Bazı jüri üyeleri Rıza Sarraf kumpasının farkında

ABD'deki Rıza Sarraf kumpas davasında yer alan jüri üyelerinin bazılarının davanın kumpas olduğunun farkına vardığı bu nedenle kararın uzadığı belirtiliyor

Google Haberlere Abone ol
Bazı jüri üyeleri Rıza Sarraf kumpasının farkında

Sonhaberler | Haber Merkezi

ABD'de FETÖ'nün 17-25 Aralık kumpas davası sırasında ürettiği sahte delillerle açılan Rıza Sarraf kumpas davasında jüri üyelerinin bazılarının kumpasın farkına vardığı belirtiliyor. ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesinde eski Halkbank genel müdür yardımcısı Hakan Atilla’nın rol oynayıp oynamadığına odaklanan davada ifade ve çarpraz sorgular salı günü tamamlanmıştı. Sarraf, diğer tanıklar ve Atilla’nın ifadelerinin ardından çarşamba günü itibariyle karar için istişarelere başlayan jüri dün de sonuca varamadı. Bir sonraki oturum Noel ve yılbaşı tatili nedeniyle 3 Ocak’ta.

ABD yasalarına göre ceza davası söz konusu olduğu için jürinin oybirliğiyle karar alması gerekiyor. Dolayısıyla 12 jüri üyesinden biri Atilla’yı suçsuz bulursa dava düşecek. Jüri bölünürse yargıç biraz daha müzakere etmelerini isteyebilir. Yine sonuç çıkmazsa yargıç bu durumda da dava düşürebilir. Savcılık sonucu kabullenmezse davanın yeniden gördürebilmek için yargıcı ikna etmek zorunda.

JÜRİDEN DİKKAT ÇEKEN SORU

Uluslararası haber ajansı Reuters, jüriden Atilla’nın suçlu olup olmadığına ilişkin görüş ayrılığı işaretleri geldiğini bildirdi. Reuters haberinde, jürinin yargıç Richard Berman’a ‘kara para aklama’ suçlamasına değerlendirirken tüm üyelerin ‘aynı ölçütü mü esas alması gerektiğini’ sormasına dikkat çekildi. Berman, bu soruyu, “Evet” diye yanıt yanıtlamıştı. Haberde jüri üyelerinin daha önce de yargıçtan dava sırasındaki bazı ifade ve görüntülerin yanısıra yasalara ilişkin bazı izahatlar istediği de hatırlatıldı.

OLAĞANDIŞI BİR ARA

BBC Türkçe’nin haberinde de davayı başından beri izleyen Amerikalı gazetecilerden New York Times muhabiri Benjamin Weiser’in bir tweet’ine işaret edildi. Weiser söz konusu tweet’te, jürinin karar alma sürecinin uzamasında bir anormallik bulunmadığını belirtmiş, ancak bu kadar uzun bir ara verilmesini ‘olağandışı’ diye nitelemişti.

Yorumlar