Biden ABD'nin tarihi hezimetini böyle savundu

Taliban'ın 20 yıllık Afganistan savaşından sonra tekrar iktidara gelmeyi başarması sonrasında bütün dünya ABD'nin ne diyeceğini merak ediyordu. ABD Başkanı Biden, Afganları birbirlerine karşı savaştıramadıkları için çekildiklerini itiraf etti.

Google Haberlere Abone ol
Biden ABD'nin tarihi hezimetini böyle savundu

ABD'nin 20 yıllık Afganistan işgalinin sonunda Taliban tekrar ülke yönetimini eline aldı. ABD tarihine "yeni bir yenilgi" olarak geçen Afganistan hezimeti konusunda Biden'ın ne diyeceği merak ediliyordu. Biden, kameralar karşısına geçtiği Afganistan konuşmasında özetle, "Afganları birbirlerine karşı savaştıramadık, daha fazla beklemeye, para harcamaya gerek yoktu" dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Afganistan'da yaşanan Amerikan askerlerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrası yaşanan süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. Biden şunları söyledi:

Ulusal Güvenlik ekibim ve ben çok yakından takip ediyoruz. Hızlıca planlarımızı uyguluyoruz. Her türlü duruma cevap vermek için. Gördüğümüz hızlı düşüş de dahil. Buraya nasıl geldiğimizi hatırlatmak istiyorum. ABD'nin çıkarlarını... Afganistan'a 20 yıl önce gittik. Bize saldıranları yakalanmak için. Çok ciddi anlamda El-Kaide'ye hasar verdik. Onları yakaladık. Afganistan'da hiçbir zaman merkezi bir ulus kurmak değildi. Amacımız ABD topraklarında terör saldırılarının önüne geçmekti. Birçok ülkede uydu örgütler kuruyor. Bu tehditler bizim desteğimizi gerektiriyor. Bu yüzden terörle mücadele operasyonları yürütüyoruz birçok ülkede. Terörle mücadele kapasiteyi geliştirdik. Net bir şekilde tepeden tehditleri kontrol edebilecek durumdayız.

Göreve başladığımda Trump'ın Taliban ile yaptığı anlaşmayı devraldım. ABD güçleri Trump döneminde zaten azalmıştı. 2500'e asker sayısı düşmüştü. Benim kararım şuydu: Ya bu anlaşmaya sağdık kalacaktım ya da Taliban'la savaşacaktım. Amerikalılar ölmeden hiçbir statüko sağlanmayacaktı. Binlerce ABD'li savaşa girecekti. Üçüncü bir yılına girecekti. 30 yılına. 20 yıldan sonra zor bir şekilde bunu öğrendim. Hiçbir zaman ABD güçlerini çekmek için uygun zaman değildi. Acil durum planları hazırladık. Açıkçası bu olay beklediğimizden hızlı gelişti. Afganistan'daki siyasi liderler pes etti, geri kaçtılar. Afgan ordusu savaşmayı bile gerçekleştirmediler. Afgan ordusunun savaşmak istemediği savaşı ABD askerleri yapmamalı.

"ANLAŞMALARINI İSTEDİK"

300 bin kişilik bir ordu kurduk. Kocaman bir güç oluşturduk. İhtiyaçları olabilecek her şeyi verdik. Maaşlarını bile biz karşıladık. Taliban'ın hava kuvveti yok örneğin. Onlara bu gücü de verdik. Ama şunu veremedik. Savaşacak cesareti veremedik. Hiçbir şekilde 1 yıl daha 5 yıl daha ABD ordusunun orada kalmasının bir fark yaratması söz konusu değil. Ben buna inanıyorum. Afganistan'ın kendi askerleri savaşmayı istemedikten sonra savaşın demek doğru değil. Şimdi stratejik motivasyonumuz rakibimiz Çin ve Rusya bizim milyonlarca dolar harcamamızı isteyecekti. Bu onların işine gelecekti. Gani ile Temmuz'da konuştuğumuz dürüst bir görüşme yaptık. Konuştuğumuz tüm konularda sınıfta kaldılar. Taliban'la anlaşma yapmaları söyledim. Başkan Gani, askerlerin savaşacağını söyledi. Ama hatalı düşünmüş.

