Bilgisayar donanım birimleri nedir, maddeler halinde?

Bilgisayar donanım birimleri nedir, kısaca maddeler halinde sayarsak, iç donanım ve dış donanım olarak ikiye ayrılır. İşte Bilgisayar donanım birimleri tek tek maddeler halinde:

Google Haberlere Abone ol
Bilgisayar donanım birimleri nedir, maddeler halin

Bilgisayar donanım birimleri nedir, kısaca maddeler halinde anlatmak gerekirse; iki kısımda incelemek gerekiyor. 

Bilgisayar donanımı denilinece dahili ve harici yani iç ve dış donanım olmak üzere iki ayrı donanım akla gelir.

Ancak genel olarak donanım denilince iç donanımı oluşturan birimler akla gelir.

İç donanım ile dış donanım arasındaki temel fark, iç donanım olmazsa bilgisayar olmaz; ancak dış donanımın bazı parçaları olmasa da bilgisayar kullanılabilir. Örneğin mikrofon, kulaklık gibi birimler olmasa da bilgisayar kullanılabilir.

İÇ DONANIM

Bilgisayar iç donanım birimleri şunlardan oluşuyor:

Bilgisayar donanımı denilince akla gelenler 

Anakart, işlemci, bellek, sabit disk ve ekran kartıdır. Şimdi bunların tek tek en olduğuna bakalım: 

1- ANAKART

Anakart bilgisayar bileşenlerinin tümünü üzerinde barındıran ve bu parçaların birbirleri ile uyum şekilde çalışmasını sağlayan elektronik bir devredir. Aynı zaman da parçalar arasındaki iletişim de sağlayan anakart içerisinde birçok özellik barındırmaktadır. Anakartın üzerinde bulunan donanım birimleri içerisinde işlemci, ram, ses kartı, ekran kartı, modem, ethernet kartı gibi birçok birim bulunmaktadır. Aynı zaman da üzerinde bulunan soketler sayesinde dış donanımların da bilgisayara bağlanmasını ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Usb portları üzerinden bağladığımız mouse, klavye ve hoparlör gibi daha birçok donanım birimini örnek olarak verebiliriz.

2- İŞLEMCİ

İşlemci bir nevi bilgisayarın beyni olarak görev yapmaktadır. Bilgisayar içerisinde gerçekleşen işlemleri yani prosesleri gerçekleştirmekte ve gerekli yerlere gönderen donanım birimi elamanıdır. Proses işlem demek olduğundan dolayı işlemcinin İngilizce adı da processor’dür. Bilgisayar üzerinde gerçekleştirdiğimiz tüm eylemler için işlemciye ihtiyaç duymaktayız. Verileri işleyerek emirlerimizi yerine getiren işlemci bilgisayarın en önemli donanım birimlerinden biridir. Oldukça kısa sürelerde milyonlarca işlemi doğru bir şekilde gerçekleştirebilen işlemciler günümüzde ilerleyen teknoloji ile her geçen gün daha da gelişmektedir. İşlemci tarihine baktığımızda tek bir işlemi gerçekleştirmek için üretilen işlemcileri ve oldukça az sayıda transistör kullanıldığını görebiliriz. Günümüzde ise işlemciler milyonlarca işlemi birkaç saniye içerisinde gerçekleştirebilmekte ve içerlerinde milyonlarca transistörü barındırmaktadır. İşlemciler aynı zaman da bilgisayar dışında da birçok farklı alan içerisinde karşımıza çıkmaktadır.

3- BELLEK (RAM)

Bellek bilgisayarımızın geçici hafızasını oluşturan bir donanım birimidir. Ayrıca 3 ana bileşenlerden biri olarak oldukça önemli bir yere sahiptir. Programların çalışması halinde gerekli bilgileri kendi üzerinde depolayarak geçici bir alan görevi görmektedir. Güç kesildiği anda bu bilgiler kaybolmaktadır. Bu sebepten dolayı bilgileri kalıcı olarak saklamak için farklı donanım birimleri kullanılmaktadır.

4- SABİT DİSK

Bilgisayarın içerisinde bilgi depolamamızı sağlayan ve bellekten farklı olarak güç kesilse bile bilgilerin kaybolmadığı bir donanım birimidir. Birçok farklı özelliğe sahip olan sabit diskler bulunmaktadır. Bu disklerin özellikleri konusunda hızları, boyutları ve kapasiteleri değişiklik göstermektedir. Sabit disklerin hızları içerisinde bulunan mekanik diskin dönme hızı ile orantılıdır. 5400 rpm ve 7200 rpm olarak karşımıza çıkan disklerin bir dakikada kaç tam tur dönüş yaptığını bu şekilde öğrenebiliriz.

Hard disk olarak da bildiğimiz sabit diskler gün geçtikçe çok daha fazla kapasiteye sahip şekilde üretilmektedirler. Ram’e kıyasla çok daha büyük bir kapasiteye sahip olan bu diskler içerisine istediğiniz bilgiyi kaydedebilmek mümkündür.

