BM Libya Özel Temsilcisi Selame Tunus'ta

-BM Libya Özel Temsilcisi Selame: "Siyasi çalışmalara dönük, istikrarlı ve sürdürülebilir kurumların oluşturulması Libyalıların önünde halihazırda bir fırsat"

Google Haberlere Abone ol
BM Libya Özel Temsilcisi Selame Tunus'ta

TUNUS (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Selame, Libya'da seçimlerin yapılması için bazı şartların oluşması gerektiğini söyledi.

Başkent Tunus'ta Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi ile görüşmesinin ardından basın toplantısında konuşan Selame, "Siyasi çalışmalara dönük, istikrarlı ve sürdürülebilir kurumların oluşturulması Libyalıların önünde halihazırda bir fırsat." dedi.

Selame, BM'nin dünyanın herhangi bir ülkesinde demokratik seçimlerin yapılmasına karşı olmayacağını belirterek, "BM, herhangi bir ülkede seçimler öncesinde gerekli olan şartların oluştuğu konusunda kesinlik arar ve bu konuda uyarılarda bulunur." ifadelerini kullandı.

BM Libya Özel Temsilcisi Selame, Libya'da istikrarlı kurumların oluşturulması için faydalı olacak demokratik seçimlere ilişkin, "BM Seçim Komiserliği'nin hazır olması, ülkede üzerinde uzlaşı sağlanmış seçim yasasının mevcudiyeti, ülke dışından başka tarafların seçim için icraatları yürütmesi ve gözlemciliğini yapması, ülkedeki siyasi kesimlerin kabulü ve tarafların seçimin sonuçlarını kabul edeceğinden emin olunması en temel şartlardır." ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Cihinavi de Tunus'un Libya'daki çözüme ilişkin her türlü desteği vermeye devam edeceğini vurguladı.

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Serrac ile Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Hafter, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un girişimiyle 25 Temmuz'da Paris yakınlarında bir araya gelmişti. Macron, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Libyalı tarafların "ateşkes sağlanması, silahların bırakılması, bir ordunun kurulması ve 2018'de meclis ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması" konularında anlaştığını duyurmuştu.

Yorumlar