BM konferansı Mevlana'nın sözüyle başladı

- BMİHYK Lübnan'da, bir arada yaşama, farklı dinlere, inanışlara ve değerlere saygı konularını içeren konferans düzenledi

Google Haberlere Abone ol
BM konferansı Mevlana'nın sözüyle başladı

BEYRUT (AA) - Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (BMİHYK) , Lübnan'da bir arada yaşama, farklı dinlere, inanışlara ve değerlere saygı konularını içeren konferans düzenledi.

BMİHYK Beyrut Temsilcisi Abdusselam Sidahmed, başkent Beyrut'taki bir otelde düzenlenen konferansın açılış konuşmasına, Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin "Dünyadaki ruhlar kadar Allah'a giden yol vardır" sözleriyle başladı.

Farklı inanışlardan çok sayıda dini temsilcinin katıldığı konferansta, BMİHYK'nin metnini okuyan Sidahmed, tüm din adamlarının, inanışına bakmaksızın herkesi eşit olarak görmesi gerektiğini belirtti, insan hakları konusunda din adamlarını sorumluluk almaya çağırdı.

Sidahmed, barışçıl ve saygıdeğer toplumlar oluşturmak kapsamında herkesin "inanış hakkı" taşıdığına yönelik algıyı artırmak gerektiğinin altını çizdi.

BMİHYK'nin İnsan Hakları direktörü İbrahim Selam ise din adamlarının yanı sıra sivil toplumun da insan haklarını korumasının önemli olduğunu belirterek, "Sadece din adamlarının değil toplumun da oynaması gereken bir rol var." dedi.

Konferansın sonunda ise Beyrut Deklarasyonu şeklinde isimlendirilen bir açıklama yayınlanırken bunun 2012'de Fas'ta düzenlenen aynı konferansta açıklanan Rabat Müdahale Planı'nın bir devamı olduğu aktarıldı.

Deklarasyonda, bir arada yaşama, çoğulculuğun sürdürülmesi ve dini liderlerin şiddete karşı hoşgörü mesajları taşıması gerektiği ifade edildi.

Yorumlar