Beklenen adım: Siyanür satışına yasak geliyor

Türkiye'de son bir ayda yaşanan intihar olaylarında kullanılan siyanürün satışına yasak getirileceği açıklandı. İstanbul Fatih'te 4 kardeşin siyanürle intihar etmesinin ardından Antalya'da dört kişilik bir aile ve sonra 3 kişilik bir aile siyanürle intihar etmişti.

Google Haberlere Abone ol
Beklenen adım: Siyanür satışına yasak geliyor

Son bir ayda İstanbul ve Antalya'da süyanürle 3 aile intihar etti. 11 kişinin hayatını kaybettiği intihar olaylarının ardından ilgili kurumlar harekete geçti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, intiharların gerekçeleri üzerine bir çalışma yapmaya hazırlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, siyanürün internet üzerinden satışına yasak getirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü açıkladı.

YASAK GETİRİLİYOR

Siyanürün satışının belli kısıtlamalar çerçevesinde yapılacağını açıklayan Bakan Kurum, satışın halka yasak olacağını ve son kullanıcının izlenmesi için mevzuat değişikliğine gidileceğini söyledi. Yapılacak değişiklikle siyanür bileşiklerinin kontrolsüz şekilde satışının önüne geçmeyi hedeflediklerini söyleyen Kurum, "Bu sebeple 30105 sayılı Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmeliği kapsamında mevzuat değişikliğine gidiyoruz. Yeni mevzuat değişikliğiyle, halkımıza piyasa ve internet ortamından siyanür bileşiklerini içeren maddelerin satışına yasak getiriyoruz. Söz konusu yönetmelikte siyanürlü bileşiklerin risklerinin kontrol altına alınması, ülkemizde kontrolsüz kullanımının engellenmesi, bu bileşiklere halkın erişiminin yasaklanması amacıyla Siyanürlü Bileşikler 'Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların ve Eşyaların İmalatı, Piyasaya Arzı ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamalar Listesi'ne ilave edildi. Düzenleme, Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığı'nın onayına sunuldu." dedi.

SON KULLANICI BEYANNAMESİ ZORUNLULUĞU

Bakan Kurum, siyanürlü bileşiklerin yurt içi satışlarının izlenebilmesi için firmalara, "Son Kullanıcı Beyannamesi" bildirme zorunluluğu da getirildiğine dikkati çekerek, "Son Kullanıcı Beyannamesi ile imalatçılardan ithalatçılara, dağıtıcılardan kullanıcılara kadar siyanürlü bileşiklerin satışı ve takibi kontrol altına alınacak." ifadesini kullandı.

Yorumlar