BBP Genel Başkanı Destici:

- "Türkmeneli bölgesi olmasa da Kerkük olmasa da bu referanduma asla rıza gösteremeyiz. Çünkü bugün Irak'ın kuzeyinde buna rıza gösterirsek, dur demezsek orada bir ikinci İsrail devleti kurulursa, yarın Suriye'nin kuzeyinde bunu talep edecekler öbür gün de Türkiye'nin bir bölgesi için bunu talep edecekler" - "Türkiye askeri müdahale gerekiyorsa yaparak orada ikinci bir siyonist İsrail benzeri devletin kurulmasına müsaade edilmemelidir. Türkmen bölgelerinde Türkmen kardeşlerimize yönelik yapılacak saldırıda da Türkiye hazırlıklı olmalıdır, derhal askeri müdahalesini gerçekleştirmelidir"

Google Haberlere Abone ol
BBP Genel Başkanı Destici:

ANKARA (AA) - BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Türkmeneli bölgesi olmasa da, Kerkük olmasa da bu referanduma asla rıza gösteremeyiz. Çünkü bugün Irak'ın kuzeyinde buna rıza gösterirsek, 'dur' demezsek orada bir ikinci İsrail devleti kurulursa, yarın Suriye'nin kuzeyinde bunu talep edecekler öbür gün de Türkiye'nin bir bölgesi için bunu talep edecekler." dedi.

Destici, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, IKBY'nin Kerkük'ü de dahil ederek tartışmalı bölgelerde düzenlediği gayrimeşru referandumunun Türkiye açısından çok önemli olduğunu bildirdi.

"Bu referandumun ne Irak anayasasına ne de uluslararası hukuka uygun olmadığını, bu yüzden de gayrımeşru ve korsan referandum olduğunu ifade ediyor, şiddetli şekilde redediyoruz." diyen Destici, gayrımeşru referandumun arkasında petrolün olduğunu, onun için ihtilaflı bölgelerin referandum kapsamına alındığını aktardı.

Mustafa Destici, şöyle devam etti:

"Türkmeneli bölgesi olmasa da, Kerkük olmasa da bu referanduma asla rıza gösteremeyiz. Çünkü bugün Irak'ın kuzeyinde buna rıza gösterirsek, 'dur' demezsek orada bir ikinci İsrail devleti kurulursa, yarın Suriye'nin kuzeyinde bunu talep edecekler öbür gün de Türkiye'nin bir bölgesi için bunu talep edecekler. Bunu asla aklımızdan çıkarmayalım. Asla biz Barzani'nin yaptığı referandumu kabul edemeyiz, meşru göremeyiz. Normal, meşru gören, 'ne var canım, normaldir' diyen bir kimse Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin vatandaşı olamaz. Hele milletvekillleri asla bunu kullanamazlar. Meclis açılınca bu referandumu meşru, masum gören milletvekilleriyle ilgili işlem yapılmasını ve milletvekilliklerinin de düşürülmesini talep ettiğimizi ifade etmek istiyorum."

- "Türkiye'nin güçlü, kararlı adımlar atması gerek"

Kerkük başta olmak üzere diğer Türkmen bölgelerinin yapısını, kimliğini statüsünü değiştirecek girişimlere müsade edilmemesini, gerekirse askeri müdahale yapılmasına dikkati çeken Destici, Türkmen bölgelerinin Türkiye tarafından silahlandırılmasını istedi.

Barzani'yi referandum konusunda uyaran Türkiye'nin ancak referandumdan önce ne yapacağını, hangi yaptırımları uygulayacağını net şekilde açıklamadığını belirten Destici, Türkiye'nin güçlü, kararlı adımlar atması gerektiğine işaret etti.

Devletin atması gereken adımlarla ilgili tavsiyelerini ve beklentilerini sıralayan Destici, kara sınırlarının ve hava sahasının derhal kapatılması, siyasi, ekonomik tüm ikili ilişkilerin askıya alınması, petrol vanasının da kapatılması gerektiğini dile getirdi.

Destici, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye askeri müdahale gerekiyorsa yaparak orada ikinci bir siyonist İsrail benzeri devletin kurulmasına müsaade edilmemelidir. Türkmen bölgelerinde, Türkmen kardeşlerimize yönelik yapılacak saldırıda da Türkiye hazırlıklı olmalıdır, derhal askeri müdahalesini gerçekleştirmelidir."

- "Demek ki biz 34 sene, boşuna zaman kaybetmişiz"

Destici, gündemin en çok tartışılan konularından birinin lise ve üniversite giriş sınavlarındaki değişiklikler olduğunu söyledi.

Yapılan değişikliğin kabul edilebilir, mazur görülebilir doğru bir tarafının bulunmadığını aktaran Destici, sınavlardaki değişikliğin akademik çevrelerin görüşü alınarak yapılması gerektiğini, şu andaki usulü doğru bulmadığını belirtti.

Mustafa Destici, "Üniversite sınavıyla ilgili YÖK Başkanımızı dinledim. 18 sınav türü varmış, mevcut sistemde bunun dörde düşürüleceğini, sınavın teke düşürüleceğini söylüyor. Tam da benim 1983'te girdiğim sınav. Demek ki biz 34 sene, boşuna zaman kaybetmişiz." ifadesini kullandı.

Sınav sistemlerini değiştirerek, eğitimdeki problemlerin çözülemeyeceğini savunan Destici, hiçbir farklı beklenti içine girmeden, müfredattan giriş sınavlarına kadar köklü değişiklik yapılması gerektiğini söyledi.

Destici, 1 Ekim'de Meclisin açılacağını hatırlatarak, öncelikli beklentilerinin siyasi partiler yasası ve seçim kanunun değiştirilerek demokratik hale getirilmesi olduğunu kaydetti.

Yorumlar