Biden'a hangi lider ne cevap verdi?

ABD Başkanı Biden'ın 1915 olayları için "Soykırım" ifadesini kullanması Türkiye'de büyük tepkiyle karşılandı. Siyasi parti liderleri ve hükümetten sert tepki yükseldi. İşte Biden'ın açıklamalarına tepki gösteren siyasi liderler ve açıklamaları:

Google Haberlere Abone ol
Biden'a hangi lider ne cevap verdi?

ABD Başkanı Joe Biden, seçim vaadi olan "1915 olayları için soykırım" deme vaadini yerine getirdi. Biden, 24 Nisan 1915 yılında meydana gelen olaylar için, "Ermeni soykırımı" ifadesini kullandı. Biden'ın Türkiye ve Osmanlı tarihine bir iftira niteliğinde olan bu ifadesi Türkiye'den sert karşılık buldu. Peki, Biden'ın açıklamasına kim ne karşılık verdi; hangi siyasetçi nasıl tepki gösterdi. İşte siyasetçilerin Biden'a karşı tepkileri: 

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan ABD Başkanı Joe Biden'a tepki gösterdi. “Türk milletinin şerefli geçmişinde ne soykırım mahcubiyeti ne de katliam zilleti vardır” diyen Bahçeli, “Tarihimiz her konuda olduğu gibi bu konuda da tertemizdir ve bu kapsamda hiç kimseye ispat borcumuz da yoktur. 1915 olayları etrafında kurulan iftira kampanyası asılsızdır, hayasızdır” ifadelerini kullandı.

Arşivlerin ve objektif bilim insanlarının çalışmalarının okunması gerektiğini söyleyen Bahçeli, “Tarih hükmünü vermiş, 1915 yılındaki haklı ve meşru devlet tasarrufunun sayfası esasen kapanmıştır. Tehcire neden gerek duyulduğu, bunun hangi ihtiyaç ve milli güvenlik mülahazalarından doğduğu öncelikle Birinci Dünya Savaşı’nın kanlı ve karanlık şartlarıyla yorumlanmalıdır” dedi.

Osmanlı Devleti'nin 1915'te çıkardığı Tehcir (Göç) Kanunu'nun doğru olduğunu savunan Bahçeli şöyle devam etti: “1915 olayları sırtından hançer yiyen bir İmparatorluğun doğal refleksi, doğru bir kararı, dengeli bir adımıdır. Kaldı ki tehcir, o dönemki milli güvenliğin zorunlu bir tercihidir. Burada soykırım izi sürenler Türk milletine hiç geçmeyecek düşmanlık besleyen çevrelerdir. 1910’lu yıllarda Ermeni çetelerinin mezalimi; çocuk, kadın ve yaşlı demeden saldırmaları, dahası Anadolu coğrafyasının her köşesinde şiddete başvurmaları demokratik bir hak arayışı değil, hain ve hunhar bir terörizm operasyonudur. Türk milleti bu operasyona boyun eğmemiştir. 1915 tehcir vakasıyla son yurdumuzun en az 100 yılı kurtarılmıştır.”

Türkler ve Ermeniler yüzlerce yıl birlikte yaşadığını söyleyen Bahçeli, “Yüzlerce yıl kardeşlik içinde yaşayan Türkler ile Ermeniler arasına kan hattı çekenler bugün sözde soykırım ezberini en fazla diline dolayan günahkârlardır. Tarihten husumet çıkaranlar, Türk milletini suçlamak için nöbete girenler demokrasi postuna bürünmüş vandallardır” dedi.

'MÜTTEFİK BİLİNEN BİR ÜLKEYLE YOL AYRIMINA GELİNMİŞTİR'

Biden'ı kınadıklarını belirten Bahçeli, açıklamasında “MHP, sözde soykırım suçlamasını tümden reddetmekte, bu isnadı dillendiren ABD Başkanı’nı da kınamaktadır. Biden’in soykırım açıklaması hükümsüzdür, aynı zamanda siyasi akılsızlık ve ahlaksızlıktır” ifadelerine yer verdi.

Türkiye ve ABD arasındaki müttefiklik ilişkisinin yol ayrımında olduğunu belirten Bahçeli, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Müttefik bilinen bir ülkeyle yol ayrımına gelinmiştir. Biden’in skandal ve sakat açıklamasıyla Türkiye-ABD ilişkileri bundan sonra bambaşka bir mecraya savrulma riski taşımaktadır. Dostluk ve stratejik bağlar kurduğu bir ülkeye soykırım gölgesi düşürmeye kalkışan bir zihniyetle muhtemeldir ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.”

'HDP'NİN GAZİ MECLİS'TE BULUNMASI ARTIK İMKANSIZDIR'

HDP'nin “Ermeni Soykırımı utancıyla yüzleşin” açıklamasına değinen Devlet Bahçeli, “Ermeni ihanet şebekelerinin bir devamı olan PKK’nın siyasi ayağı HDP’nin de sözde soykırım yalanına sarılması siyasi ve hukuki bir karar aşamasına gelindiğine işarettir. Türk milletine soykırımcı diyen bir örgütün ne siyasette ne de Gazi Meclis’te bulunması artık imkansızdır. Devletimizin ve hükümetimizin alacağı her kararın yanındayız. Hiç kimseye, hiçbir güç odağına mecbur veya mahkûm değiliz. Geçmişi katliamlarla dolu olan bir ülkeden duyacağımız ve öğreneceğimiz bir şey de yoktur” dedi.

MERAL AKŞENER

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelemesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Biden arasında dün akşam telefon görüşmesi gerçekleştiğini hatırlatan Akşener, "Sayın Erdoğan'ın uzun zamandır heyecanla talep ettiği telefon görüşmesi sonrasında, iki başkentten yapılan açıklamaların içeriğindeki farklılıkları ve aynı zamanda görüşülen konulardan bazılarının vatandaşlarımızdan esirgenmeye çalışıldığı gerçeğini ibretle gözlemledik." değerlendirmesinde bulundu.

"İktidarca haftalardır beklenen telefon görüşmesinin 23 Nisan’a rastlatılmasının, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlaması ile alakasının bulunmadığı gibi bu telefon görüşmesinde 'sözde Ermeni soykırımı' temasının gündeme gelmemiş olması da elbette mümkün değildir." ifadelerini kullanan Akşener, Biden'ın bugün yaptığı açıklamanın bu gözlemlerini teyit ettiği gibi tarihi gerçeklerden uzak olduğunu, Türk milletinin onur ve itibarına yönelik ağır bir saldırı niteliği taşıdığını kaydetti.

Akşener, şu değerlendirmelerde bulundu: "Siyasi ve ahlaki sorumluluk gözetilmeden dile getirilen sözde 'soykırım' ifadesinin, Biden tarafından kullanılmasının ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ağır bir zarar vereceği şüphesizdir. Bunun yanında, yapılan telefon görüşmesinde bu niyet işitildiğinde, ahizenin Biden'ın yüzüne kapatılamamış olması, NATO Zirvesi vesilesiyle görüşme beklentisinin halen de sürdürülmesi, iktidarın bu densiz ve dengesiz ilişkideki acizliğinin ifşasından başka bir şey değildir.

Bu itibarla, sözde 'soykırım' lafını ağzına alanları, tarihi yeniden yazmaya çalışanları, buna gereken yanıtını veremeyenler ile mevsimlik ve konjonktürel siyasi çıkarları iki ülke halkı arasındaki dostluk ilişkisine tercih edenleri, bu vesileyle en şiddetli şekilde kınamayı bir vazife addediyorum."

 

Yorumlar