Bütün okullarda İstiklal Marşı töreni

11 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da tüm okullarımızın bahçesinde bayrak töreni yapılacak ve İstiklal Marşı’mız okunacak

Google Haberlere Abone ol
Bütün okullarda İstiklal Marşı töreni

Milli Eğitim Bakanlığı, "11 Ocak Pazartesi günü saat 10.00’da tüm okullarımızın bahçesinde bayrak töreni yapılacak ve İstiklal Marşı’mız okunacak." açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamada uzun süredir okullarda okunmayan İstiklal Marşı için yarın bir ilki gerçekleştirileceği belirtilerek şöyle denildi: 

Her pazartesi sabahı ve her cuma akşamı Türkiye'nin dört bir yanındaki okul bahçelerinden gür bir sesle yükselen İstiklal Marşı'mızı, salgın koşulları nedeniyle bir süredir yan yana okuyamıyoruz.

Uzaktan eğitim sürecinde her pazartesi TRT EBA Televizyonu yayınlarına İstiklal Marşı'mızla başlıyoruz. Çocuklarımız ve öğretmenlerimiz, canlı derslerimiz öncesinde ekran başında millî marşımızı söylüyor.

Millî Eğitim Bakanlığı olarak istedik ki yeni haftaya başlarken çocuklarımızın coşkusuna ortak olalım, İstiklal Marşı'mızı 7'den 77'ye hep birlikte söylerken buluşalım. 

11 Ocak Pazartesi günü saat 10.00'da tüm okullarımızın bahçesinde bayrak töreni yapılacak ve İstiklal Marşı'mız okunacak.

Eş zamanlı olarak TRT EBA İlkokul, Ortaokul, Lise kanallarımızda saat 10.00'da İstiklal Marşı'mız yayımlanacak.

Tüm Türkiye'ye çağrı yapan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, il yöneticilerinden tüm okullarda, saat 10.00'da yöneticiler ve hâlihazırda görevli personelin de katılımıyla bayrak töreni yapılmasını; öğrencilere, öğretmenlere ve ailelere bulundukları yerden İstiklal Marşı'na eşlik etmeleri için davette bulunmalarını istedi.

11 Ocak Pazartesi sabahı saat 10.00'da Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da mesai arkadaşlarıyla birlikte Bakanlık binasında bayrak törenine katılacak.

BAYRAK TÖRENİ NEDİR?

Bayrak töreni ne demek, kelime anlamı nedir, nasıl ve ne zaman yapılır? 

Bayrak töreni resmi gün ve törenlerde yapılan törenlere verilen isimdir. 

Bayrak törenleri, okul/kurum müdürünün denetim ve gözetiminde müdür yardımcısı, beden eğitimi öğretmeni ve müzik öğretmeni ile diğer görevli öğretmenlerce hazırlanıp yürütülür. Birleştirilmiş sınıflı okullarda bayrak töreni müdür yetkili öğretmen tarafından yapılır:

a) Törenlere; okul/kurum müdürü, müdür başyardımcısı, müdür yardımcıları, öğretmenler, öğrenciler ile tören alanında bulunan diğer görevliler kılık kıyafet yönetmeliğine uygun bir şekilde hazır ol duruşunda katılırlar.

b) Törenlerde yapılan konuşmalar, İstiklal Marşı’nın söylenmesinden önce bitirilir. 

c) Okul müdürlüklerince bayrak törenleri için Bayrak Kanunu ile Bayrak Tüzüğünde belirtilen özelliklere uygun Bayrak bulundurulur. Bayraklar; yıpranmamış, rengi solmamış,
temiz ve ütülenmiş olur. Tören alanında direğe çekilecek Bayrağın büyüklüğü, direk boyuna uygun orantıda olmalıdır. Gerektiğinde ses yayın cihazı da kurulur.

ç) Törenlerde komutlar, beden eğitimi öğretmeni veya okul yönetimince görevlendirilen öğretmen tarafından verilir.

d) İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası, varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi
ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde; bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır
bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir. 

e) Bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde görevli öğrenci tarafından, hızlı bir şekilde direğe çekilir.

(2) Okul veya kurumlarda bayrak törenleri gün batımından önce yapılır. 

