Birden fazla evi olanlara ve boş konutlara ek vergi geliyor

Kira fiyatlarının dizginlenmesi için çalışmalar yürüten Merkez Bankası, birden fazla konutu olanlara kademeli vergi önerirken, boş konutlardan da ek vergi alınması önerisinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
İkinci konutu olanlarla boş konutlara ek vergi

Merkez Bankası (TCMB), Türkiye'deki konut piyasasında dengeleri korumak adına yeni önerilerde bulundu. Birden fazla konuta sahip olan vatandaşlar ve kiradan gelir elde eden ev sahipleri için önemli değişiklikler gündemde. Banka, konut sayısına bağlı olarak kademeli bir vergilendirme sistemine geçilmesini ve kiradan geçinen ev sahiplerine 'şirket' alternatifinin sunulmasını tavsiye etti.

KONUT SAHİPLERİNE KADEMELİ VERGİ

Seçimlerin ardından vergilendirme politikalarında değişiklik olacağı yönündeki tartışmaların odağında yer alan bu öneri, özellikle birden fazla konutu olan vatandaşları etkileyecek. TCMB, sahip olunan konut sayısına göre artan oranlarda ilave vergilerin uygulanmasını önererek, konut ve kiralardaki artışı kontrol altına alma hedefini dile getirdi.

KİRADAN GEÇİNENLERE ŞİRKET MODELİ

Ayrıca, kiradan geçimini sağlayan ev sahiplerine yönelik olarak da 'hisseli kiracılık' modeli gibi yenilikçi çözümler öneriliyor. Öneri, şirketlerin daha fazla konut inşa edip kiraya vermesini teşvik ederek, kira piyasasında daha fazla seçenek ve dengenin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

YENİ DÜZENLEMELER VE ÖNERİLER

Merkez Bankası, ayrıca kiraların merkezi bir platform üzerinden takip edilmesi, kiralamalarda standartların belirlenip zorunlu hale getirilmesi gibi çeşitli düzenlemeler öneriyor. Atılacak adımların, kira piyasasının daha sağlıklı işlemesine ve fiyat artışlarının kontrol altına alınmasına yardımcı olması bekleniyor.

Yapılacak yasal düzenlemelerle konut sahipliği ve kiralama piyasasında yeni bir dönem başlayacak. Merkez Bankası, konut alımlarında uygulanacak kredilerin de sahip olunan konut sayısına göre değişen faiz oranlarına bağlanmasını ve böylece konut piyasasında orta-uzun vadeli istikrarın sağlanmasını öneriyor.

Merkez Bankası, iktidarın bu alanda yapması gereken yeni düzenlemeleri ise şöyle sıraladı:

“Yapılacak yasal düzenlemelerle; sahip olunan konut sayısına göre kademeli vergilendirme ve boş konut vergisi… Düzenli gelire sahip çalışanlara yönelik uzun vadeli, değişken faizli ya da eşik bir ücrete endeksli, ödeme esnekliğine sahip konut kredisi modelleri uygulanması... Konut alımlarında sağlanacak kredilerin hane halkının sahip olduğu konut sayısına göre değişen faizle sağlanması… Para politikası ile eşgüdüm içerisinde atılacak adımlar konut piyasasında orta-uzun vadeli istikrarın sağlanması için önem arz etmektedir.”

Yorumlar