Bebeğe anne sütünden ek ne verilebilir?

bebeğe anne sütünden ek ne verilebilir , 6. ayından sonra bebeğe ne verilebilir , 6. aydan sonra bebeğe verilebilecek ek gıdalar

Google Haberlere Abone ol
Bebeğe anne sütünden ek ne verilebilir?

Bebeğe anne sütünden ek ne verilebilir? 

Dünya Sağlık Örgütü tavsiyesine göre sağlıklı, anne sütü ile beslenen bebeğe ilk kez 6. Ayına geldiğinde su, sebze, sonra meyve suyu verilebilir.

İki Hafta sonra çocukta herhangi bir tiksinme gibi değişiklik yoksa ya da alerjik bir belirti göstermezse eğer  meyvenin ve  sebzenin püresi verilmeye başlanabilir. Bebeğe verilen ilk gıda katı olmamalı, kaynatılmış su ile durulanmalıdır. Çocuk gelişmeye başladıkça yemekleri yavaş yavaş katılaşmaya başlar.

Sebze püresi

Sebzeler oldukça faydalıdır. Sebzeleri (patates , havuç , brokoli) buhar da ya da suda kaynatmak gerekir. Her sebzenin asıl vitamini kabuğunda olduğu için soyulmadan pişirilmelidir. İlk başlarda birkaç damla daha sonra ise bir çay kaşığı bitkisel yağ ilave edilebilir. Bu bebeğin daha kolay yutkunmasını sağlar. Bebeğinize sebze püresi vermeye başladığınız da ilk başta yemeyi reddedebilir. Ancak siz hemen vazgeçmeyin ve bir iki hafta içinde tekrar deneyin.

Meyve

Bebeklere meyve öncelikle suyunun tattırılmasıyla verilmelidir. Katısına dişleri çıktıktan sonra verilmeye başlanmalıdır.

Yumurta

6 ay boyunca anne sütü ile beslenen çocuklara yumurta verilebilir. İlk defa verildiğinde yumurta 15-20 dakika suda kaynatılması gerekir. Yumurta sarısının 4/1’ine anne sütü veya birkaç damla kaynar su damlatarak biraz lapa hale getirilmesi gerekir. 2 hafta sonra yumurtanın sarısını, bir ay sonra ise tamamını verebilirsiniz.

Et vermeye başlayınca yumurta sarısını çocuğa sabah, etli yemeği öğle verin.

 Et

7. ayından itibaren bebeklere çolpa etinin bulyonunu verilebilir. Öncelikle et suyu sebze püresi hazırlanırken eklenebilir ya da et suyuna ekmek doğranıp yedirilebilir. İlerleyen günlerde ise suya soğan , doğranmış sebze de eklenebilir. 8. Aydan sonra ise suyundan kendisine geçilebilir. Bebeğin et ve balık tüketmesini sağlayabilirsiniz.

 

Yorumlar