Bedia Akartürk kaç yaşında nerelidir, kimdir?

Türk Halk Müziği'nin ünlü isimlerinden Bedia Akartürk aslen nerelidir, kaç yaşındadır, asıl mesleği nedir?

Google Haberlere Abone ol
Bedia Akartürk kaç yaşında nerelidir, kimdir?

Türk Halk Müziği'nin en eski isimlerinden biri olarak bilinen Bedia Akartürk aslen nerelidir, kaç yaşındadır, asıl mesleği nedir?

İşte Bedia Akartürk biyografisi:

Bedia Akartürk nerelidir, kaç yaşındadır?

Bedia Akartürk 4 Şubat 1941 İzmir'in Ödemiş ilçesinde dünyaya geldi.

Akartürk, ailenin tek çocuğudur. Ailenin tek çocuğu olması dolayısıyla babasının soyadını hiç değiştirmeden Akartürk olarak devam ettirmiş ve adını hiç değiştirmedi.

Akartürk, hayatına yine doğup büyüdüğü İzmir'in Ödemiş ilçesinde başladı. Daha sonra yaşını büyüterek İzmir Radyosu'nda çalışmaya başlayan sanatçı 9 yıl İzmir Radyosu'nda edindiği birçok tecrübenin ardından Ankara Radyosu'nda geçti.

Sanatçı sanat hayatını Ankara Radyosu'nda devam ettirmiş ve yine Ankara Radyosu'ndan emekli olmuştur, özellikle o dönemde herkese nasip olmayan Paris Olympia'da muhteşem bir konser veren sanatçı Türkiye'yi en güzel şekilde temsil etti.

Sanat hayatında 6 sinema filmi ve sayısız birçok albüme imza atan sanatçı Edirne'den Kars'a kadar tüm Türkiye'nin sevgilisi olmuştur ve 7 ilde Fahri Hemşehrilik unvanına layık görüldü.

Bedia Akartürk, sanat yaşamı boyunca albüm çalışmalarına ve yurt içi, yurt dışı konserlerine aktif olarak aralıksız devam ediyor.

Bedia Akartürk adına, doğduğu ilçe olan Ödemiş'te, şu ana kadar almış olduğu tüm ödülleri, giymiş olduğu sahne kıyafetleri, resimleri ve kendi eliyle özel olarak hazırlamış olduğu yöresel kıyafetlerinin bebekler üzerinde sergilendiği bir müze açıldı.

TÜRKÜ HAZİNESİ BİR SANATÇI

Bedia Akartürk, Türk sanat dünyasında bir hazine olarak biliniyor. Akatürk, 3 bin türkülük bir repertuavara sahiptir. Yaklaşık 57  yıllık bir sanat hayatında dünyanın birçok ülkesinde Türküleri seslendirdi. Akartürk son olarak 2. Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Festivali'nde "Yaşam Boyu Onur Ödülü"ne layık görülmüştü.

Akartürk, sanat hayatına nasıl başladığını anlattığı bir röportajında ilk olarak İzmir radyosuna girdiğini, Ardından Ankara radyosuna geçtiğini belirterek şunları söylemişti: "Yaklaşık 30 yıl Anadolu turnesi kapsamında gitmediğim il, görmediğim yer kalmadı diyebilirim. 4 kıtada onlarca ülkede konser verdim. Bütün Avrupa'yı gezdim. Paris'te Olympia salonunda konser verdim ki bu çok önemli. Asıl tanındığım dönemler de Ankara Radyosuna geçtiğim zamanlardı. Ankara'ya gittiğimde hazır pişmiş aştım. 'Seni ne yaptılar, bir yerde sakladılar da mı çıkardılar?' diye mektuplar alıyordum. Ankara Radyosuna gittiğimde repertuvar ve bilgi bakımından hazırdım ve burada adımı tüm Türkiye ve dünya duydu. Allah nasip etti uzun süre orada çalıştım ve buradan emekli oldum. Çalışmaya devam ediyorum. Benim ezberimde olan plaklar, radyolar ve diğer yerlerde okuduğum türkü sayısı 3 bine yakındır. Yaklaşık 3 bin türkülük bir repertuvarım var. Onun yanı sıra tabii biraz da hatırlamak lazım. Meslek hayatım çalışmakla devam ediyor. Hele hele türküler, çalışma istiyor türkü olayı. Çünkü 15 dakika arayla yörelerin namesi, üslubu, deyişleri, lafları, sözleri her şeyi değişiyor. Onun için bizim türkülerin üzerinde çok çalışmamız lazım. Ben repertuvarımı canlı tutmak için çalışıyorum halen. Bir Kayseri türküsüyle Karadeniz türküsünü karıştıramazsın. Bunları şivesiyle ve tavrıyla okumak için çok çalışmak lazım, görmek lazım. Çünkü türküyü dinlediği zaman, 'Ah, Kayseri'ye götürdü beni' desin. 'Karadeniz'e gittik' desin. Bunlar çok önemli. Bu havayı vermek için çok çalışmak lazım."

Özetlersek; 

Bedia Akartürk aslen İzmirli'dir.

78 yaşındadır.

Asıl mesleği müzisyenliktir.

Kaynak: Son Haberler

Yorumlar