BM'den Türkiye-Libya mutabakatı açıklaması

Birleşmiş Milletler Akdeniz'de deniz yetki alanları kısıtlaması imzalayarak Yunanistan'ın oyunlarına bozan Türkiye-Libya anlaşmasında pozisyonlarının olmadığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
BM'den Türkiye-Libya mutabakatı açıklaması

Birleşmiş Milletler'in (BM) Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Türkiye ile Libya arasında varılan mutabakata yönelik konuştu.

Günlük basın brifinginde konuşan Haq, Türkiye ve Libya arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin imzalan anlaşmaya ilişkin soruları yanıtladı.

BM'NİN BİR POZİSYONU YOK

Birleşmiş Milletler'in üye devletlerin denizler üzerindeki egemenliği, egemenlik hakları ve yetki alanı ile ilgili konularda bir pozisyon almadığını açıkayan Farhan Haq, ancak BM'nin kapalı veya yarı kapalı alanlar gibi belirli bölgelerde, üçüncü tarafların çıkarlarının özellikle dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili konuşan Haq, ilgili tüm taraflara bu tür hassas konularda diyaloğu sürdürme çağrısı yaptı.

Haq, görüş ayrılıklarının barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.

YUNANİSTAN'DAN BM'YE ŞİKAYET

Türkiye ve Libya'nın anlaşma ile oyunlarını bozduğu Yunanistan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Türkiye'yi şikayet etti.

Yunanistan aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi'nin aralık ayı dönem başkanı ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft'a bir mektup gönderdi.

Türkiye'yi Uluslararası Deniz Hukuku Anlaşmasını ihlal emekle suçlayan Yunanistan, BM Güvenlik Konseyi'ni de toplantıya çağırdı.

Türkiye ile Libya'daki Uluslararası Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasım'da "Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası" ile iki ülkenin uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının muhafazasını hedefleyen "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" imzalanmıştı.

Yorumlar