"Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir"

- Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan: - "Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir. Beyoğlu her zaman üzerine koyarak gelişmiştir. Son 12 yılda belediye başkanı olduğum dönemde Beyoğlu'nun hep ileriye gittiğini gördüm" - "Büyük terör saldırılara yaşandı. Yine terör saldırıları gibi bir darbe yaşandığı bir süreçten geçtik. Küresel aktörlerin Türkiye'nin ekonomisine ve turizmine karşı acımasız rekabet ettiklerini biliyoruz. Özellikle Batı medyasında, Türkiye ile ilgili olumsuz haberlerin nasıl servis edildiğinin herkes farkında. Elbette bunların turizm üzerinde bir olumsuz yansıması oldu" - "Eyvah burada her şey yandı, bitti kül oldu" gibi değerlendirmeler doğru değildir. Elbetteki resesyon dönemlerinde daralmalar olur ama bunlar geçicidir"

Google Haberlere Abone ol
"Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir"

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Belediyesi Başkanı Ahmet Misbah Demircan, terör saldırıları, 15 Temmuz darbe girişimi ve yüksek kiralardan dolayı ekonomi ve turizmde yaşanan daralmaya bağlı olarak İstiklal Caddesi'nde bazı dükkanların kapandığını belirterek, "Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir. Beyoğlu her zaman üzerine koyarak gelişmiştir. Son 12 yılda belediye başkanı olduğum dönemde Beyoğlu'nun hep ileriye gittiğini gördüm." dedi.

Demircan, İstiklal Caddesi'nde esnafı ziyaret etti. Ziyareti sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulunan Demircan, Türkiye ve İstanbul'da yaşanan gelişmelerin hemen ardından İstiklal Caddesi'nde yaşandığı ifade edilen ekonomik daralmaya ilişkin haberleri, zamanlamaları itibarıyla manidar bulduğunu söyledi. Demircan, "Büyük terör saldırıları yaşandı. Yine terör saldırıları gibi bir darbe yaşandığı bir süreçten geçtik. Küresel aktörlerin Türkiye'nin ekonomisine ve turizmine karşı acımasız rekabet ettiklerini biliyoruz. Özellikle Batı medyasında, Türkiye ile ilgili olumsuz haberlerin nasıl servis edildiğinin herkes farkında. Elbette bunların turizm üzerinde bir olumsuz yansıması oldu." diye konuştu.

- "Terör ve darbenin olumsuz yansımaları"

Beyoğlu, Antalya gibi Türkiye'nin turizme bağlı olarak büyümüş mekanlarının yer aldığı bölgelerde, turizmdeki daralmaya bağlı cirolarda bir parça düşüş yaşanmasının normal olduğunu vurgulayan Demircan şunları kaydetti:

"Bunun neticeleri, süreç içerisinde İstiklal Caddesi'nde görülüyor ve yaşanıyor. Ama bunların geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü geçmişte de bu tip zamanlar yaşandı. Ama toparlama ile birlikte olumsuzluklar ortadan kalkarak kazançlar üzerine konularak yola devam edildi. İstiklal, Sultanahmet, Havaalanı ve diğer yerlerdeki patlamalar, turizmi olumsuz etkiledi. Ardından yaşanan darbe girişimi de ülke çapında büyük bir patlama etkisi olarak algılandı. Bunun yansımaları oldu. Sadece İstiklal'de olduğunu düşünmüyorum. Biz çok daha fazla göz önünde olduğumuz için burada konuşuluyor."

Darbenin hemen akabinde otellerdeki doluluk oranlarının yüzde 10'nun altına düştüğünü, pek çok yerde rezervasyonların iptal edildiği haberlerini aldıklarını aktaran Başkan Demircan, "Beyoğlu'nda bizim 45 bin yatağımız var. Şu anda otellerimizdeki doluluk oranı yüzde 20'lerde. Dün büyük otellerde doluluk oranlarının daha yüksek rakamlara ulaştığı bilgisi geldi. Toparlanacağını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Her şeyin farkındayız"

