Birleşik Krallık'ta AB referandumuna doğru

- İşçi Partisi lideri Corbyn: "Birleşik Krallık AB'den ayrılırsa, Muhafazakar Parti'nin AB ile yürüteceği müzakerelerin sonucu tam bir felaket olacaktır" - "Avrupa, sığınmacı kriziyle mücadelede başarısız oldu, sığınmacılara yeteri kadar yardım edemedi"

Google Haberlere Abone ol
Birleşik Krallık'ta AB referandumuna doğru

LONDRA (AA) - İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, "Birleşik Krallık Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılırsa, Muhafazakar Parti'nin AB ile yürüteceği müzakerelerin sonucu tam bir felaket olacaktır." dedi.

Corbyn, İngiltere'nin başkenti Londra'daki Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü'nde, 23 Haziran'da yapılacak AB referandumuyla ilgili konuşma yaptı. Seçmenlere seslenerek konuşmasına başlayan Corbyn, oy vermek için kayıt yaptırmamış olanların beş günü kaldığını ve kayıt yaptırmalarını istedi.

AB kurallarının Birleşik Krallık için faydalarına değinen Corbyn, ülkenin AB'den ayrılmasının işçi haklarını da olumsuz etkileyeceğini kaydetti. David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti'nin politikalarını da eleştiren Corbyn, "Birleşik Krallık AB'den ayrılırsa, Muhafazakar Parti'nin AB ile yürüteceği müzakerelerin sonucu tam bir felaket olacaktır." dedi.

Corbyn partisinin AB'de kalınmasından yana olduğunu ancak birliğin reforma ihtiyacı olduğunu belirterek, "Tüketiciler için ve işçi haklarının güçlendirilmesi için reforme edilmiş bir AB'ye ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Sığınmacı krizine de değinen Corbyn, daha insani bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunu, savaş mağdurlarının krizden dolayı suçlanmaması gerektiğini kaydetti. Corbyn, Avrupa'nın sığınmacı kriziyle mücadele etmekte başarısız olduğunu ve sığınmacılara yeteri kadar yardım edemediğini belirterek, yardım elinin uzatılması gerektiğini söyledi.

- Sendikalar birliğinden Corbyn'e eleştiri

Sendikaların da desteğiyle geçen yıl eylül ayında İşçi Partisi liderliğine seçilen 67 yaşındaki Jeremy Corbyn, İngiliz Sendikalar Birliği (GMB) tarafından eleştirildi. GMB başkanı Tim Roache, Corbyn'i ülkesinin AB'de kalması için yürüttüğü kampanyada daha cesur söylemlerde bulunmaya çağırdı.

Roache, "İşçi Partisi biraz daha cesur olmalı. İnsanların kafasındaki soruları yanıtlayabilmeli. İşçi Partisi seçmenlerinin 23 Haziran'da evlerinde kalarak, oy vermemelerinden endişe duyuyorum. " dedi.

İngiliz halkı 23 Haziran Perşembe günü, "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusunu yanıtlamak üzere sandık başına gidecek. Referandumda, 18 yaşın üzerindeki Birleşik Krallık, İrlanda ve Milletler Topluluğu vatandaşları oy kullanabilecek. Birleşik Krallık'ta İşçi Partisi'nin yanı sıra, iktidardaki Muhafazakar Parti'nin çoğunluğu da AB'de kalmak için kampanya yürütüyor.


Yorumlar