Belçika, AB-Kanada ticaret anlaşmasında uzlaşma

- Belçika’daki çeşitli bölgesel yönetimler, AB-Kanada ticaret anlaşmasının onaylanması konusunda uzlaştı

Google Haberlere Abone ol
Belçika, AB-Kanada ticaret anlaşmasında uzlaşma

BRÜKSEL (AA) - Belçika’daki çeşitli bölgesel yönetimler, Avrupa Birliğinin (AB) Kanada ile yapacağı ticaret anlaşmasına onay verilmesi konusunda uzlaşmaya vardı.

Belçika Başbakanı Charles Michel, AB ve Kanada arasında yapılacak Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşması (CETA) ile ilgili, “Belçika, CETA’da anlaştı. Tüm parlamentolar bunu yarın gece yarısına kadar onaylayabilir.“ açıklamasını yaptı.

AB’de serbest ticaret anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için 28 ülkenin onayı gerekiyor. Belçika Federal Hükümetinin, anlaşmayı resmi olarak imzalayabilmek için ülkede bulunan Valon, Flaman ve Brüksel başkent bölgelerinden ve Alman ve Fransız topluluklarından yetki alması gerekiyor.

Belçika’nın federal ve bölgesel yönetimlerinin temsilcileri AB ile Kanada arasında yapılması öngörülen serbest ticaret anlaşmasını görüşmek üzere günlerdir müzakere halindeydi. Belçika’nın karmaşık federal yapısı nedeniyle onaylanamayan anlaşmayla ilgili Brüksel’de gerçekleştirilen olağanüstü istişare toplantılarına Brüksel merkezli Belçika Federal Yönetimi, Flaman topluluğu, Fransız topluluğu, Alman topluluğu ile birlikte Flaman Bölgesi, Valon Bölgesi ve Brüksel Başkent Bölgesi temsilcileri katılmaktaydı.

AB ile Kanada arasında imzalanması planlanan Kapsamlı Ekonomik ve Ticaret Anlaşmasına (CETA) Valonya’nın öncülüğünü yaptığı, Brüksel Başkent Bölgesi ve Belçika’daki Fransızca konuşan toplumun onay vermemesi nedeniyle Belçika Federal Hükümeti imzalama yetkisi alamamıştı.

Bu nedenle, AB ve Kanada’nın yaklaşık 7 yıl boyunca müzakere ettiği serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasının planlandığı AB-Kanada Zirvesi iptal edilmişti.

Belçika’nın karmaşık siyasal sistemi nedeniyle, 2010 yılında yapılan genel seçimler sonrasında da ülkede koalisyon hükümetinin kurulması 541 gün sürmüştü.

Yorumlar