İstiklal Caddesi üzerinde 6 bini aşkın dükkan bulunduğunu, kaçının kepenk kapattığı bilgisinin henüz net olmadığına dikkati çeken Demircan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sürekli açılıp kapanan dükkanlar var. Dolayısıyla belki cadde üzerinde bilinin birkaç tane önemli firmanın kapanmış olması gündemi hareketlendirmiş oldu. Ama sonuçta burada kendi süreci içinde kapanıp açılan dükkanlar oluyor. İstanbul'un kalbi İstiklal Caddesi'dir. İstanbul'a gelen turist çeşitliliğinin en fazla yansıdığı yer de İstiklal Caddesi'dir. Ama bu küresel rekabette, düşünün ki, Avrupa'nın bir başkentinin havaalanında 'Erdoğan'ın ülkesine gitmeyin' ifadelerine şahit olduk. Özellikle terör saldırısı gibi darbe kalkışmasının Batı medyasında işlenerek kamuoyu oluşturulması ve buraya gelen insanları olumsuz etkileyecek şekilde çarpıtılmış haberlerle günlerce halkın yönlendirmiş olmasının rezervasyon iptallerine sebep olduğunu hepimiz farkındayız. Dolayısıyla bütün bunların İstanbul'a yansımalarının olmasını gayet doğal, bunları yaşıyoruz. Burada bütün küresel rekabetin planlı eylemleri varken bunun piyasaya, caddeye yansımasın doğru okumak lazım. Bütün bunları kenara bırakıp da yerel bu oldu şu oldu gibi argümanlarla masa sandalye azaldı da şu oldu gibi argümanlarla bunu izah etmeye çalışmak hiçbir şekilde doğru değerlendirme olmaz.''

- "Beyoğlu'ndan giden kaybetmiştir"

Demircan, burada yapılacak şeyin hükümetin doğru politikalarını desteklemek olduğunu, doğru hamlelerle olumsuzlukların ortadan kaldırılması yönünde çalışılması gerektiğini anlattı. Hükümetin doğru politikalar yürüttüğünü ve önemli hamleler gerçekleştirdiğini söyleyen Demircan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin bu anlamda çok önemli bulduklarını dile getirdi.

Demircan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizi tanıtıcı eylemleri çoğaltmamız gerekiyor. Burada yapılması gereken şu: Bilebildiğimiz merkezlerden koordine edilen tanıtma faaliyetlerinin yanı sıra yerel belediyeler uluslararası fuarlara katılım konusunda kendi esnafıyla hareket etmeli belki de özellikle münferit tanıtımlar dediğimiz sosyal medya tanıtımlarına da önem vermemiz gerekiyor. Bunun için Beyoğlu Belediyesi bir mastır plan hazırladı. Akıllı Beyoğlu mantığıyla esnafımızın sosyal medya hesaplarına teşvik ediyoruz. Bu sosyal medya hesapları üzerinden müşteriye tanıtımı yurt içinde ve dışında kılcal damarlara nüfus edecek şekilde bir organizasyonu da gerçekleştirmesi önemli buna hazırlık yaptık."

Olumsuz haberlerin neticesinde oluşturulmak istenen 'Eyvah burada her şey yandı, bitti kül oldu" gibi değerlendirmelerin doğru olmadığını belirten Başkan Ahmet Misbah Demircan, "Beyoğlu'ndan giden her zaman kaybetmiştir. Beyoğlu her zaman üzerine koyarak gelişmiştir. Son 12 yılda belediye başkanı olduğum dönemde Beyoğlu'nun hep ileriye gittiğini gördüm Beyoğlu'nda sadece istiklal caddesi değil elbette yan sokaklarıyla birlikte büyük bir ekonomi var. Dolayısıyla buradaki elbetteki resesyon dönemlerinde daralmalar olur ama bunlar geçicidir" dedi.

- Mülk sahiplerine çağrı

"Meydanlarda tuttuğumuz nöbet, şu anda işimizin başındaki nöbete dönmesi gerekiyor" diyen Demircan, mülk sahiplerine de kiraları makul seviyeye çekme çağrısı yaparak sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazen insanlar, 'belediye kiralara sınır koyabilir mi' diyor. Serbest piyasa mantığı içerisinde insanlara kiralarınızı şöyle indirin deme ve yaptırımda bulunma gücümüz yok. Fakat makul olması gerekiyor. Yüksek kiralarla bir yerler kiralandıysa ve insanlar ve esnafımızda bundan sıkıntı çekiyorsa burada mal sahiplerine çağrımız net. Diyoruz ki; bu süreçleri atlatırken 'hayır ben alacağımı bilirim gerisiyle ilgilenmem' demek hem ekonomi açısından hem de kiracı açısından doğru değil. Finalde kirasını ödeyemediğinde mal sahibi açısından doğru değil. Bu zorluk dönemlerini dayanışma içerisinde geçirmemiz hepimizin boynunun borcu olmalı. Çağrımızda mülk sahiplerine özelde genelde yapıyor ve onları yönlendirmeye gayret ediyoruz."

Yorumlar