Tek bayrak direği bulunan okul / kurumlarda bayrak töreni

Bayrak töreni aşağıda belirtilen şekilde gerçekleştirilir:

a) Öğrenciler ve diğer görevliler tören için yerini almadan bir süre önce direkte çekili bulunan Bayrak, cephesi Bayrağa dönük olarak duran iki öğrenci ve Bayrağı indirecek bir
öğrenci tarafından hazır ol duruşta başla selamlandıktan sonra, nöbetçi öğretmen eşliğinde yavaş yavaş indirilir.

b) İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtası, beden eğitimi öğretmeni veya görevli öğretmenin “hazır ol” komutu ile birlikte varsa bando ya da usul ve makamına uygun olarak ses kayıt
araçlarına kaydedilmiş sözlü/sözsüz müziği eşliğinde müzik öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde, bunun mümkün olmadığı durumlarda ise müzik
öğretmeni veya müzik bilgisi ve yeteneği olan bir öğretmen yönetiminde törende hazır bulunanlar tarafından yüksek sesle söylenir.

c) Bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde görevli öğrenci tarafından hızlı bir şekilde direğe çekilir.

ç) Bayrağı çeken öğrenci, çekme işi tamamlandıktan sonra ipi sabitleyip direkten iki adım geriye uzaklaşarak ön cephesi Bayrağa dönük hazır ol duruşunda İstiklal Marşı’na katılır.
d) Beden eğitimi veya görevli öğretmenin “rahat” komutu ile tören tamamlanır. 

(2) Törenlerde Bayrağın çekilme, indirilme ve taşınmasında son sınıftaki kız ve erkek öğrenciler sırayla görevlendirilir. 

(3) Okul/kurumlarda bayrak direği bulunması ve tören yapılabilmesi durumunda ayrıca seyyar direkli Bayrak kullanılmaz.

Bütün bilgileri MEB bayrak töreni yönergesinde bulabilirsiniz

Öğrencilere bayrak töreni nasıl anlatılır:

Bayrak töreni okula gittiğimiz zaman çok önemlidir. Bayrak töreni nasıl yapılır ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor şimdi bunlara bakalım.

 1 ) Öncelikle sıraya girmeliyiz ve sırayı bozmamalıyız. Sıraya girerken ise onu kendi sınıfımız içerisinde yapmalıyız. Bu konuda öğretmenlerimiz bize yardımcı olur. Böylece boy sırasına göre düzgün bir şekilde sınıfımız ile sıraya gireriz.

 2 ) Bayrak töreninde iki elimiz yanında olacak şekilde hazır ola geçeriz. Yani hareket etmeden dururuz. Bayrak töreni gerçekleşmeye başladığında ve İstiklal Marşımız okunmaya başladığında, mutlaka hareket etmeden durmamız gerekmektedir. Eğer kıpırdamazsak ve hareketsiz bir şekilde durursak, o zaman ülkemizin bayrağına ve İstiklal Marşına saygı duymuş oluruz.

 3 ) İstiklal Marşımızı söylerken öğretmenimize uymalıyız. Ayrıca İstiklal Marşımızı hep bir ağızdan söylemeli ve bunu coşku içinde yapmalıyız. Özellikle farklı sesler çıkmaması ve düzenin bozulmaması için, mutlaka arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz ile beraber aynı anda İstiklal Marşı'nı söylemeye dikkat etmeliyiz.

4 ) Bayrak töreni ve İstiklal Marşı başlayıp bitene kadar sıramızı kesinlikle bozmamalıyız. Öğretmenimizin söylediklerine dikkatli şekilde uymalıyız. Elimizi ve kolumuzu oynatmadan hareketsiz bir şekilde durmalıyız. Bayrak töreni ve İstiklal Marşı bittikten sonra öğretmenlerimizin uyarısı ile hareket edebiliriz.

 Ülkemizin bağımsızlığını temsil eden bayrak töreni bizim için çok önemlidir. O yüzden okulumuzda bunu her yaptığımızda mutlaka saygımızı ve sevgimizi göstermeliyiz. Peki bunu nasıl yapacağız? Öncelikle yukarıda yapmamız gerekenlere dikkatli şekilde uymalıyız. Eğer buna uymayan arkadaşlarımız var ise onları kibar bir şekilde uyarmalıyız.

 Bayrak töreninde uymamız gereken kuralları iyi anlamamız gerekir. Bunun için defterimize neler yapmamız gerektiğini yazabiliriz ve daha iyi anlamış oluruz. Böylece tekrar edebilir ve bayrak töreninde nelere dikkat etmemiz gerektiğini öğrenebiliriz.

 Not: Bayrak törenine katıldığımız zaman neler yaptığımızı ailemize anlatabiliriz. Böylece hem konuyu daha iyi anlamış oluruz hem de yaşadıklarımızı ailemiz ile paylaşabiliriz. Bu sayede ülkemize, bayrağımıza ve İstiklal Marşımıza karşı nasıl saygı ve sevgi gösterdiğimizi en iyi biçimde anlatabiliriz.

Yorumlar