Kripto para haram mı veya bitcoin caiz mi, Diyanet fetvası ne diyor?

Bitcoin, kripto para haram mı Diyanet bu konuda ne diyor sorusunu kripto para almak isteyen Müslüman yatırımcıların kafasındaki en önemli soru işaretlerinden biridir. Peki, Bitcoin günah mı, caiz mi, haram mı, helal mi?

Google Haberlere Abone ol
Bitcoin haram mı helal mi caiz mi Diyanet ne diyor

Kripto para haram mı diyanet bu konuda ne diyor veya helal mi Bitcoin caiz mi soruları son günlerin popüler soruları oldu. Bitcoin'e yatırım yapmak isteyen mütedeyyin insanların kafasında uzun süredir dolaşan soruların başında, "Bitcoin günah mı?" var. Yatırımcı olmak isteyenlerin endişelerini artıran diğer sorular ise, "Bitcoin haram mı helal mi caiz mi günah mı?" sorularıdır.

Kripto para haram mı veya bitcoin caiz mi, Diyanet fetvası ne diyor?
Kripto para haram mı konusu uzun zamandır tartışılıyor.

 

Bitcoin'in dini veya manevi açıdan sorumluluğu konusunda şu ana kadar birçok alim tarafından yapılmış yorum var. Ancak vatandaşlar nihayetinde Türkiye'deki en yüksek fetva makamı olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bu konudaki görüşünü merak ediyor. Haliyle Diyanet'in bu konudaki görüşü mütedeyyin insanları da tatmin edecektir. 

Bitcoin günah mı sorusuna cevap arayanlar için beklenen açıklama Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapıldı. 

Diyanet'in Bitcoin konusundaki fetvası merakla beklenirken yapılan açıklamada yatırım yapmak isteyenleri biraz da hayal kırıklığına uğratacak bir türden. Diyanet İşleri Başkanlığı, bitcoin açıklamasında detaylı bir girizgahtan sonra Bitcoin almanın uygun olmadığını belirtti.

Kripto para haram mı veya bitcoin caiz mi, Diyanet fetvası ne diyor?
Kripto para dünya genelinde bazı şirketler tarafından yasal şekilde kullanılıyor.

 

İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Bitcoin ile ilgili açıklaması: "Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.

Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Ayrıca değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin denetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir."

Kripto para haram mı veya bitcoin caiz mi, Diyanet fetvası ne diyor?
Dünyada şu anda yüzlerce kripto para birimi var. Bunlardan en bilineni ve en pahalısı Bitcoin'dir. Onu Etherum isimli bir başka kripto para izliyor.

 

Bitcoin, heryerde herkese anında ödeme imkanı sunan, merkezi olmayan dijital kriptoparadır. Bitcoinler satın alınabilir, satılabilir ve diğer para birimleriyle takas edilebilirler. Bitcoin kabul edilebilir bir seviyede gizlilik ve anonimlik sağlar. Bitcoin kullanıcıları gizli anahtarlarıyla bitcoin ağındaki işlemlerinin sahipliğini ispatlar ve kendilerine ait değeri harcayabilir, yeni sahibine transfer edebilirler.

Bitcoin, transfer işlemlerini uçtan uca ağ bağlantısı kullanarak gerçekleştirir. Ödemeler bir kaç saniye içerisinde gerçekleşir. Ortalama her 10 dakikada bir, bir öbek transfer işlemi, küresel işlem defteri olan Blok-Zincir'e yazılarak onaylanır. Yeni bloklar, küresel işlem defterine, bir matematik problemini çözmek için yarışan madenciler tarafından yazılırlar. Başarılı madenciye yeni bitcoin hediye edilir. 

CÜBBELİ AHMET HOCA BİTCOİN FETVASI

Bitcoin ile ilgili görüşü merak edilen bir diğer isim ise Cübbeli Ahmet Hoca'dır. İşte Cübbeli'nin Bitcoin konusundaki görüşü:

Yorumlar