Biden, 'Ermeni soykırımı' diyen ikinci başkan oldu

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan 1915 olayları için "soykırım" ifadesini kullanan ikinci ABD başkanı oldu. Türkiye ise açıklamaya anında tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Biden, 'Ermeni soykırımı' diyen ikinci başkan oldu

ABD Başkanı Joe Biden, 1915'in yıldönümüyle ilgili açıklamasında 'soykırım' sözcüğünü kullandı. Biden'ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ilk ve son paragraflarda olmak üzere iki defa 'soykırım' ifadesi yer aldı. Açıklamada Türkiye'nin adı anılmadı.

Biden açıklamasının başında, "Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Biden, açıklamanın son paragrafında ise "Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır" dedi.

Biden, "Ermenilerin hikâyesini onurlandırıyoruz. Acılarını görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olayları için "Soykırım" ifadesini kullandı. Biden'in az önce yaptığı açıklamasında daha önceki başkanların söylediği "Büyük felaket" tanımı da ayrıca yer aldı. Biden, "Suçlamak için değil, tekrarlanmasın diye söylüyorum" dedi.

ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915'i soykırım olarak tanımlayan kararları kabul etmiş, son olarak her iki partiden 100’ün üzerinde üye Biden’a bir mektup göndererek 24 Nisan’daki açıklamasında Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıma çağrısı yapmıştı.

Ermeni Soykırımı'nın tanınması, hem Biden'ın, hem de Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in seçim vaatlerinden biriydi. Biden aynı zamanda, Delaware Senatörü olduğu dönemden bu yana soykırımın resmen tanınması yönünde çağrı yapmış bir isim.

Biden'dan önce, ABD'nin eski başkanlarından Ronald Reagan 1981 yılında Yahudi Soykırımı'yla ilgili açıklamasında 1915'ten de 'Ermenilerin soykırımı' olarak söz etmişti. 

TÜRKİYE'DEN SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin yayımladığı mesajındaki "sözde soykırım" ifadesine ilişkin "Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz." mesajını paylaştı.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Sözcükler tarihi değiştiremez, yeniden yazamaz. Tarihimiz hakkında kimseden ders alacak değiliz. Siyasi fırsatçılık barış ve adalete karşı en büyük ihanettir. Tek dayanağı popülizm olan bu açıklamayı tümüyle reddediyoruz. #1915Olayları" ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

hadi yap görelim bizdeki milliyetçileri herkes parasını dolarda tutuyor yani amerikan ülkesine borç veriyor adamlarda bizi soykırımla suçluyor.hükümet zaten amerikadan bağımsız değilde halkta bağımsız değil adamın parasına bağlamış kendini.
Doğan Biden köpeği havlamış eniklerindende ses gelmiş