Batı Şeria'da direnişin diğer adı: 'Gül yetiştiriciliği'

Filistinli gül yetiştiricileri bölgedeki kısıtlı imkanlara rağmen İsrailli üreticilerle rekabet etmeye çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Batı Şeria'da direnişin diğer adı: 'Gül yetiştiriciliği'

Batı Şeria'daki Filistinli gül yetiştiricileri, İsrailli üreticilerle aralarındaki haksız rekabete ve sahip oldukları kısıtlı imkanlara rağmen gül piyasasında yer edinmeye çalışıyor.

Filistin piyasasındaki gül talebinin karşılanması için yaklaşık 100 dönüm tarım arazisine ihtiyaç duyulurken bölgede sadece Tulkerem ve El-Halil kentleri ile Tubas kentinin Tammun beldesinde bulunan toplam 7 dönüm arazide gül tarımı yapılıyor.

Yıllık gül ihtiyacı yaklaşık 4 milyon adet olan Batı Şeria'da, gül yetiştiriciliği konusunda yeterli ekim alanı ve tecrübe bulunmuyor. Halihazırda ekim yapılan bölgelerden ancak 300 bin adet gül elde edilebiliyor. Gül ihtiyacının kalan kısmı ise İsrail'den sağlanmak zorunda kalınıyor.

Filistinli gül yetiştiricileri piyasada daha güçlü şekilde yer alabilmeleri için hükümet desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Batı Şeria'da Ayrım Duvarı'na 50 metre mesafede bulunan 3 dönüm bahçesiyle bölgedeki en önemli gül yetiştiricisi olan Nidal Amir, "Batı Şeria'da üretim maliyetinin artması, pazarlamada yaşanan zorluk ve yerleşim birimlerinden gelen ürünlerle yaşanan rekabetten dolayı gül tarımı yeterli oranda yapılamıyor." dedi.

Gül tarımına devlet desteği verilmiyor

Amir, devlet desteği olmamasına rağmen gül tarımı projesine devam ettiklerini belirterek, "Resmi anlamda bu konuya gereken önemin verilmesini ve destek görmeyi istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bölgede gül yetiştiriciliğinin yeni olduğunu, bu projeler için ciddi incelemeler yapılması, pazarlama ve ihracat imkanlarının bilinmesi gerektiğini ifade eden Amir, "Bu gibi projelerle İsrail ürünlerine meydan okuyor ve rekabet ediyoruz. Ancak yeterli üretim yapılmıyor. Çiftçiler meyve, sebze ve geleneksel tarıma yöneliyor. Gül ise lüks olarak görülüyor." diye konuştu.

Öte yandan Tulkerem'deki Tarım Yardımlaşma Vakfı Müdürü Adih Ganim, 2009'da Tulkerem ve Tubas kentindeki Tammun beldesinde başlayan gül tarımının bölgede henüz yeni olduğunu belirtti.

Ganim, "Filistin piyasasının gereksinim duyduğu yılık 4 milyon adet gül üretiminin yapılabilmesi için 100 dönüm araziye ihtiyaç var. Şu anda ise Batı Şeria'da sadece 200 ila 300 bin adet gül üretimi yapılabiliyor. Kalan kısım İsrail'den temin ediliyor. " şeklinde konuştu.

Gül üreticiliğindeki yüksek maliyete de işaret eden Ganim, "Bazı gül çeşitlerinde bir dönüm araziye ekim yapmanın maliyeti 30 ila 50 bin şekel arasında değişiyor. Bazı gül çeşitlerinin 1, bazılarının 2 yıl, bazılarının ise 3 ay ömrü bulunuyor. Bu da çiftçiler için başka bir sıkıntı anlamına geliyor." dedi.

"Ölümün karşısına hayat ekiliyor"

Gül tarımındaki tecrübe eksikliğinin de üreticiler için sorun teşkil ettiğini hatırlatan Ganim, bu projelerin hükümet ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Filistin'den bir alternatif bulmadan, İsrail ürünlerini boykot etmek mantıklı değil. Filistin'deki resmi makamların gül yetiştiriciliğiyle ilgilenmemesi gerçekten üzücü. Üreticiler bu konuda kendilerine destekçi bulamıyor. Batı Şeria'daki en büyük gül bahçesi Tulkerem'de, Ayrım Duvarı'na ve buradaki Yahudi yerleşim birimine sadece 50 metre mesafede bulunuyor. Bu gül bahçesinde adeta ölümün karşısına hayat ekiliyor. Ancak bu özel durumuna rağmen söz konusu gül bahçesinin sahibi, direnişini sürdürebilmek için resmi makamlardan herhangi bir destek görmüyor. Hatta gül bahçesine giden yolun onarımı dahi yapılmış değil."

Yorumlar