Berberler, kuaförler, AVM'ler ve diğer iş yerleri ne zaman açılacak? İşte detaylar

Koronavirüs sonrasında normalleşme sürecinin ne zaman başlayacağı merakla beklenirken 9 günlük Ramazan bayramı tatili boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilebileceği iddia ediliyor. Öte yandan normalleşmenin 4 Mayıs'tan sonra aşama aşama başlayacağı kaydediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Normalleşme 4 aşamalı olarak geliyor

Koronavirüs nedeniyle alınan tedbirler işe yaradı Türkiye'de vaka sayısı ve iyileşen hasta sayısında olumlu gelişmeler yaşanıyor. Vaka sayısı giderek düşerken, iyileşen hasta sayısı da yükseliyor. Veriler her şeyin yolunda gittiğini gösteriyor. Ancak, rahavete kapılma durumu ortaya çıktığı anda ikinci bir dalganın da geleceği belirtiliyor. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var. Peki, koronavirüs sonrası muhtemel normalleşme süreci ne zaman başlıyor, nasıl başlayacak? Abdülkadir Selvi kaleme aldığı yazısında normalleşmenin 4 Mayıs günü başlayacağını ve 4 aşamada hayata geçeceğini söyledi. İlk aşama Ramazan Bayramı 'ndan sonra sona erecek. 26 Mayıs günü sona erecek hazırlık aşamasında kademeli geçiş süreci başlayacak. Market, berber, AVM ve belirli kısıtlamalarla diğer işyerlerinin açılması gündeme gelecek

İKİNCİ AŞAMA

İkinci aşama ise 27 Mayıs 2020 günü başlayacak ve 31 Ağustos 2020 'e kadar devam edecek. Bu aşamada ise şehirlerarası seyahat kısıtlaması kaldırılacak. Ülkeler arası seyahat yasağının da kademeli olarak kaldırılması bu süreçte olacak. Okullar bu süreçte hala kapalı olacak.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Üçüncü aşamada ise okullar açılacak ve devlet tam kapasite çalışmaya başlayacak.

1 Eylül 2020 günü başlayacak 3 'üncü aşamada öğrenciler okullarında olacak ve devlet çalışacak. 31 Aralık 2020 'de üçüncü aşama sona erecek:

SON AŞAMA

Dördüncü aşama ise 1 Ocak 2021 senesinde başlayacak ve gelişmelere göre ucu açık olacak. Bu aşamada aşı ve ilacın bulunup bulunmaması en önemli etmen olacak. Eğer virüs aşısı ve ilacı bulunursa süreç normale dönecek.

İLLERE GÖRE TEDBİRLER ALINACAK

Sağlık Bakanlığı kaynakları, illere göre tedbirlerin farklı olacağını açıklayarak , "Maske kullanımının hangi hâllerde mecburi olduğuna, kapalı yerlerdeki havalandırma sisteminin nasıl olacağına, lokantaların hangi durumda hizmet vereceğine, okullardaki sıra düzeni ve teneffüslerin her sınıf için ayrı olmasından, turizm tesislerinde alınacak tedbirlere kadar her alanda yeni kurallar belirleniyor. Kalabalıkların oluşmasına yol açacak hiçbir uygulamaya izin verilmeyecek" ifadelerini kullandı.

NERELER KAPALI?

Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulacak.

ŞEHİRLER ARASI OTOBÜS SEFERLERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Corona virüse karşı alınan önlemler kapsamında 'Şehir Giriş, Çıkış Tedbirleri' ek genelgesi İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı. Yayınlanan genelgeye göre, 31 ile giriş ve çıkışlar bir süre daha uzatıldı.

İçişleri Bakanlığının internet sitesinden duyurulan genelgeye göre, Zonguldak ile büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van'a tüm giriş ve çıkışlar durduruldu.

SEFERLER NE ZAMAN BAŞLAR?

Alınan karar çerçevesinde otobüs seferlerinin ne zaman normale döneceği henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili ayrıntılar geldiği zaman haberlerimizde yer alacaktır.

Yorumlar