"Berat, bir manada karar gecesidir"

- İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Yılmaz: - "Berat kelimesi, vesika, belge, beri olmak, uzak olmak anlamlarına geliyor. Daha önemlisi berat kelimesinden türeyen teberra-tevella tabirleri, kötülüklerden uzak, iyiliklere yakın durmayı hatırlatıyor" - "Berat, bir manada karar gecesidir. Şaban ayının ortasındaki bu iklimde ramazana girerken nelerden uzak duracağımız, nelere yakın duracağımız ve ramazan boyunca bunun antrenmanını yaparken, yapacağımız güzelliklerin gözden geçirilmesi karar mekanizmasının işletilmesi anlamına gelmektedir"

Google Haberlere Abone ol
"Berat, bir manada karar gecesidir"

İSTANBUL (AA) - İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, üç ayların ortasında yer alan berat gecesinin vesika, belge, beri olmak, uzak olmak anlamlarına geldiğini belirterek, "Daha önemlisi berat kelimesinden türeyen teberra-tevella tabirleri, kötülüklerden uzak, iyiliklere yakın durmayı hatırlatıyor." dedi.

AA muhabirine konuşan İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Yılmaz, berat gecesinin Müslümanlar için ne anlam ifade ettiğini anlattı.

Müslümanların dini hayatının en anlamlı ve önemli zaman diliminin üç aylar olduğunu ifade eden Yılmaz, beratın recep, şaban, ramazan aylarının tam ortasında şaban ayının 15’inde idrak edildiğini hatırlattı.

Beratın kelime olarak dopdolu bir manayı ifade ettiğini dile getiren Yılmaz, "Berat kelimesi vesika, belge, beri olmak, uzak olmak anlamlarına geliyor. Daha önemlisi berat kelimesinden türeyen teberra-tevella tabirleri önemlidir. Yani biz, berat gecesinde bir şeylerden teberra etmek, uzak durmak veya yakın olmak üzere yeniden karar veriyoruz. Yeniden irade beyanında bulunuyoruz." diye konuştu.

- "Kötüye uzak, iyiye yakın durmak"

Kötü, fena işlerden uzak durmak, iyi ve güzelliklere de yakın durmanın dindarlar için önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:

"Teberra edeceğimiz şeyler, genellikle fani dünyaya ait nefsani şeylerdir. Tevella edeceğimiz, yakın duracağımız, dost olacağımız şeyler ise ilahi yani Allah’a ait, ebedi olanlardır. Güzel olan ve bizim hem dünya hem de ahiret mutluluğumuza vesile olan şeylerdir. Berat; kötülüklerden uzak, iyiliklere yakın durmayı hatırlatıyor."

"Berat, bir manada karar gecesidir" diyen Yılmaz, şunları söyledi:

"Ayetlerde de bu gecede hikmetli işlerin birbirinden ayrıldığından bahsedilmektedir. Rivayetlere göre ölüm, rızık gibi işlemlerin görevli meleklere verildiği bahsedilen bir gecedir. İnanan insanlar olarak, şaban aynın ortasındaki bu iklimde ramazana girerken nelerden uzak duracağımız, nelere yakın duracağımız ve ramazan boyunca bunun antrenmanını yaparken, yapacağımız güzelliklerin gözden geçirilmesi, karar mekanizmasının işletilmesi anlamına gelmektedir."

Prof. Dr. Yılmaz, berat gecesinin ferdi hayatımızda kararlar alma açısından önemli bir yeri olduğu gibi toplumsal ve İslami hayatta da anlamlı olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü herkesin birbirine duaya durduğu ve Cenab-ı Hakk’ın rahmetinden, mağfiretinden istifade etmek üzere toplandığı, karar verdiği önemli bir gece. Cenab-ı Hakk’ın rızasına uygun olan her şeye tevella etmek, yakın olmak, Cenab-ı Hakk’ın rızasına uygun olmayan nefsani, dünyevi putlara ait her şeyden teberra edip, uzak durmak üzere karar verdiğimiz bir gece olarak değerlendirmeliyiz."

- Eyüp Sultan Camisinde program

Müftü Yılmaz, berat gecesinin tüm inananlar, İslam alemi ve bütün insanlık için karar gecesi olmasını temenni ettiğini belirterek, İstanbul Müftülüğü olarak Berat gecesinde bir program icra edeceklerini aktardı.

Berat gecesinde Eyüp Sultan Camisi’nde İstanbullularla birlikte duaya durarak insanlığın iyiliği ve güzelliği için niyazda bulunacaklarını ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Burada Kur'an-ı Kerim tilavetleri, nasihatlerimiz, tesbihatımız, mevlit icraatımız ve dualarımız olacak. Yani biz İstanbullu kardeşlerimizi inşallah berat kandilinde Eyüp Sultan’da beraber olmak üzere ağırlamak istiyoruz. Orada beraber, duaya durmak istiyoruz. Duanın birlikte olmasının ürettiği pozitif enerjinin sinerjiye dönüşerek insana ayrı güzellikler kattığına inanıyoruz. O manada ne kadar büyük kitleler halinde dualarımıza amin denilirse ne kadar yürekten bu duygular buluşursa Cenab-ı Hakk’ın katına inşallah rahmet olarak ulaşacaktır."

Yorumlar