BionNTech kimin? BioNTech'in sahibi kimdir?

BionNTech kimin? Sahibi kimdir? Kim tarafından ne zaman ve nerede kuruldu soruları son günlerde Türkiye'de yaygın olarak kullanılmaya başlanan aşı markası olması vesilesiyle merakla soruluyor.

Google Haberlere Abone ol
BionNTech kimin? BioNTech'in sahibi kimdir?

BionNTech kimin? Sahibi kimdir? BioNTech aşısının sahi kim ve nerelidir, kim tarafından nerede ve ne zaman kuruldu soruları bugünlerde popüler oldu. Çünkü Türkiye'de uygulanan iki aşıdan birisi BioNTech oldu. Bu nedenle vatandaşlar ısrarla BioNTech kimin, sahibi kimdir diye soruyor.

Koronavirüsle mücadelede aşılama süreci devam ediyor. İlk olarak Sinovac ile başlayan aşılamada Biontech aşısının da Türkiye'ye getirilmesi ile birlikte vatandaşlara seçim hakkı sunuldu. Pek çok kişi ise aşı seçimi konusunda kararsız kaldı. Sinovac aşısı aile hekimliklerinde, Biontech saklama koşullarından kaynaklı olarak sadece hastanelerde uygulanıyor. Gelen son bilgilere göre ise Sağlık Bakanlığı, BioNTech aşısının aile hekimliklerinde de uygulanması için gerekli çalışmaları uzun zaman önce tamamlandı. An itibariyle Türkiye'de Sinovac ile birlikte BioNTech de kullanılıyor.

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir. Bunlar genellikle; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Biontech aşısında ilk dozda yan etki görülmezken ikinci dozda kısa süreli yan etkiler ortaya çıkabiliyor. İkinci dozdan sonra vücudun savunma mekanizmasının tepkileriyle bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. Buna göre inaktif virüs aşılarına göre Mrna aşılarında vücudun antikor seviyesi daha fazla. Biontech etkinlik ve koruyuculuk anlamında sinovac aşısına göre daha etkili denilebilir. Uzmanlara göre, virüsle enfekte olan kişilerin zaten belli bir süre aşı yaptırmalarına gerek yok. En az altı ay antikor seviyesi yüksek bir şekilde koruyuculukları devam ediyor.

İNAKTİF AŞILAR (ÇİN AŞILARI)

-Gelenekselleşmiş yöntemlerle üretilir.

-Virüs parçalanıp etkisiz hale getirilerek vücudumuza zarar verilmeden bağışıklığımız uyarılır.

-Uzun dönem etkileri konusunda diğer aşılara kıyasla daha net konuşulabilir.

-Öldürülmüş virüs ihtiva etmelerinden dolayı ilk aşamada daha güvenli olduğu kabul edilir.

-2-8°C’de saklanabilir.

-Üretimi diğerlerine göre daha zor ve yavaştır.

-Türkiye’de yapılan faz III çalışmasının ara değerlendirme sonuçlarına göre aşının etkinliği %91,25 olarak tespit edilmiştir.

Sinovac aşısı bu sınıfa girmektedir.

VİRAL VEKTÖR (ADENOVİRÜS) AŞILARI (RUS VE AVRUPA AŞILARI)

-Grip benzeri hastalık yapan bir virüsün (adenovirüs) genetik müdahale sonrası Koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması amaçlanır.

-Bu aşılar; Zika, Chikungunya gibi viral hastalıklara karşı uzun bir süredir faz III aşamasındaydı.

-Aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapamazlar.

-Avantajı 2-8°C arasında, yani rutin olarak kullanılan aşı dolaplarında saklanabilmeleridir.

-Yeni aşı geliştirme teknolojilerindendir.

Sputnik-V ve Oxford/AstraZeneca aşıları (AZA-1222) bu sınıfa girmektedir.

-mRNA, vücudumuzda doğal olarak üretilen protein sentezinde rol alır.

-Laboratuvarda yapay olarak üretilen mRNA’lar tıpkı kendi mRNA’larımız gibi çalışarak virüse karşı bizi uyarmayı amaçlamaktadır.

-Bu moleküller daha sonra kendi moleküllerimiz gibi yıkılarak vücuttan atılırlar.

-Bu aşılar 25 yıldır kanser dâhil pek çok hastalığın tedavisine yönelik olarak kişiye özel immunoterapi yöntemleriyle çalışılan teknolojiye benzer şekilde üretilen aşılardır.

-Bu aşıların en büyük dezavantajı Biontech/Pfizer aşısının (BNT-162b2) -70°C’de, Moderna aşısının (mRNA-1273) -20°C’de saklanabiliyor olmasıdır.

Biontech/Pfizer, Moderna aşıları bu sınıfa girmektedir.

YAYIN OLARAK KULLANAN ÜLKELER

BioNTech aşısı ilk olarak Almaya'da iki Türk bilim insanı tarafından bulundu. Biontech ve ABD merkezli Pfizer'in birlikte geliştirdiği aşı yüzde 95 başarı oranına sahip. Biontech Almanya merkezli bir aşı. ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Türkiye Biontech aşısını kullanan ülkeler arasında.

BioNTech mi Sinovac aşısı mı?

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi" dedi. Doç. Dr. Savaşçı, kişiler hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiğini belirterek "Çünkü aşıların gerçekten koruyuculuğu ve hastaneye yatış oranlarını ciddi oranda azaltması söz konusu. İkinci olay, eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyordur, kanser tedavisi görüyordur veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse bu durumda inaktif aşı biraz daha güvenilir gibi duruyor.

İlk tercihi inaktif aşı olan Sinovac aşısı olsun, Biontech aşısı ikinci tercihi olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla. Ama koruyuculuk oranı Biontech aşısının daha yüksek, miktar olarak düşük olduğu için ulaşılabilirliği sıkıntı olabilir. Koruyuculuk oranlarımız genel olarak yüksek. Ben de Biontech aşısı gönüllüsüydüm, aylardır takiplerine devam ediyoruz, bir yan etki görülmedi. Bu aşılar bütün testleri yapılarak halkımıza uygulandığı için gönül rahatlığı ile hangi aşıyı yaptırmak istiyorlarsa onu yaptırabilirler" diye konuştu.

KİMİN HANGİ ÜLKENİN?

Pfizer Anonim Şirketi, dünyanın önde ilaç şirketlerinden biridir. Dünya ve Türkiye ilaç sektörünün önde gelen firmalardandır. Charles Pfizer ve Charles Erhart adlı kuzenler tarafından 1849 yılında kurulmuş olup; hâlâ etkinliğini sürdürmektedir. Şu andaki sahipleri ise Uğur Şahin ve eşidir. Çift yıllar önce bu şirketi satın alarak yoluna devam etmişlerdi. Şimdi ise dünyaya şifa dağıtan bir şirket oldu.

Pfizer, Amerikan çok uluslu bir ilaç şirketidir. Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biridir ve toplam gelire göre en büyük ABD şirketlerinin 2018 Fortune 500 listesinde 57. sırada yer almaktadır.

BioNTech SE, Almanya merkezli halka açık biyoteknoloji şirketi. Çeşitli hastalıkların tedavisi için hastaya özgü yaklaşım ile aktif immünoterapiler üretmektedir. Kanser immünoterapisi için mRNA tabanlı ilaçlar, bulaşıcı hastalıklar için aşılar ve nadir hastalıklar için protein tedavileri geliştirmektedir.

 

Yorumlar