Berlin eyalet meclisi seçimleri

-Almanya Başbakanı Merkel: "Dün yapılan seçimler CDU için memnun etmeyen, hayal kırıklığı oluşturan bir sonuç ortaya koydu"

Google Haberlere Abone ol
Berlin eyalet meclisi seçimleri

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün yapılan Berlin eyalet meclisi seçimlerinde alınan sonucun lideri olduğu Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) için "hayal kırıklığı" olduğunu belirtti.

Merkel, CDU Berlin Eyalet Teşkilatı Başkanı Frank Henkel ile düzenlediği basın toplantısında, CDU'nun seçimlerde yaklaşık yüzde 6 oranında oy kaybettiğine işaret ederek, bunun kendileri için "acı" bir sonuç olduğunu söyledi.

"Dün yapılan seçimler CDU için memnun etmeyen, hayal kırıklığı oluşturan bir sonuç ortaya koydu" görüşüne yer veren Merkel, partinin lideri ve başbakan olarak buradaki sorumluluğu üstlendiğini bildirdi.

Bu sonucun ortaya çıkmasında hükümetin yürüttüğü sığınmacı politikasının yönünün ve hedefinin yeterince anlatılamaması olarak gören Merkel, sığınmacı politikanın hedeflerini daha iyi anlatmaya çaba göstereceğini ifade etti.

Merkel, sığınmacı krizine ilişkin söylediği ve kamuoyunda sıkça eleştirilen "bunu başarırız" sözüne de değinerek, bu sözden çok anlamlar çıkarıldığını ve bundan dolayı bu sözü artık pek tekrarlamak istemediğini dile getirdi.

-"Zamanı geri çevirmek isterdim"

Sığınmacılar konusunda son yıllarda her şeyi doğru yapmadıklarına işaret eden Merkel, "Elimde olsa, Alman hükümeti ve tüm sorumluluk taşıyanlarla birlikte 2015'in yazında karşılaştığımız duruma daha iyi hazırlanmak için zamanı geri çevirmek isterdim" ifadesini kullandı.

Merkel, yine de bu konu çok şey başardıklarını, hala da bir çok alanda yapılması gerekenlerin olduğunu söyledi.

Geçen hafta yapılan bir ankette katılımcıların yüzde 82'sinin sığınmacı politikasının düzeltilmesini istediğine işaret eden Başbakan Merkel, ancak insanların nasıl bir politika değişikliği istediğini söylemeleri durumunda kendisinin bu konuda düşünmeye ve konuşmaya hazır olduğunu bildirdi.

Merkel, "Eğer bununla (politika değişikliğiyle) sadece yabancıların ve özellikle Müslümanların alınmaması ifade ediliyorsa, buna anayasamız, ülkemizin bağlı olduğu uluslararası hukuk, özellikle de CDU'nun etik temelleri ve benim kişisel kanaatim bunun karşısında duruyor. Bu benim ve CDU’nun gideceği yol olmaz" dedi.

Geçen yıl olduğu gibi Almanya’ya kontrolsüz ve kayıt olmadan sığınmacıların girmesine karşı kendisinin de mücadele ettiğini vurgulayan Merkel, geçen yılki durumun tekrarlanmasını kendisinin de istemediğini ifade etti.

Balkan güzergahının kapanması ve özellikle AB'nin Türkiye ile yaptığı anlaşmadan dolayı ülkeye daha az sığınmacının geldiğine değinen Merkel, bu anlaşmayı, tartışılmasına rağmen önemli ve mantıklı bulduğunu kaydetti.

Merkel, Almanya'nın kabul edeceği sığınmacılar konusunda bir üst sınırın getirilmesine karşı çıkarak, sığınmacı krizi konusunda Avrupa'da ortak bir anlayışın bulunmamasını da eleştirdi.

Berlin'de dün yapılan eyalet meclisi seçimlerinde oy kaybına uğrayan CDU yüzde 17,7 ile Berlin'de İkinci Dünya Savaşı'ndan beri yapılan seçimlerin en düşük oy oranını aldı. İki hafta önce yapılan Mecklenburg-Vorpommern eyalet meclisi seçimlerinde de oyları düşen CDU, aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin gerisinde kalmıştı.

Yorumlar