Biden aslen nerelidir kaç yaşındadır işte Joe Biden Biyografisi

ABD'nin 46. Başkanı olduğu belirtilen Joe Biden aslen nerelidir, kaç yaşında, ne iş yapıyor. İşte Joe Biden biyografisi:

Google Haberlere Abone ol
Biden aslen nerelidir kaç yaşındadır?

ABD'de yapılan son genel seçimlerde ülkenin 46. başkanı seçilen Joe Biden'ın hayatı merak konusu oldu. Peki, Joe Biden aslen nerelidir, kimdir, kaç yaşında ve ne iş yapıyor? İşte Joe Biden biyografisi:

Joseph Robinette "Joe" Biden Jr. 20 Kasım 1942 tarihinde ABD'nin Pensilvanya'nın Scranton şehrinde dünyaya geldi.

Biden'ın annesi née Finnegan 1917–2010, babası ise Joseph Robinette Biden Sr. 

Bir kız ve iki erkek kardeşe sahip olan Biden, ailenin en büyük çocuğuydu.

Annesi Jean, İrlanda kökenli bir Katolikti ve kökleri Louth Kontluğu ve Londonderry Kontluğu'na kadar uzanıyordu. Babası Joseph Biden Sr.'nin ebeveynleri Mary Elizabeth (née Robinette) ve Joseph H. Biden idi; Joseph H., Baltimore, Maryland doğumlu bir petrol işletmecisiydi ve İngiliz, Fransız, ve İrlandalı köklere sahipti. Babası başlangıçta zengin bir işletmeciydi, ancak Biden'in bebek olduğu dönemlerde ailecek finansal problem çektiler. Birkaç yıl boyunca Biden, anne tarafından büyükebeveynleri ile birlikte yaşadı.

1950'lerde Scranton şehri, ekonomik olarak negetif büyüme yaşadı, bu nedenle Biden'in babası istikrarlı bir iş bulamadı. 1953'ten sonra aile, Claymont, Delaware'de bir apartman dairesi kiraları ve birkaç yıl orada yaşadılar. Sonra Wilmington, Delaware'de başka bir eve taşındılar. Daha sonra Joe Biden Sr., başarılı olacağı bir ikinci el araba satıcılığı işine başladı ve aile, orta-sınıf bir yaşam tarzı sürdürerek devam etti.

Claymont'taki Archmere Akademisi'nin futbol takımında oynayan Biden, oyun kurucu özelliğiyle göze çaptı; ayrıca orada beyzbol da oynadı. Yoksul fakat doğal bir liderdi ve ilk ve son sınıfta başkandı. 1961'de ise mezun oldu. Newark'taki Delaware Üniversitesi'nde de kısa bir süre Amerikan futbolu oynamaya devam etti.

New Castle County ve Delaware'de büyüdü. 78 yaşında olan Biden'ın mesleği ise avukatlıktır. 2009 yılında Barack Obama'nın yardımcısı olarak seçilmiş 2017'ye kadar bu görevde bulunmuştu. 

Biden, 1968'de Syracuse Üniversitesi'nden hukuk diplomasını almadan önce Delaware Üniversitesi'nde okumuştu.

1970'te New Castle County Meclis Üyesi seçildi.

1972'de Delaware'den Senato'ya seçildiğinde, Amerikan tarihinin en genç altıncı senatörü oldu.

1973–2009 arasında Delaware Senatörü olarak görev yaptı.

1991'deki Körfez Savaşı'na politik düzlemde karşı çıktı, ancak Doğu Avrupa'daki ülkelerin NATO'ya yakınlaşmasını ve Yugoslav Savaşları'na yapılan askerî müdahaleyi destekledi.

2002'de Irak Savaşı'na onay veren kararıda destekledi, ancak 2007'de bölge üzerindeki Amerikan birliklerinin sayısının artırılması kararına karşı geldi.

1987–1995 arasında uyuşturucu, artan suç, ve sivil özgürlük problemleriyle ilgilenen Senato Yargı Komitesinin başkanlığını yaptı; Şiddetli Suç Kontrolü ve Yasa Uygulama Yasası ile Kadına Yönelik Şiddet Yasasını yürürlüğe geçirme çabasında önemli bir isim oldu. B.D. Yüksek Mahkemesi'nde, Robert Bork ve Clarence Thomas'ın tartışmalı duruşması gibi toplam altı çekişmeli duruşmayı denetledi.

