Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi'ne doğru

- İtalya Dışişleri Bakanı Alfano: - "Bu zirvenin en önemli mesajı; 'Batı Balkanlar'ın sevgili vatandaşları sizin yeriniz Avrupa'dır.' Mesaj budur" - "Türkiye ile yapılan (göçmen) anlaşmasıyla durumun iyileştiğini kabul etmemiz gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi'ne doğru

TRIESTE (AA) - İtalya Dışişleri Bakanı Angelino Alfano, ülkesinin ev sahipliğinde düzenlenecek Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi'nin en önemli mesajının, "Batı Balkanlar'ın sevgili vatandaşları sizin yeriniz Avrupa’dır" olduğunu belirtti.

Almanya’nın girişimiyle 2014’te Berlin’de, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan Batı Balkan ülkeleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’ı Avrupa’ya yakınlaştırma amacıyla başlatılan ve "Berlin Süreci" veya "Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi" olarak bilinen toplantının dördüncüsü yarın başlayacak.

Zirve, İtalya’nın Balkan coğrafyasına en yakın kenti Trieste’de gerçekleşecek. Zirve, 6+6'lı formatında yapılacak. Toplantıya, 6 Batı Balkan ülkesinin yanı sıra 6 AB ülkesi İtalya, Almanya, Fransa, Slovenya, Hırvatistan, Avusturya katılacak. Bu yıl bir ilk olarak İngiltere de Avrupa tarafında zirvede yer alacak. Bulgaristan ise zirveye gözlemci statüsünde iştirak edecek.

Zirve öncesinde Trieste Valiliğinde basın toplantısı düzenleyen İtalya Dışişleri Bakanı Alfano, bu zirvenin ulusal prestij kazanma ve bölgedeki etkinliklerini arttırma bakımından önem taşıdığına işaret etti.

Alfano, "Yarınki toplantının önemli bir amacı var. O da o bölge insanına açık bir mesaj vermektir. Bu zirvenin en önemli mesajı, 'Batı Balkanlar'ın sevgili vatandaşları sizin yeriniz Avrupa’dır.' Mesaj budur." dedi.

- "Türkiye ile yapılan anlaşmayla durum iyileşti"

Zirvede düzensiz göç konusunun gündeme gelip gelmeyeceği sorusunu Alfano, şöyle cevapladı:

"AB ile Türkiye arasında varılan göçmen anlaşmasıyla birlikte 'Balkan rotası' adıyla anılan bu rota üzerindeki dikkat hafifledi. 'Balkan rotası', hem göç hem güvenlik gibi bakış açılarından bizim için halen önemini koruyor. Burayı asla unutmuyoruz. Zira bu yola yabancı savaşçılar da ilgi gösteriyor. Anlaşmadan önce pek çok kadın ve erkek Kuzey Avrupa'ya buradan gitti. Şimdi bu farklılık gösteriyor. Anlaşma işliyor. Türkiye ile yapılan (göçmen) anlaşmasıyla durumun iyileştiğini kabul etmemiz gerekiyor."

Bakan Alfano, ev sahipliğini yaptıkları zirvenin öncekilere nazaran farklılık gösteren bir yanının da bölgeye olan yatırımların maliyeti üzerine olduğunu söyledi. Bu zirveyle bölgeye AB ülkelerinden yapılacak yatırım projelerinin toplam maliyetinin 200 milyon avroyu bulacağını açıkladı.

Alfano, yarın imzalanacak 200 milyon avroluk anlaşmanın, bölge insanının Avrupa standardına ulaşması, mali ve ticari yapıların güçlendirmesini için yapılması gerekenleri kapsadığını dile getirdi.

Bakan Alfano, Trieste'nin tarihi ve coğrafi konumuyla böyle bir zirveye ev sahipliği yapmayı hak ettiğini vurgulayarak, Triestelilere teşekkür etti.

- Trieste’de güvenlik önlemleri arttırıldı

Öte yandan zirve dolayısıyla Trieste'te güvenlik önlemleri en üst düzeye çıkarıldı. Yarın 13 ülkenin devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak kentte, zirvenin yapılacağı Unita d’Italia Meydanı’nda çok sayıda güvenlik görevlisi hazır bekliyor. Liman kenti olması sebebiyle şehrin sahil şeridinin birkaç metre açığında mali polis ve sahil güvenliğe bağlı hücum ve devriye botları da görev yapıyor.

İtalya’nın Slovenya sınırında bulunması nedeniyle Trieste'nin giriş-çıkışlarında ek güvenlik önlemleri alındı.

Yarın sabahki iş forumuyla başlayacak Batı Balkan Ülkeleri Zirvesi'nde ilgili ülkelerin dışişleri, ekonomik kalkınma, ulaştırma bakanları ve son olarak da devlet başkanları bir araya gelerek, Balkanlar'ın Avrupa’ya entegrasyon sürecini ele alacak.

Zirvenin ilki 2014'te Berlin’de, ikincisi 2015’te Viyana’da, üçüncüsü ise geçen yıl Paris’te yapılmıştı.

Yorumlar