Beyin kanaması belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Beyin kanaması belirtileri, nedenleri nelerdir; beyin damarları içerindeki veya beyin dışındaki damarlarda meydana gelen, kafatasının içinde, genelde beyinde kalıcı hasarlar bırakacak şekilde gerçekleşen kanamalara verilen ortak isimdir

Google Haberlere Abone ol
Beyin kanaması belirtileri ve nedenleri nelerdir?

Beyin kanaması belirtileri, beyin kanaması nedenleri nelerdir; beyin damarları içerindeki veya beyin dışındaki damarlarda meydana gelen, kafatasının içinde, genelde beyinde kalıcı hasarlar bırakacak şekilde gerçekleşen kanamalara verilen ortak isimdir. Beyin kanamasının hastalık ve stres olmak üzere birçok sebebi vardır. Vücutta ne gibi hasarlar bırakabileceği ise beyin kanamasının yoğunluğuna ve büyüklüğüne göre değişir. 

BEYİN KANAMASININ SEBEPLERİ

Beyin kanamasının sebeplerini en genel hatlarıyla:

  • Travma
  • Kan hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Beyin tümörlerinde meydana gelen kanamalar
  • Beyin damarlarında duvar zayıflaması
  • Beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık 

olarak sıralayabiliriz. Travmadan kaynaklanan beyin kanaması genelde başa alınan bir darbe sonucu kemiğin veya beyin dokusunun uğradığı hasara bağlı olarak kendini gösterir. Yüksek tansiyon hastalarında ise damarların şişmesi ve kanı beyne sızdırması beyin kanamasına sebep olur. Damar zayıflamasında da bunun tersi geçerlidir. Yani damarın kuvvetsizleşmesine bağlı olarak kan sızar.

BEYİN KANAMASI TİPLERİ

Beyin kanamaları kafatasında gerçekleştiği bölgeye göre:

  • Beyin dokusun içinde
  • Beyin içinde su boşluklarında
  • En dıştaki beyin zarı ile kafatası arasında
  • Beyni saran zarlarda
  • Beyin zarlarının en iç tabakasında

meydana gelen beyin kanamaları olarak sınıflandırılabilir. Meydana gelen beyin kanamasını tespit etmek için en çok "bilgisayarlı tomografik görüntüleme" yöntemi kullanılır. Mecbur kalınan durumlarda ise "manyetik rezonans" da kullanılır.

BEYİN KANAMASININ BELİRTİLERİ

Öncelikle belirtmek gerekir ki beyin kanamasının belirtilerinin ne zaman görüleceği kesin değildir. Olayın şiddetine bağlı olarak bir darbe, vs. sonrasında hemen görülebileceği gibi 2-3 sonra da görülebilir.Genelde belirtileri görme kaybı, çift görme, baş dönmesi, kuvvetsizlik, duyularda dengesizlik, konuşma bozukluğu, davranış bozukluğu, aşırı uyku şeklinde kendini gösterir. Aldığı bir darbe, yakın zamanda yaşadığı bir yüksek tansiyon, vs. sebeplerle bu belirtileri gösteren kişiler derhal beyin kanamasına karşı tedbir olarak doktora görünmelidir.  Bahsedilen belirtilerin 48 saate kadar kesilmemesi de inme olarak nitelendirilir.

BEYİN KANAMASI TEDAVİSİ

Beyin kanamasının tedavisinde en önemli faktör zamandır. Geçen her saniye kanama devam ettiği ve bu kanama beyne zarar vermeyi sürdürdüğü için; hastaya erken teşhis konulması ve erken müdahalede bulunulması çok önemlidir. Zaman faktöründen sonraki kısımda ise, beyin kanamasının gerçekleştiği bölgeye, yoğunluğuna, vs. unsurlara göre beyin ameliyatı tek çaredir. Hafif beyin kanamaları genelde hafif hasarlarla atlatılır fakat böyle bir beyin kanaması geçirenler yine de sonrasında tedbirli olmayı sürdürmelidir. Bir daha geri dönüş olmayacak şekilde gerçekleşen beyin kanamalarında ise (örneğin; beyin atardamarının tıkanması) kalıcı hasarları engellemek şimdiki tedavi yöntemleriyle neredeyse imkansızdır ve ameliyatların, operasyonların temel amacı hastanın göreceği hasarı minimuma indirmektir.

Yorumlar