Batı, Makedonya'da hükümetin kurulmasından memnun

- AB, NATO ve ABD'den yeni hükümetin kurulması dolayısıyla kutlama mesajları geldi

Google Haberlere Abone ol
Batı, Makedonya'da hükümetin kurulmasından memnun

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'da yaklaşık altı ay sonra hükümetin kurulup meclisten güvenoyu alması dolayısıyla Avrupa Birliği (AB), NATO ve ABD Dışişleri Bakanlığınca tebrik mesajları yayınlandı.

AB Komisyonu Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ortak bir açıklama yaparak, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı ve Başbakan Zoran Zaev liderliğinde yeni hükümetin güvenoyu almasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Açıklamada, AB'nin, yeni hükümetin ve muhalefetin çalışmalarına destek sağlamaya hazır olduğu belirtilirken, "Meclisteki tüm partilerden bölünmüşlüğü bir kenara bırakıp ülkenin tümüne fayda sağlayacak ortak reform ajandası için birlikte çalışmalarını bekliyoruz. Bu, ülkeyi Avrupa entegrasyonuna geri çevirmesi için de önemli." denildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Zaev ile görüşerek, kendisini tebrik etti.

NATO'nun internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, görüşmede, hukukun üstünlüğü de dahil olmak üzere acil ihtiyaç duyulan reformların önemine değinen Stoltenberg, "Bu reformlar, Makedonya vatandaşlarının tamamına fayda sağlayacak ve ülkenin Avrupa-Atlantik umutlarını daha da ilerletecek." dedi.

Batı Balkanların parçası olan istikrarlı, demokratik ve müreffeh bir ülkenin NATO için önemine işaret eden Stoltenberg, Makedonya ilerleme kaydettikçe destek sağlamaya devam edeceklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise yeni hükümetin kurulmasından dolayı Zaev'i kutlayarak, Makedonya'nın dostu ve ortağı olarak hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve medya özgürlüğünü güçlendirecek reformları uygulamak ve ülkenin Avrupa-Atlantik hedeflerini yerine getirmek için çabalayacak yeni hükümet ile çalışmayı sabırsızlıkla bekledikleri ifade edildi.

Makedonya'da 11 Aralık'ta yapılan genel seçimin ardından hiçbir siyasi partinin tek başına hükümet kuracak meclis çoğunluğunu elde edememesi, ülkedeki siyasi krizi daha da derinleştirmişti. Seçimin üzerinden yaklaşık altı aylık bir zaman dilimi geçmesinin ardından, Zaev'in başbakanlığında kurulan hükümet dün gece meclisten güvenoyu almıştı.

Yorumlar