Birleşik Krallık'ta seçim

- Birleşik Krallık'ta bölgesel parlamento seçimlerinin yapıldığı İskoçya ve Galler’de sonuçlar netleşti - İskoçya'da SNP seçimi birinci sırada bitirirken, İşçi Partisi ana muhalefet konumunu kaybetti - İlk sonuçlara göre Londra belediye başkanlığı için yarışan 12 aday içinde Pakistan kökenli Müslüman aday Khan yarışı önde götürüyor

Google Haberlere Abone ol
Birleşik Krallık'ta seçim

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta bölgesel parlamento seçimlerinin yapıldığı İskoçya ve Galler’de sonuçlar netleşti.

Buna göre İskoçya’da İskoç Ulusal Partisi (SNP) yüzde 46,5 oy oranı ile birinci sıradaki yerini korurken, onu yüzde 22,6 ile İşçi Partisi ve yüzde 22 ile Muhafazakar Parti takip etti. Seçimde Liberal Demokrat Parti yüzde 7,8, Yeşiller de yüzde 0,6 oy aldı.

Parlamentodaki milletvekili sayısı itibarıyla Muhafazakar Parti, İşçi Partisi'ni geçerek ana muhalefet konumuna yükseldi.

Seçim sonuçlarına göre İskoç Parlamentosu'nda, SNP 6 milletvekili kaybederek 63 milletvekiline düştü ve 129 sandalyeli parlamentoda tek başında hükümet kuracak çoğunluğun gerisinde kaldı.

Diğer yandan Muhafazakar Parti milletvekili sayısını 16 artırarak 31 milletvekiline ulaştı. İşçi Partisi'nin milletvekili sayısı da 37’den 24’e düştüğünden, muhafazakarlar İskoç Parlamentosu'nda ana muhalefet konumuna yükseldi. Parlamento'daki yeni dağılımda Yeşiller 6, Liberal Demokratlar 5 milletvekiline sahip oldu.

Siyasi gözlemciler önceki yıl Birleşik Krallık’tan ayrılmayı referandumda oylayan İskoçya’da, bağımsızlık tartışmasının hem bağımsızlık yanlısı SNP’ye hem de birlik yanlısı Muhafazakar Parti'ye yaradığı görüşünde. Bağımsızlık tartışmasının yarattığı cepheleşmede, tartışmanın dışında kalmayı ve seçimde ekonomik vaatlerle oy istemeyi seçen İşçi Partisi ise geriledi.

- Galler'de milliyetçi parti Meclis'te

Galler’de ise İşçi Partisi yüzde 34,7, Muhafazakar Parti yüzde 21,1, bağımsızlık yanlısı Plaid Cymru yüzde 20,5, milliyetçi Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) yüzde 12,5, Liberal Demokrat Parti yüzde 7,7 oy aldı.

İşçi Partisi'nin milletvekili sayısı 30’dan 29’a düşerken, Plaid Cymru’nunki 11’den 12’ye çıktı. Muhafazakar Parti'nin milletvekili sayısının 14’ten 11’e düştüğü Parlamento'ya, UKIP ilk kez girmeyi başardı. UKIP, Galler Parlamentosu'na 7 milletvekili ile girdi.

Galler’de de bağımsızlık ve Avrupa Birliği (AB) referandumunun belirlediği seçim atmosferi, milliyetçi, AB ve göç karşıtı UKIP’e yaradı.

- Kuzey İrlanda

İktidarın ayrılıkçı Katolikler ile Birleşik Krallık yanlısı Protestanlar arasında paylaşıldığı Kuzey İrlanda'da 108 sandalyeli Meclis için gerçekleşen oylamanın ilk sonuçlarının öğleden sonra açıklanması bekleniyor. Ancak nihai oy dağılımının hafta sonu netleşmesi öngörülüyor.

- Müslüman aday önde gidiyor

Oy sayımının bu sabah başladığı Londra belediye başkanlığı seçiminin sonuçlarının ise öğleden sonra netleşmesi bekleniyor.

Londra belediye başkanlığı için yarışan 12 aday içinde Pakistan kökenli Müslüman aday Sadık Khan, gerçek zamanlı grafikle, oran verilmeden kamuoyuna yansıtılan sayım işlemine göre yarışı önde götürüyor.


Oyların yaklaşık yüzde 60'ının sayıldığı Londra'da, İşçi Partili Khan'ın birinci, Muhafazakar Parti'nin adayı Zac Goldsmith'in ikinci, Yeşiller Partisi adayı Sian Rebecca Berry'nin de üçüncü sırada olduğu belirtiliyor.

Oylamadan önceki anketler, Khan’ın yarışı 10 puana yakın bir farkla önde götürdüğünü gösteriyordu.

Belediye başkanının 4 yıllık süreyle görev yaptığı Londra’da, 2008’den bu yana görevi Boris Johnson yapıyor. Türk kökenli Johnson, Damat Ferit Paşa hükümetinde İçişleri Bakanlığı yapan Ali Kemal Bey'in torununun oğlu.

Birleşik Krallık'ta İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da bölgesel parlamentolar ile İngiltere’de 124 belediye meclisi ve Londra'nın da aralarında olduğu bir dizi kentte belediye başkanlığı için dün sandık başına gidilmişti.

Çok sayıda bölgede seçimin gerçekleşmesi nedeniyle "Süper Perşembe" olarak nitelendirilen seçimde oy verme işlemi dün 22.00'de sona erdi.

Birleşik Krallık’ta merkezi hükümet Londra’dayken İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’nın ise bölgesel parlamentoları ve hükümetleri bulunuyor. Bölgesel partiler genel seçimler yoluyla Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarası'nda da temsil ediliyor. 



Yorumlar