Toplam altı defa Senato'ya seçilen Biden, 2008 başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'nın başkan yardımcısı olarak görev yapmak üzere Senato'dan "kıdemli senatör" olarak istifa etti.

Başkan yardımcılığı görevinde Biden, Büyük Durgunluğa karşı koymak için 2009'da altyapı harcamalarını denetledi. 

Kongre'deki Cumhuriyetçilerle yaptığı müzakereler, bir vergilendirme çıkmazını çözen 2010 Vergi Yardımı Yasası, borç tavanı krizini çözen 2011 Bütçe Kontrol Yasası, ve yaklaşmakta olan finansal uçurumu ele alan 2012 Amerikan Vergi Mükellefi Yardım Yasası gibi birçok çözüm odaklı yasanın geçmesine yardımcı oldu. 

Birleşik Devletler–Rusya Yeni Başlangıç antlaşmasını kabul etme çabasında önemli bir isim oldu. 

Libya'ya yapılacak olan askerî müdahaleyi destekledi ve 2011'de Irak'taki Amerikan birliklerinin geri çekilmesiyle yeni Irak politikasının hazırlanması için çaba gösterdi.

Ocak 2017'de ise Obama tarafından Biden'e Başkanlık Özgürlük Madalyası verildi.

1965'te tarih ve politika bilimi alanlarında çift anadal, dilbilimi alanında ise yandal lisansı derecesini aldı.

Ortalaması C idi ve 688 öğrencili okulunun 506'ıncısı oldu.

Yirmili yaşlarından itibaren gittikçe büyüyen bir kekemeliğe sahip olan Biden,[18] aynanın önünde şiir okuyarak bunu azalttığını, ancak 2020 Demokrat Parti başkanlık tartışmalarındaki performansını etkilediği söyledi. Ayrıca Biden, "ailemde yeterince alkolik var" diyerek alkol kullanmadığını da birçok kez dile getiridi.

1968'de Syracuse Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi'nden, 85 öğrencili bölümün 76'ıncısı olarak hukuk derecesi aldı. 1969'da Delaware barosuna kabul edildi. Okuldayken öğrenci taslak ertelemelerini aldı ve sahip olduğu astım hastalığı nedeniyle vermek istediği askerlik hizmetine "şu an için uygun değil" denilerek kabul edilmedi.

1968'de Biden, yerel Cumhuriyetçi William Prickett'in başkanlık ettiği bir Wilmington hukuk bürosunda katiplik yaptı ve daha sonra ise Biden, "kendimi bir Cumhuriyetçi olarak düşündüm" dedi. Görevdeki Demokrat Delaware valisi Charles L. Terry'nin muhafazakar, ırkçı politikasınıdan hoşlanmadı[25] ve 1968'de Terry'yi mağlup eden daha liberal bir Cumhuriyetçi Russell W. Peterson'u destekledi.

Zamanla Biden, yerel Cumhuriyetçiler tarafından topluluğa alındı, ancak Cumhuriyetçi başkan adayı Richard Nixon'u pek sevmediğinden ileriki zamanlarda bağımsız olmayı tercih edildi.

1969'ya gelindiğinde ise Biden, önce kamuda, sonra ise onu Demokratik Forum'a alacak aktif bir Demokratın başkanlık ettiği, partiyi yeniden biçimlendirmeye ve canlandırmaya çalışan bir grup içinde avukatlık yaptı. Daha sonra başka bir avukatla birleşip bir hukuk bürosu kurdular. Ancak şirketler hukuku hiç şikâyet vermedi ve ceza hukuku iyi para getirmedi.[8] Gelirlerini mülkleri yöneterek sağladı. Aynı yılın ilerleyen zamanlarında Biden, çoğunlukla Cumhuriyetçilerin yaşadığı New Castle County, Delaware banliyölerinde toplu konutlara destek içeren liberal bir ilçe meclisi koltuğuna seçildi. Yasa hâlâ uygulanırken, 1972'ye kadar konseyde görev yaptı. Wilmington'un şehir planını bozabilecek otoyol projelerine de karşı çıktı.

