha İyi Hayat Sağlıyor" isimli yan etkinlik yapıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Vestel'in ortak gerçekleştirdiği programda Türkiye'de engellilerin teknolojiye ulaşımını kolaylaştıran "Üçüncü El" ve "Gören Göz" projeleri ile Vestel'in engelliler için geliştirdiği teknolojik ürünlerin tanıtımına yer verildi.

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ayşe Kardaş, Türkiye’de son yıllarda engellilerin toplumsal yaşama bağımsız bireyler olarak katılabilmelerini teşvik etmek üzere kişisel hareketlilik, bilgi ve iletişime erişim açısından yenilikçi çözümler sunan çalışmaların hız kazandığını söyledi.

Türkiye'nin engellilerin yenilikçi teknolojilere erişimini kolaylaştırmak için vergisel kolaylıklar sağladığını da kaydeden Kardaş, "Yenilikçi teknolojiler, kişisel hareketlilik, düşünce ve ifade özgürlüğü ile bilgiye erişim başta olmak üzere engellilerin tüm insan haklarını kullanabilmeleri açısından köprü görevi görmektedir." dedi.

"Üçüncü El Projesi" hakkında bilgi veren Kardaş, proje ile herhangi bir nedenle kollarını ve ellerini kullanamayan kişilerin, bilgisayar faresi ve klavyesi yerine kafaya takılarak kullanılan gözlük şeklindeki fare yardımı ile tablet bilgisayarın tüm niteliklerini eksiksiz kullanmalarının hedeflendiğini ifade etti.

"Gören Göz Projesi" ile de yönlendirme (navigasyon) özellikli Gören Göz cihazının geliştirilerek dağıtımının sağlandığını bildiren Kardaş, bu cihaz ile görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmelerinin sağlandığını dile getirdi.

- Vestel Erişilebilirlik Projesi

Toplantıda konuşan Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tunç Mehmet Berkman ise Vestel'in "Erişilebilirlik Projesi" kapsamında engelliler için geliştirdiği teknolojik cihazlara ilişkin bilgi verdi.

Berkman, "Ekonomik, sosyal veya fiziki sebeplerden ötürü toplumsal hayata katılamayan tüm kesimlerin bilgi ve teknolojiye erişimine katkıda bulunmayı, toplumsal sorumluluk bilinci olarak görüyor ve bu konuda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz." dedi.

Engellilerin kullanımı için buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon gibi beyaz eşyalar ürettiklerini anlatan Berkman, görme engelliler için akıllı telefon geliştirdiklerini belirtti.

Görme engelliler için geliştirilen akıllı bastonu da tanıtan Berkman, "WeWalk" adı verilen ürünün engel algılama, telefonla entegrasyon ve açık platform olmak üzere üç özellikte sunulduğunu söyledi.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da programın açılışında yaptığı konuşmada, engellilerin yaşamlarının kolaylaştırılmasında kamu ve özel sektörün birlikte çalışmasının önemine değinerek teknolojinin engellilerin hayat kalitelerinin artırılmasına önemli katkı sağladığını ifade etti.


Yorumlar