Başkentin kadın ambulans şoförleri görev başında

- Ankara İl Sağlık Müdürlüğünde ambulans şoförü olarak görev yapan Zeynep Aleçakır ve Büşra Teke, başkent sokaklarında hayat kurtarmak için zamana karşı yarışıyor - Ambulans şoförü Aleçakır: - "O kadar kişinin canını taşımak, onlara yardım etmek... Bu çok güzel bir şey" - İl Ambulans Servisi Başhekimi Mercan: - "Bütün hasta yakınları rahat olsun. Ambulansın içi acil servis gibidir. Bir acil serviste olan bütün malzeme ve müdahale araçları var orada"

Google Haberlere Abone ol
Başkentin kadın ambulans şoförleri görev başında

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Ankara İl Sağlık Müdürlüğünde ambulans şoförü olarak görev yapan Zeynep Aleçakır ve Büşra Teke, başkent sokaklarında zamana karşı yarışarak hayat kurtarıyor.

Zeynep Aleçakır (31), AA muhabirine, Ankara İl Sağlık Müdürlüğünde 11 yıl acil tıp teknisyeni olarak görev yaptığını söyledi.

Ambulans şoförlüğüne ilgi duyduğunu ancak bu hayalini doğum izninden döndükten sonra gerçekleştiğini anlatan Aleçakır, 7 aydır direksiyon başında olduğunu ifade etti.

Biri 8 yaşında, diğeri 13 aylık iki çocuğu bulunduğunu dile getiren Aleçakır, "Ambulans kullanmam konusunda eşim ilk zamanlarda tedirginlik duydu ancak benim çok istediğimi görünce destek oldu. O kadar kişinin canını taşımak, onlara yardım etmek... Bu çok güzel bir şey." dedi.

Trafikte kadın şoför olmanın zorluklarına değinen Aleçakır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ambulans şoförü olmanın dışında kadın şoför olmak zor. Araçları sıkıştırıyorlar. Trafikte kırmızı ışıkta özellikle kızdırmaya çalışıyorlar. Herkesin kabullenmesi lazım. Bayanlar da ambulans kullanabilir. Bayan ambulans şoförü olduğunu görünce güvenmiyorlar, 'Hastayı yetiştirebilecek miyiz' diye. Hastaneye gittiğimiz zaman teşekkür ediyorlar. Bizim işimiz hızlı gitmek değil. Hastayı aldıktan sonra arkadaşlarımız zaten arkada müdahale ediyor."

Bir yıldır ambulans şoförlüğü yapan bir çocuk annesi Büşra Teke de sağlık meslek lisesinde okuduğu sırada sürücü olmayı istediğini ifade etti.

Teke, "Ankara 112'de şoför olarak işe başladım. Yol çalışması olduğu zamanlarda trafikte ilerlemekte güçlük çekiyoruz. Vatandaşlar da kendileri ilerlemek istiyorlar ancak vakaya yetişmemiz gerekiyor. Bayan gördükleri zaman da rahatsız ediyorlar." diye konuştu.

Ambulans şoförlüğü sırasında yaşadığı bir olayı paylaşan Teke, şunları kaydetti:

"Hastane önünden nakil aldığım bir hasta yakını da ambulansa bindi. Benim kullanacağımı görünce vatandaş geri indi. 'Başka sürücü yok mu' diye tepki gösterdi. Hasta yakınını ikna ettikten sonra yolda nasıl kullandığımı gördü. Daha sonra benden özür diledi. Vakayı aldıktan sonra özellikle travması varsa zarar vermemek için yavaş gitmek durumundayız. Sürücülerden sadece yol açmalarını istiyoruz."

- "50 kadın ambulans şoförü görev yapıyor"

İl Ambulans Servisi Başhekimi Cemil Mercan, Ankara 112'de 50'ye yakın kadın ambulans şoförünün görev yaptığını bildirdi.

Kadın şoförlerin, iş açısından erkek meslektaşlarından farkı olmadığını vurgulayan Mercan, "Şu anda erkek şoförlerimizden iyi kullanan pek çok kadın şoförümüz var. Sağlıkçı oldukları için vakaya gittiklerinde müdahale de yapabiliyorlar." dedi.

Trafikte araçların ambulanslara yol vermemesinin vakaya gidiş süresini olumsuz etkilediğini dile getiren Mercan, sürücülerden ambulanslara yol vermelerini, hasta yakınlarından ise kadın şoförlere güvenmelerini istedi.

Mercan, "Ambulanslarımız vakaya giderken siren çalıyorlar ve hızlı gidiyorlar. Hastayı aldıktan sonra onların sağlık koşullarını düşünerek yavaş gitmek durumundayız. Bu durumlarda hasta yakınları, ambulansın hızlı gitmediğini düşünerek tepki gösterebiliyor. Ancak bunların hepsi hastanın zararına. Bütün hasta yakınları rahat olsun. Ambulansın içi acil servis gibidir. Bir acil serviste olan bütün malzeme ve müdahale araçları var orada." ifadelerini kullandı.





Yorumlar