1973'de, Senato'ya girdiği zamanlarda Joseph

Delaware'den çıkan bir B.D. Senatörü olmak isteyen Biden, görevdeki Cumhuriyetçi rakibi J. Caleb Boggs'u 1972'deki seçimlerde mağlup etti. Boggs'a karşı meydan okuma ruhuna sahip tek Demokrat Joe Biden idi;[8] kaliteli bir kampanya yapmak için neredeyse hiç parası yoktu. Delaware'nin küçük boyutu ve küçük nüfusu sayesinde seçmenlerle yüz yüze görüştü ve kampanya broşürlerini elden dağıttı. Aynı zamanda AFL–CIO'dan Demokrat anketör Patrick Caddell'den de biraz yardım aldı. Daha çok halkın memnuniyetsizliğine odaklanmış Biden'ın temel kampanya konuları 'Vietnam'dan çekilme', 'çevre', 'sivil haklar', 'toplu taşıma', 'adil vergilendirme', ve 'sağlık hizmetleri' idi. Seçimlerden birkaç ay önce Biden, Boggs'u neredeyse 30/100 puan geride bıraktı;[10] seçim sonuçlarında, Biden'ın seçmenlerin duygularıyla bağlantı kurma becerisi işe yaradı ve oyların 50,5/100'ünü kazandı.

Senato kariyeri (1973–2009)

Biden 5 Ocak 1973'te, eşinin ve çocuklarının geçirdiği trafik kazası nedeniyle Wilmington Tıp Merkezi'ndeydi ve Senato sekreteri Francis R. Valeo tarafından orada yemin ettirildi artık 30 yaşında, B.D. tarihindeki en genç altıncı senatör olmuştu.

Senato'daki ilk yıllarında Biden, tüketicinin ve çevrenin korunması gibi konulara odaklandı. Time dergisinin 1974 sayılı Geleceğin 200 Yüzü dergisinde ismi geçenlerden biri oldu. Aynı yıl yaptığı bir röportajda, sivil haklar ve özgürlükler, yaşlı vatandaşların endişeleri, ve sağlık hizmetleri konusunda liberal olduğunu, ancak kürtaj ve askerlik hizmeti gibi diğer konularda muhafazakâr olduğunu belirtti.

1981'de Biden, Senato Yargı Komitesinin en üst düzey azınlık üyesi oldu. 1984'te Kapsamlı Suç Kontrol Yasası'nın geçişini başarılı bir şekilde sağlamak için kat müdürü oldu; ancak zamanla, yasa içindeki 'suçla mücadele' hükümleri tartışma yarattı ve 2019'da Biden, tasarıyı geçirmedeki rolünü "büyük bir hata" olarak nitelendirdi.

Bu, o zamana kadarki en önemli yasama başarısıydı ve sevenleri, yasanın içinde bulunan bazı kötü hükûmleri değiştirdiği için Biden'ı övdü.

Aynı yıl yaptığı Demokratları azarlayan ve cesaretlendiren konuşamalarıyla da dikkat çekti.

1993'te Biden, eşcinselliğin askerî yaşamla bağdaşmaz kabul eden ve böylece eşcinsellerin orduda görev yapmasını yasaklayan bir hükme evet oyu verdi.

1996'da ise federal hükûmetin eşcinsel evlilikleri tanımasını yasaklayan Evliliği Savunma Yasası'na da evet oyu verdi; böylece bu tür evliliklerdeki bireylerin federal yasalar altında eşit korumaya sahip olması yasaklandı (eyaletlerin de aynısını yapmasına izin verdi).

2015'te, eşcinsel evliliklerini yasallaştırmak için Kongreye sunulan Obergefell v. Hodges yasasının, anayasaya aykırı olduğunu kabul etti.

Biden, Senato'da geçirdiği ilk on yıl boyunca silahlanma kontrolü üzerinde durdu.

1979'da Sovyet başbakanı Leonid Brejnev ve Başkan Jimmy Carter'in imzaladığı SALT II Antlaşmasını Kongre'nin onaylamamasının ardından Biden, antlaşma üzerindeki Amerikan şüphelerini gidermek için Sovyet Dışişleri Bakanı Andrei Gromyko ile bir araya geldi ve Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin itirazlarını ele alan değişiklikleri güvence altına aldı.