"YENİLGİ İTİRAFI"

Kaç nesil daha kızlarımızı oğullarımızı göndereyim. Kaç ABD yaşamı pahasına devam edelim. Acaba buradaki ulusal mezarlığımız da kaç tane daha dikilmesi lazım. Sonsuza kadar kalıp savaşmak hataydı. Bu ABD için yanlıştı. Bunlar bizim tekrar etme lüksümüzün olmadığı hatalardır. Bu bir çoğumuz için acı verici süreç. Afganistan'da gördüğümüz görüntüler bana dokunuyor. Orada savaşan ABD'ler için. Bu çok çok kişisel bir mesele. Ben bu meseleler de hemen hemen herkes gibi uzun çalıştım. Savaş devam ederken Afganistan'a gittim. 4 kez seyahat gerçekleştirdim. Şunu anladım. Afganistan'da neyin ne olmayacağını anladım. Afgan halkına desteğimizi kesmeyeceğiz. Bölgesel diplomasiyi sürdüreceğiz. Afgan halkının en basit hakları için mücadele vereceğiz. İnsan hakları dış politikası tepesinde olmalı çeperinde değil. Bu ekonomik aletlerle, dünyayı arkamıza alarak olur.

"TAHLİYELER SÜRECEK"

6 bin askerin bölgeye gönderilmesine onay verdim. ABD müttefiklerin ve sivillerin tahliyesine yardım ediyorlar. Askerlerimiz Havalimanı'nın güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Hava trafik kontrolünü biz aldık. Diplomatik varlığımız şuan havalimanında sürüyor. Önümüzdeki günlerde binlerce ABD vatandaşını çıkarmayı düşünüyoruz. Müttefiklerimizin sivillerinin tahliyesini de sağlayacağız. 2000 Afgan'ın ailesinin ABD'ye gelmesi sağlanacaktı. Daha fazla Afgan ve ailesi bu yolla Afganistan'dan çıkartılacak. Büyükelçilikte çalışan Afganları da kapsayacak bu tanım. Neden tahliyeye daha önce başlamadık diyeceksiniz. Afganistanlıların bazıları gitmek istemedi. Hala umutlulardı.

"ÇOK ÜZGÜNÜM"

Bize güven krizi oluşur dediler. ABD askerleri şuan bunu yürütüyorlar. Bunun riskleri de var. Bunu sürdürürken Taliban'a şunu söyledik. Bize saldırırsanız ABD'nin cevabı çok hızlı ve kuvvetli bir şekilde gelir. Şuan ki askeri görevimiz kısa süre içinde bitecek. Tahliyeleri tamamladıktan sonra askerimiz de geri çekilecek. Bugün şahit olduğumuz olaylar hiçbir askeri gücün ne kadar kuvvetli olursa olsun birleşik bir Afganistan'a yol açamayacağı imkansız. Afganistan'daki görevimiz son yıllarda atılan adımlarla yanlış yola girdi. Ben 4. gelen Başkanım. Bu sorunu 5. bir başkana yöneltmeyeceğim. Bugün bu sorumluluktan kaçmayacağım. En son kara ben de. Çok üzgünüm şuan karşımızda olan gerçeklerden dolayı. Lazer kadar etkili bir terörle mücadele sürdüreceğiz. Hem Afganistan'da hem de dünyanın diğer yerlerinde. Afganistan'ı baştan aşağı değiştirme görevini başaramadık. Ben buna zaten inanmamıştım. Bu bizim ulusal çıkarımız için değil. Bu askerlerimizin için değil. Daha da önemlisi. Bu ülkede bu ulusa hizmet eden askerlere de bir söz verdim. Bu savaşın biteceğini söyledim. Liderlerimiz bunu Vietnam'da yaptı.


 

Yorumlar