Baykal, 'halkın haberi yok' dedi, kendisi habersiz çıktı

Anayasa değişiklik teklifinin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulunda CHP adına söz alan Deniz Baykal, tasarının Cumhurbaşkanı hakkında anayasa araştırmasını yasakladığını savundu. AK Partili milletvekilleri, Baykal'ın habersiz olduğu maddeyle ilgili itirazlarda bulunarak düzenlemenin bulunduğunu hatırlattı.

Google Haberlere Abone ol
Baykal, 'halkın haberi yok' dedi, kendisi habersiz çıktı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Anayasa değişiklik teklifi TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başladı. CHP adına söz alan Deniz Baykal, "Anayasayı tahrip edemezsiniz" dedi. Baykal, anayaa değişiklik teklifinde Cumhurbaşkanının denetimsiz olduğunu ileri sürerek, Meclis soruşturmasının olmadığını ileri sürdü. Baykal'ın tasarıdan habersiz olduğunu ortaya koyan konuşmasına AK Partililerden "var" diyerek itiraz etti. Deniz Baykal, "Peki bu kadar büyük yetkiler kullanan birisi denetlenebilir mi? Gensoru yok, güven oyu yok, Meclis soruşturması yok. Denetleme mantığı Cumhurbaşkanı dahil, bakanlar dahil, cumhurbaşkanı yardımcıları dahil ortada bir suç varsa verirsiniz mahkemeye anlayışıdır." dedi. Halkın tasarıdan habersiz olduğunu savunan Baykal'ın bu gafı üzerine AK Partililerden "var" hatırlatması geldi. Baykal bunun üzerine, "O var sadece, onu söylüyorum. Denetleme daha geniş bir olay." diye kendini savunmaya çalıştı. 

"CUMHURBAŞKANINA YASA ÇIKARMA YETKİSİ" GAFI

CHP Antalya Milletvekili Baykal, partisi adına yaptığı konuşmada, yeni anayasa değişiklik teklifinde Cumhurbaşkanına kararnameyle 'yasa çıkarma' yetkisi verildiğini, böylece tek başına anayasayı bile değiştirebileceğini savundu. Ancak, MHP temsilcisi Mehmet Parsak, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Baykal'ın bu iddiasını yalanladı. Parsak, tasarıda Cumhurbaşkanına tanınan kararname çıkarma yetkisinin "yasama" ile ilgili olmadığını sadece "yürütme" alanını ilgilendirdiğini söyledi. 

Türkiye'de OHAL durumunun bulunduğunu hatırlatan Baykal, böyle bir ortamda anayasa değişikliğinin yapılamayacağını savundu. Tasarının Meclisin üstünlüğünü ortadan kaldıracağını savunan CHP Antalya Milletvekili Baykal, tasarının dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını ileri sürdü. Baykal'ın konuşmasından satırbaşları: 

Bir siyasi partinin genel başkanına Anayasa mahkemesi üyelerini atama hakkı tanınabilir mi? Parti genel başkanı tarafsız olarak yemin edecek. Bunlar yanlış. Bakın bu parti devletini oluşturmak demektir. Türkiye il başkanlarının valilerin il başkanı olduğu bir dönemden bu gün geldiğimiz noktaya gelindi. Şimdi biz cumhurbaşkanını tarafsız olması gerekirsen parti genel başkanı yapmaya çalışıyoruz. Nereye gidiyoruz arkadaşlar. Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesinin 12 üyesini atayacak. Sonra da ihtiyaç olursa o mahkemede yargılanacak. HSYK'yı gene aynı şekilde Adalet Bakanı ve Müsteşarıyla atıyor. Geriya kalan 5 üyeyi de kendisi atıyor. Geriye kalan azınlığı da Meclis seçiyor. 

Yardımcıların milletvekili olması şart değil. Ama o yardımcılardan biri Cumhurbaşkanı olabilir. Güven oyu yok. Cumhurbaşkanı hiçkimseden güven almadan kabine kuracak. Yüzde 50 ile oluşan bir irade yüzde 100 oluşan bir Meclisi feshedecek. 

OHAL kararnamesi hakkına sahip, OHAL ilanı yetkisine sahip. Çıkaracağı kararname ile anayasayı değiştirme yetkisi veriliyor. Anayasayı değiştirme yetkisini veriyoruz. 

Sayın Başbakan zaman zaman söylüyor. İstikrarı sağlamak için getiriyoruz. 14 yıldır zaten iktidardasınız. Türkiye'de istikrara ihtiyaç mı var?

Ben inanıyorum ki bu tasarı geçerse Türkiye çok büyük sıkıntılarla başbaşa kalacak.

Türkiye'nin sorunları anayasadan kaynaklanmıyor. Bu proje muhalefete karşı değil, AKP iktidarına karşıdır. Bu proje başbakanlığı kaldırıyor. 

Yorumlar

aslan bu chp fetö ye teslim kendinde değil saçmalıyorlar