Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü coinler daha da düşer mi?

Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü coinler daha da düşer mi, düşüşün sebebi nedir, neler oldu da bir anda BTC yüzde 10'a yakın değer kaybetti?

Google Haberlere Abone ol
Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü?

Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü coinler daha da düşer mi? Kripto para yatırımcıları şokta. Bitcoin bir anda yüzde 10 yakın değer kayı yaşadı. Peki, Bitcoin neden düşüyor, kripto paralara ne oldu, düşüşün sebebi nedir, neler oldu da bir anda BTC yüzde 10'a yakın değer kaybetti?

Kripto paraların başta Bitcoin'in düşüş nedeniyle alakalı dünya ekonomi piyasalarında sağlıklı bir veri olmasa da uzmanlar tarafından yapılan bazı yorumlar var. 

Kripto para uzmanları tarafından yapılan yorumlarda iki önemli noktaya dikkat çekiliyor.

Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü coinler daha da düşer mi?
Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü coinler daha da düşer mi?

 

Bunlardan birincisi Kazakistan'da yaşanan olaylar olurken; ikincisi ise FED tutanakları oldu. 

Peki, diyeceksiniz ki kripto paranını Kazakistan olaylarıyla ne alakası var. Kazakistan ile alakası aslında net veya kesin değil. Bazı iddialara göre Kazakistan veya ona bağlantılı olarak kripto para üretimi, yaşanan olaylar sonrasında büyük bir kısmına darbe indi. Bu iddialar çok da tutarlı görünmüyor. 

Kripto paranın neden düştüğüne dair en tutarlı iddia veya yorum ise FED tutanaklarıyla ilgili kısımdır. Büyük ihtimalle de de öyle görünüyor. 

FED'en en son toplantısında yetkililer tarafından yapılan konuşmaların tutanakları açıklandı.

Bitcoin neden düşüyor kripto paralar neden düştü coinler daha da düşer mi?
Bitcoin bir günde yüzde 20'ye yakın değer kaybetti.

 

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, Omikron varyantının ekonominin toparlanma patikasını değiştirmeyeceğini fakat az sıkıntılarının beklenenden daha hızlı sürebileceğini öngördüklerini açıkladı. Diğer taraftan, tutanaklarda faiz artışının beklenenden daha erken olma ihtimalinin yükseldiği kaydedildi.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 14-15 Aralık tarihlerinde düzenlenen son toplantısına ilişkin tutanaklarını yayımladı.

FOMC'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktığı toplantının tutanaklarında, Fed yetkililerinin Amerikan ekonomisine ve para politikasına yönelik değerlendirmelerine yer verildi.

Fed yetkilileri tutanaklarda, Kovid-19’un Omikron varyantının ekonominin toparlanma patikasını değiştirmeyeceğini açıkladı.

Yetkililer, Omikron varyantının ekonomi üzerindeki etkisi hakkında olumlu bir öngörüde bulunmasına rağmen, az sıkıntılarının beklenenden daha hızlı sürebileceğini belirtti.

Tutanaklarda ayrıca, bilançonun son döngüde görülenden daha hızlı daralabileceği kaydedildi.

Diğer taraftan, Fed yetkilileri faiz artışının beklenenden daha erken olma ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

Tutanaklarda, ABD’de istihdam koşulları hakkında yapılan değerlendirmede, istihdam piyasa koşullarının hala Fed’in hedeflerinden uzakta olduğu vurgulandı.

FED'in faiz artırım kararı yatırımcıları bir kez daha farklı yatırım araçlarına kaydırabileceği için kripto paralar ikinci plana düşmüş oluyor.

SAATLER İÇİNDE 100 MİLYARLARCA LİRA UÇTU

FED notlarının yayınlanmasından kripto paralardaki düşüş bir anda hızlandı. Kripto paraların toplam piyasa değeri Fed tutanakları açıklanmadan önce 2 trilyon 250 milyar dolar civarındaydı. Bu rakam bu sabah itibarıyla 2 trilyon 50 milyar dolara düştü. Yani yaklaşık 12 saatte kripto paraların değeri 200 milyar dolar düştü.

Huobi Global Araştırma Beste Naz Süllü Fed tutanaklarının yayımlanmasının ardından yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

"14-15 Aralık tarihli FOMC toplantısına ilişkin yayımlanan tutanakları piyasa oldukça şahin buldu. İstihdam piyasasının sıkı olduğu ve 8,8 trilyon dolarlık bilançonun ‘yüklü’ şekilde azaltılması gerektiği belirtildi. Aralık ayındaki toplantıda yayımlanan beklentilerin yer aldığı projeksiyonda da FOMC üyeleri 2022’de üç faiz artışını işaret etmişti. Dünkü tutanakların ardından ilk kez Fed’in mart ayında faiz artırma olasılığı %70’in üzerine çıktı. 42.000 dolar seviyesinde gördüğümüz Bitcoin bu bölgelerde oldukça kritik önem taşıyor. 2021’de bireysellerin yoğunlukla aldığı fiyat aralığı 40.000-45.000 dolar seviyesiydi. 59 şirketin alım ortalaması ise 30.000-35.000 dolar bölgesiydi. Teknik olarak zirveden itibaren var olan alçalan trend 42.000 dolar seviyesinden geçmekte. Bu nedenle geldiği noktalarda tutunabilirse yeniden 50.000 dolar bölgesine tepkiler gelebilir."


 

Yorumlar