5- EKRAN KARTI

Ekran kartı bilgisayar içerisinde bulunan oldukça önemli bileşenlerden biridir. Oldukça önemli bir göreve sahip olan bu donanım birimi diğer birimlerden aldığı bilgileri anakart aracılığı ile toplayarak gerekli dönüşüm ve işlemlerden sonra monitöre aktarmaktadır. Görüntü işlemesi yaparak lcd paneller üzerinde kullandığımız ekranın oluşmasını sağlamak başlıca görevlerinden biridir. PCI Express slotu üzerine takılan bu kart anakarta direk olarak bağlanmaktadır. Gelişmiş ve fazla güce ihtiyaç duyan ekran kartları güç kaynağından ek bir 6 pinlik kablo ile takviye görmektedir. Ekran kartının bağlı olduğu soket diğer işlem birimlerine kıyasla çok daha gelişmiştir ve hızlı veri aktarımı sağlamaktadır. Veri transferi açısından oldukça hızlı bir işlem gerçekleştirmektedir. Ekran kartı üzerinde işlemciye benzer özellikte bir GPU bulunmaktadır. Aynı zaman da kendi belleğine sahip olan ekran kartları RAM’e kıyasla çok daha hızlı bir şekilde çalışmaktadır. Bu bellekler oldukça hızlı çalışırken ufak kapasitelere sahiptirler. Bu belleklere VRAM denmektedir. Ekran kartı belleği işlemci ile birlikte çalışarak gerekli olan geçici depolama alanını oluşturmaktadır. Bu sayede bilgisayarın kendi belleğine gerek duymadan ekran kartları çalışabilmektedir.

DIŞ DONANIM

Bilgisayarın tamamlayıcıları bir de dış donanım yani harici donanımı da var. Dış donanım klavye, mouse gibi birimlerden oluşur. İşte bilgisiyar dış donanım birimleri: 

Fare

İşaretçi olarak da bilinir. Ekrandaki ok işaretini yani imleci hareket ettirmeye yarar.

Üzerindeki sol tuş, sağ tuş ve tekerlek sayesinde bilgisayara komut vermemizi sağlar.

Kablosuz veya kablolu olabilir.

Günümüzde optik ve lazer fareler kullanılır.

Fareler hakkında geniş bilgi için tıklayın.

Klavye

Bilgisayara bilgi girmemizi sağlayan daktilo benzeri donanımdır.

Klavye sol üst köşedeki harfe göre adlandırılır. Örneğin: Sol üst köşede F harfi varsa “F klavye”, Q harfi varsa “Q klavye” olarak adlandırılır.

Ekran (Monitör)

Ekran bilgisayarda yapılan işlemleri ve sonuçlarını görebilmemizi sağlar.

Tüplü (CRT), LCD ve LED ekran çeşitleri vardır.

Kasa

Bilgisayarın iç donanımlarının bulunduğu kasa bu parçaların korunmasını ve bir arada durmasını sağlar.

Kasayı, vücudumuzdaki iskelet olarak düşünebiliriz.

Yazıcı

Bilgisayarda üretilen resim, yazı, şekil ve grafikleri kâğıda aktaran donanımdır.

Kullandığı teknolojiye göre mürekkep püskürtmeli, lazer ve nokta vuruşlu çeşitleri vardır.

Tarayıcı

Bir resmi, yazıyı veya şekli tarayarak bir kopyasını bilgisayara aktarmaya yarayan donanımdır.

Yazıcının tam tersi görev yapar.

Hoparlör

Bilgisayarda çalınan sesleri işitmemizi sağlayan donanımdır.

Birkaç hoparlör bir araya gelerek ses sistemini oluşturur. Örneğin 2+1, 5+1 ve 7+1 gibi. Buradaki +1 düşük frekanslı seslerin çalındığı subwoofer isimli kutuyu ifade eder.

Kulaklık

Bilgisayarda çalınan sesleri sadece dinleyicinin kulağına ileten donanımdır.

Web Kamerası

Genellikle internet üzerinden görüntülü görüşme amacıyla kullanılan donanımdır.

Fotoğraf çekimi yapılabilir.

Mikrofon

Seslerin bilgisayara aktarılmasını ve kaydedilmesini sağlar.

Oyun Konsolları

Oyunlarda kontrolü sağlayan donanımlardır. Örneğin bir araba yarışı oyununda direksiyon, fren pedalı kontrollerini gibi.

Modem

İnternete bağlanmayı sağlayan donanımdır.

Kablolu veya kablosuz çeşitleri vardır.

Kesintisiz Güç Kaynağı

Elektrik kesilmesi durumunda bilgisayara ek güç sağlar. Böylece hem bilgisayar zarar görmez hem de çalışmalarımız kaydedebiliriz.


 

Yorumlar