Batı Balkanlar'da Dünya Kadınlar Günü

- Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'ta yürüyüşler ve kadın haklarına ilişkin seminerler düzenlendi

Google Haberlere Abone ol
Batı Balkanlar'da Dünya Kadınlar Günü

SARAYBOSNA (AA) - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Karadağ, Hırvatistan, Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'ta yürüyüşler ve kadın haklarına ilişkin seminerler düzenlendi.

Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, çok sayıda kadın hakları savunucusu sivil toplum kuruluşu tarafından "Ekmek, Barış ve Gül" sloganıyla geleneksel Kadın Yürüyüşü yapıldı. Bağımsızlık Meydanı'ndan Karadağ Meclisi'ne kadar yürüyen yüzlerce kadın, burada devletin üç ve daha fazla çocuğu olan annelere verdiği desteğin yeni hükümet tarafından düşürülmesine tepki gösteren Karadağlı annelerle bir araya geldi.

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Ban Jelacic Meydanı'nda toplanan kadınlar da "Kadınlar sefalete karşı" sloganıyla yürüyüş düzenledi. Hırvatistan Sendikalar Birliğinin de desteklediği yürüyüşe katılanlar, üzerinde "Sefalet Anayasaya aykırı", "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" ve "Sınırlı çalışma, sınırsız açlık" yazılı dövizler taşıdı.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da da kadın hakları savunucusu dernekler tarafından tarih boyunca kadın haklarını savunan ve kadına karşı şiddetle mücadele eden kişiler anısına yürüyüş düzenledi. Bosna Hersek Meclisinden Kuşatma Altındaki Saraybosna'da Öldürülen Çocuklar Anıtı'na kadar yürüyen kadınlar, üzerinde "Kadınlar görünmez değil", "Duruşum/Yasam var" ve "Kadınların sağlık sorunlarına çözüm" yazılı dövizler taşıdı.


- Makedonya ve Arnavutluk


Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki tarihi Taşköprü'de toplanan yüzlerce kadın, "Çiçek değil, adalet istiyorum" sloganıyla düzenledikleri yürüyüşte adalet ve cinsiyet eşitliği konularına dikkat çekti. Taşköprü'den Savaşçı Kadın Parkı'na yürüyen grup, kadınların sadece 8 Mart'ta hatırlandığını, yılın kalan günlerinde ise çok fazla önemsenmediğini savundu.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Ulusal Şehitler Bulvarı'nda toplanan kadınlar da "Ben süper kadınım" sloganıyla yürüyüş düzenledi.Kadın haklarını savunucusu sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen yürüyüşe katılanlar, üzerinde "İmkan, eşitlik, seçim", "Cinsel eşitlik, ekonomik adalet" yazılı dövizler taşıdı.

Tiran'daki yürüyüşe, muhalefetteki Demokratik Parti (PD) Genel Başkanı Lulzim Basha da katıldı.


- Zagreb'de kongre, Saraybosna'da seminer


8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Zagreb'de ayrıca "Güneydoğu Avrupa Kadın Girişimciler Kongresi" düzenlendi. Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic'in desteğiyle düzenlenen kongreye Hırvatistan, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Makedonya, Bulgaristan ve Arnavutluk'tan 650 kadın girişimci katıldı.

Saraybosna'da da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde (IUS) kadın haklarının ele alındığı bir seminer düzenlendi. Seminere Bosna Hersek İnsan Hakları ve Göç İşleri Bakanı Semiha Borovac da katıldı.

Yorumlar