Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekâttır?

Yarın Bayram Namazı kılınacak. Vatandaşlar Bayram Namazının kılınış şeklini İnternet üzerinden araştırmaya başladı.

Google Haberlere Abone ol
Bayram Namazı Nasıl Kılınır? Bayram Namazı Kaç Rekâttır?

SonHaberler | Haber Merkezi

Dinimizin şartlarından biri olan oruç ibadeti dünya genelinde yapılan sahurlar ve iftarla, yapılan ibadetlerle kılınan namazlarla idrak edildi. 1,5 milyar Müslüman dünya genelinde hemen hemen her ülkede oruç ibadetlerini yerine getirdi. 30 gün boyunca gündüz aç ve ibadet geceleri ise ibadetle geçiren Müslümanlar 30 günün sonunda Ramazan Bayramına kavuşmanın sevincini yaşıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Müslümanlar bayramlaşmadan önce bayram namazını kılacak. Namazın ardından önce cami cemaatiyle sonra aile ve akrabaların bayramı kutlanacak. Yakında olan akrabalar ziyaret edilecek uzakta olan akrabalar ise telefonla aranıp bayramı kutlanacak. Küslükler bitecek. Peki, Bayram Namazı nasıl kılınır? Bayram Namazı kaç rekâttır.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

Bayram namazı farz olmamakla birlikte sünnet namazlarındandır. Hanefi mezhebine göre bayram namazı Cuma namazının vücub şartlarını taşıyanlara vaciptir. Şaffi ve Malikilere göre müekked sünnet. Hanbeli mezhebine göre Farz-ı Kifayedir. Bayram namazına giderken yolda tekbir getirmenin fazileti büyüktür. Ramazan Bayramında tekbirler içten okunurken Kurban Bayramında ise açıktan okunmalıdır.

Bayram namazından önce camii imamı bayram namazının kılınışı ile ilgili bilgi verecektir. Ancak geç kalanlar veya safların sonunda bulunması nedeniyle duyamayacaklar için Diyanet İşleri Başkanlığı ilmihalinden kaynak alınarak Bayram Namazının kılınışını paylaşacağız.

-Bayram namazının birinci rekâtından önce saflar sıkı tutulmalıdır. İmam ile birlikte niyet getirilmeli ve şöyle niyet edilmelidir: “Niyet ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazını kılmaya uydum imama Allah-u Ekber”

-İmam Allah-u Ekber dedikten sonra cemaat imamla birlikte ellerini yukarı kaldırıp Allah-u Ekber dedikten sonra ellerini indirerek göbek altından bağlar.

-Sübhaneke içten okunur. Bunun ardından imam 3 kez Allah-u Ekber diyerek ellerini kaldırdıktan sonra ellerini tekrar serbestçe aşağı bırakır. Bu sırada bir süre beklenerek aynı işlem 3 kez tekrarlanır. İmam ardından içinden Besmele getirir ve açıktan Fatiha Suresini ve Zammı Sure okumaya başlar. Ardından Rükû ve Secde yapılır.

-Tekrara ayağa kalkıp eller bağlandıktan sonra İmam tekrar aynı şekilde 3 kez Allah-u Ekber diyerek ellerini kaldırır ve tekrar serbestçe yanına bırakılır. Fatiha ve Zammı Sureden sonra Rükû ve Secdeye varılır.

-Oturuşta ise Tahiyyat, Allahume Salli, Allahume Barik ve Rabbena Atina duası okunduktan sonra önce sağa sonra sola selam verilir.

Yorumlar