Stratejik Savunma Girişimi'ne daha olumlu bakan Reagan yönetimi, SALT I Anltaşmasını gevşetmek istediğinde Biden, bu karara karşı çıkarak antlaşmaya sıkı sıkıya bağlı kalmaları gerektiğini savundu.

Ayrıca Biden, Reagan yönetiminin devam eden apartheid politikasına rağmen Güney Afrika'ya verdiği destekten ötürü Dışişleri Bakanı George Shultz'u övdü ve savundu; bu yaklaşımından dolayı kamuoyunda olumlu bir imaj yarattı.

İlk evliliği

27 Ağustos 1966'da Biden, Syracuse Üniversitesi öğrencisi Neilia Hunter (28 Temmuz 1942 – 18 Aralık 1972) ile tanıştı ve bir süre sonra evlendi. Neilia Hunter'in ailesi, kızlarının bir Roma Katoliği ile evlenmesine başta karşı çıktı, ancak sonrasında razı oldular ve Skaneateles, New York'da bir Katolik Kilisesi töreni eşliğinde evlendiler. Daha sonra çiftin Joseph R. "Beau" Biden, III (3 Şubat 1969 – 30 Mayıs 2015), Robert Hunter Biden (d. 1970), ve Naomi Christina "Amy" Biden (8 Kasım 1971 – 18 Aralık 1972) isimlerinde üç çocukları oldu.

18 Aralık 1972'de, eşi Neilia ve bir yaşındaki kızları Amy Hockessin, Delaware'de bir trafik kazasında öldü.[15] Oğulları Beau'nun bacak, Hunter'in ise kafa kemiğinde çatlaklıklar meydana geldi, ancak doktorlar tamamen iyileşebileceklerini söylediler ve öyle de oldu.

Biden, onlara bakmak için bir ara istifa etmeyi düşündü, ancak Senato Parti Lideri Mike Mansfield, bunu yapmaması için Biden'i ikna etti. Biden, oğullarını her gün görmek için Delaware ile Washington, D.C. arasında—90 dakika—trenle gidip geliyordu. Senato'da geçirdiği 36 yıl boyunca böyle yaptı ve zamanla bunu bir alışkanlık haline getirdi.

Yaşanan bu kaza Biden'ı öfke ile doldurmuştu; sonra ajandasına "Tanrı'nın kendisine korkunç bir oyun oynadığını" ve "odaklanmakta güçlük çektiğini" yazdı.

Beau Biden, önce Irak Savaşı'nda görev yapan bir 'Ordu Yargıçı Avukatı' oldu, sonra Delaware Başsavcısı oldu; 2015'te ise beyin kanserinden öldü. Günümüzde çiftin yaşıyan tek çocukları Hunter Biden ise Washington D.C.'de çalışan avukat ve bir lobicidir.

Joseph ve Jill Biden çifti

1975'te Biden, gelecekte ikinci eşi olacak olan eğitimci Jill Tracy Jacobs'u, erkek kardeşinin aracılığıyla tanıdı.[58] Bir söyleşide Biden, Jill'in hayatına girmesinin, ölmüş eski eşinin ve kızının, yaralanmış iki oğlunun üzüntüsünü bir nebze dindirdiğini söyledi.

17 Haziran 1977'de New York'taki Birleşmiş Milletler şapelinde evlendiler. Roma Katolik olan çift, evliliklerinin ardından Greenville, Delaware'deki St. Joseph's Ayinine katıldı. İleriki zamanlarda Ashley Blazer (d. 1981) isminde, gelecekte sosyal hizmet uzmanı olacak olan bir kızları oldu.

Geçirdiği ameliyatlar

Şubat 1988'de Biden, giderek şiddetlenen boyun ağrısı şikâyeti nedeniyle ambulansla Walter Reed Ordu Tıp Merkezi'ne kaldırıldı; ilk cerrahi operasyonunu (ameliyat) burada geçirdi. Bu ameliyattan çıkıp iyileşme sürecine geçtikten bir süre ciddi bir komplikasyon olan pulmoner embolini yaşadı. Aynı yılın Mayıs ayında, yarım kalmış anevrizma ameliyatına tekrar girdikten sonra Biden, politikadan yaklaşık yedi ay uzak kalmak zorunda kaldı.

Yorumlar