Batı Balkanlarda yenilenebilir enerji kararı

Batı Balkan liderleri yenilenebilir enerji alanında yatırım yapma kararı aldı

Google Haberlere Abone ol
Batı Balkanlarda yenilenebilir enerji kararı

Batı Balkan ülkeleri Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ın ev sahipliğinde yenilenebilir enerji alanında yatırım yapma imkanlarını ele almak için bir araya geldi.

Belgrad'daki Norveç-Batı Balkanlar İş Forumu'na, ev sahibi Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in yanı sıra Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, Karadağ Başbakanı Dritan Abazovic, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija ve Norveç Enerji Bakan Yardımcısı Andreas Eriksen katıldı.

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Vucic, ülkesinin ayakta kalabilmesi için enerji alanında daha çok yatırım yapılacağını, enerji ile ilgili kısmın Norveç iş birliğinde gerçekleştirileceğini söyledi.

Rama, enerji alanında ortak hareket edilmesi gerektiğini söyleyerek "Bizler büyük ülke değiliz. Tek başımıza hareket edersek bazı şeyler çok daha masraflı olabilir. Bu bağlamda, bölgesel bir tutum sergilemeliyiz." diye konuştu.

Kovacevski, Batı Balkan ülkelerinin yeşil enerji potansiyelini kullanabileceklerini belirterek bölgenin yeşil enerji üretim merkezi olarak kalkınabileceğini vurguladı.

Abazovic, başta Norveç olmak üzere İskandinav ülkelerinin enerji alanındaki tecrübelerinden faydalanmak istediklerine işaret ederek yeni enerji tesislerinin inşa edilmesinin hedeflenmesi gerektiğini dile getirdi.

Tegeltija, ülkesinin enerji açısından çok merkezi bir ülke olmadığını işaret ederek "Bosna Hersek'te tüketilenin üstünde elektrik enerjisi üretiliyor. Bosna Hersek’te elektriğin yüzde 60’ı termik santraller kanalıyla üretiliyor. Mevcut kapasitesinin modernize edilmesi adına tüm yatırımlara açığız." dedi.

Yorumlar