Bazı illerde oy verme işlemi erken başlayacak

Yüksek Seçim Kurulu bazı illerde oy verme işleminin sabah saat 7'de başlayacağını saat 16.00'da biteceğini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Bazı illerde oy verme işlemi erken başlayacak

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde, Türkiye genelindeki oy verme saatlerinde önemli bir güncellemeye gitti. Doğu bölgelerindeki 32 ilde oy verme saatleri, mevsim şartları ve gün ışığından daha fazla yararlanabilmek amacıyla 07.00-16.00 olarak belirlendi. Diğer taraftan, Türkiye'nin geri kalan illerinde oy kullanma saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak.

SEÇİM PROPAGANDASI VE YASAKLARI

Seçim propagandası süreci, 30 Mart Cumartesi günü saat 18.00'de sona erecek. Ardından başlayacak olan seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'a kadar devam edecek. Bu dönemde, siyasi partiler ve bağımsız adaylar yazılı, sözlü ve görsel medya üzerinden propaganda faaliyetlerini sürdürebilecekler.

EN FAZLA ADAY İSTANBUL'DA YARIŞACAK

YSK'nin açıkladığı verilere göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 49 aday yarışacak. Bu adayların 22'si siyasi parti, 27'si ise bağımsız adaylardan oluşuyor. Gaziantep ve Malatya ise sırasıyla 29 ve 28 aday ile İstanbul'u takip eden iller arasında yer alıyor.

Türkiye genelinde 34 siyasi parti, Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde yarışacak. Partilerin oy pusulasındaki sıralamaları ise kamuoyu ile paylaşıldı.

BAZI SEÇİM YASAKLARI 21 MART'TA BAŞLIYOR

21 Mart Perşembe günü itibarıyla seçim sürecindeki propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları yürürlüğe girecek. Bu dönemde toplu olarak yapılan sözlü propagandalara ve belirli saatlerde açık alanlarda propaganda yapılmasına sınırlamalar getirilecek.

SON 10 GÜNDE ARAŞTIRMA VE ANKET YASAKLARI

Oy verme gününden önceki son 10 gün içerisinde, siyasi partiler veya adaylar lehine ya da aleyhine yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasaklanacak. Bu yasak, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler ve tahminler için geçerli olacak.

VATANDAŞLAR İÇİN BİLGİLENDİRME

Seçmenler, bilgi kağıtlarını yanlarında getirme zorunluluğu olmaksızın, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacaklarını YSK'nin internet sitesi, e-Devlet kapısı, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması veya YSK Çağrı Merkezi üzerinden öğrenebilecekler. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 24 Mart Pazar günü tamamlanacak.

OY VERME SAATLERİNİN ÖNEMİ

YSK'nin aldığı bu karar, seçim günü vatandaşların oy kullanma süreçlerini kolaylaştırmayı ve mevsim şartlarına uyum sağlamayı amaçlıyor. Bu değişiklik, özellikle doğu illerindeki seçmenler için gün ışığından daha fazla yararlanılmasını sağlayacak bir düzenleme olarak öne çıkıyor.

Yorumlar